Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kézi-vb: A kötelezőkön túl vagyunk, a következő egy hétben léphetünk nagyot az olimpia felé

Rév Dániel

Frissítve 04/12/2023 - 19:32 GMT+1

Két magabiztos győzelemmel kezdte meg szereplését a magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságon, de a nehézségek most kezdődnek. Ahhoz, hogy sikerüljön negyeddöntőbe jutni, jó eséllyel végig kell verni a Montenegró - Szenegál - Horvátország hármast, és ha ez sikerül, akkor a svédek ellen már csak a csoport első helye lenne a tét, az olimpiai selejtezőtorna már nem.

A győztes magyar válogatott az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzés után a svédországi Helsingborgban 2023. december 2-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Magabiztos kezdés

Szerencsére ezen a világbajnokságon a magyar válogatott annyival gyengébb ellenfelek ellen kezdte a tornát, hogy nem nagyon volt benne a pakliban egy lassan szokásunkká váló "öltözőben ragadás". Paraguay ellen egy idő után csak a játékosok testi épsége miatt kellett aggódni, Kamerun ellen pedig tovább lehetett próbálgatni a különböző felállásokat, megnézni, ki kivel hogyan működik támadásban és védekezésben.
Az első meccsünket a Kuczora - Vámos - Papp - Pásztor kezdő belső négyessel kezdtük támadásban, Kuczora vagy Vámos helyére érkezett Bordás a védekezés tengelyébe. Mivel Albek Anna betegségből lábadozva hiányzott, az a felállás, hogy a jobbátlövőnk védekezik hármast, csak Papp-pal volt megoldható, aki védekezésben nem teljesített rosszul. Támadásban eleinte sokszor mozgott kicsit más ritmusban, mint a társak, de aztán ő is megtalálta a játék ütemét, és szép betörésgólokat lőtt, a mérkőzés legjobbjának is megválasztották.
Mivel a magyar válogatott hamar nagy előnybe került, mindenki kapott lehetőséget, azt mindenképp jó volt látni, hogy a nagy tornán újonc fiatalok, mint Juhász Gréta vagy Simon Petra, bátran próbálkoztak, amikor a pályán voltak, és Kuczorának is voltak szép megoldásai.
Vele kapcsolatban egyre inkább az az érzésünk, hogy a jelenlegi helyzete (a Vác messze legkiemelkedőbb játékosa, emiatt sokkal többet kell vállalnia, mint a válogatottban) nincs jó hatással a döntéshozatalára, valószínűleg jót tenne neki egy klubváltás, ami után egy erősebb csapatba kerülve többször kerülne olyan helyzetbe, amikor döntenie kell a lövés vagy a továbbjáték között.
picture

Simon Petra (j) és a kameruni Vicky Orchella Nyamsi Pokop az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen a svédországi Helsingborgban 2023.12.02-án. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Azt kicsit furcsálltuk, hogy Böde-Bíró Blanka végigjátszotta az első mérkőzést, azt már ezután kevésbé, hogy Szemerey Zsófi megkapta a Kamerun elleni meccs nagy részét, és hogy az utolsó negyedórában Bukovszky Anna is lehetőséget kapott az afrikaiak ellen, ő ráadásul egészen parádés, 67%-os mutatóval hozta le a neki jutó perceket.
Érdekes volt az is, hogy támadásban Bordással kezdtünk Kamerun ellen és Klujber cserélt Papp-pal támadás-védekezés között, így kezdésnek ismét a Bordás-Papp belső védőpáros játszott, pedig ekkor már a keretben volt Albek Anna is.
Az ő gyógyulása egyértelműen bővíti a taktikai repertoárt, hiszen támadásban és védekezésben is használható játékos, de mindkét játékelemben elég hullámzó tud lenni, remélhetőleg a fontos mérkőzéseken a jobbik arcát fogja mutatni.
Ha már fontosabb meccsek: néhány órával a Montenegró elleni csoportrangadó előtt még nem tudni, hogy a Paraguay ellen megsérülő Győri-Lukács (izomhúzódás) és Márton (bokaficam) rendelkezésre fog-e állni, márpedig a csoportbeli ellenfeleink legerősebbike ellen nem nagyon lehet majd azt meghúzni, hogy Debreczeni-Klivinyi vagy Papp menjen le a szélre, amíg a két szélsőnk fúj egyet.
picture

Debreczeni-Klivinyi Kinga és a kameruni Laeticia Brenda-Sherryl Attisso az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

Nehéz lesz, de mi vagyunk az esélyesek

Az eddigi két mérkőzésből meg lehet próbálni következtetéseket levonni a következő négyre, de nehéz is, meg lehet, hogy sok értelme sincsen, annyira más szintű ellenfelek jönnek hétfőtől. Montenegró a mieinknél azért egy fokkal jobban megszenvedett a két gyengébb csapat ellen, így a fogadóirodáknál is egyértelmű favorit a magyar csapat.
Ellenfelünknek egyértelműen a védekezés az erőssége, két rutinos és jó kapussal rendelkezik (Rajčić a csapatkapitány, Batinović is képes nagyszerű teljesítményekre), és bár a korábbi évek sztárjai közül sokan hiányoznak, küzdeni most is úgy fog, ahogy azt megszokhattuk a montenegrói csapattól, ami elsősorban védekezésben mutatkozhat meg.
Az azért sokat elmond a montenegróiak keretének erősségéről, hogy az első két mérkőzésükön az a Jelena Despotović volt a kezdő balátlövő, aki a szezon közben tért haza a Budućnost Podgoricába a Ferencvárostól, ahol alig-alig játszott.
A szélsőik mindig jók a montenegróiaknak, de azért a korábban éveken át bejáratott Mehmedović - Radičević párostól egyértelműen elmaradnak Pavičevićék. Ha a csapat jobbszélénél lesz a cserepad, jó eséllyel látjuk majd a Craoivában légióskodó Mugošát a balszélen, aki tud kettest is védekezni, így a balszélre tudják letenni a támadásban erős Grbićet. Más kérdés, hogy Mugošának azért voltak gondjai a kettes poszttal Kamerun ellen is, úgyhogy nem biztos, hogy Klujberrel szemben érdemes lenne őt védekeztetnie Bojana Popovićnak.
A mérkőzés alighanem azon fog múlni, hogy melyik csapat tudja jobban rákényszeríteni a másikat arra, hogy felállt fal ellen játsszon. Ez persze elég nagy közhely, hiszen a legtöbb kézilabdameccs ilyen, de ennek a két csapatnak az esetében fokozottan igaz. Különösen abba az irányba, hogy nekünk ne kelljen túl sokat erőlködni a montenegrói fal előtt - ehhez pedig az kell, hogy a mi falunk megakadályozza az ellenfél gólszerzéseit.
picture

A montenegrói Ivana Godec (b2), Adrijana Popovic (j) és a Paraguay Ada Miskinich Lugo az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Montenegró - Paraguay mérkőzésen. MTI/Illyés Tibor

Fotó: MTI

A folytatás

Az, hogy pontosan milyen menetrend szerint játszik majd a magyar válogatott a középdöntőben, hétfő este dől el. Ha sikerül legalább egy döntetlent kiharcolni Montenegró ellen, akkor abba a szerencsés helyzetbe kerülhetünk, amibe az olimpián is kerültünk: a várhatóan a csoport legerősebb ellenfelének számító svédek ellen csak az utolsó körben kellene játszani, amikor valamelyik - vagy akár mindkét - csapat már negyeddöntősnek érezheti majd magát.
Montenegró elleni vereség esetén viszont lehet, hogy az sem lenne elég a negyeddöntőbe jutáshoz, ha a két könnyebb ellenfelet legyőznénk a középdöntőben, onnantól már a montenegróiak pontvesztésére is szükségünk lenne.
Szóval innentől kezdve nagyon kevés a hibázási lehetőség, ha a magyar válogatott el akar jutni a párizsi olimpiára - márpedig alighanem mindannyian ezt szeretnénk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Kapcsolódó mérkőzések
Hirdetés
Hirdetés