Zdenek Stybar őszintén vallott az elmúlt három év gyötrelmeiről.

A lengyel körön utolérte őt a mezőny, Leuvenben pedig nem sokkal, de kikapott Victor Campenaertstől. De neki ez most rendben van, nagyon is.
„Igen, én így is boldog vagyok. Újra élveztem a versenyt, újra harcban voltam a győzelemért. Eléggé régen volt már ilyen.”
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03
2020. február 1-én nyertél legutóbb. Ennek lassan ezer napja.
Igen, ez hosszú idő. De ha valaki tisztában van azzal, mi mindenen mentem keresztül, az nem csodálkozik ezen. Iszonyú mélyen voltam.
Hol is kezdjük akkor?
2019 után, ami egy jó év volt a számomra, sokat vártam 2020-tól, de aztán beütött a covid. A versenyek újraindulása után úgy volt, hogy megyek a Tourra, de aztán a túlterhelt térdem miatt haza kellett utaznom. Jött két hét kihagyás, és tudtam, hogy az őszre halasztott tavaszi klasszikusoknak is annyi. Ilyen állapotban nem versenyezhettem azokkal, akik a Tourról jöttek.
A Vueltára megint jó formába kerültem, meccsben voltam Tim Wellensszel egy szakaszgyőzelemért, de aztán covidos lettem. A feleségem, Ine és a fiam elmentek kirándulni, én pedig karanténban voltam.
2021 jól indult, de aztán jött a szívritmuszavar és a műtét, visszatértem a Hageland előtt, de utána eltört a mutatóujjam és megsérült a könyököm, és jó ideig nem versenyezhettem.
Az idei év jól indult, nagyon jó telem volt. A Nizza rendben volt, amíg beteg nem lettem. A klasszikusok is rendben voltak. Az viszont eléggé megviselt, amikor kimaradtam a Giro-sorból, pedig erre a versenyre készültem október óta.
Helyette elmentem Norvégiába, ahol megint covidos lettem. Nem voltak különösebb tüneteim, csak iszonyúan fáradt voltam. Jött az edzőtábor Livignóban, ahol az első nap után úgy éreztem, mintha letekertem volna a Tourt.
Mindennek az lett az eredménye, hogy eltelt majdnem három év, és te nem nyertél versenyt.
Nézd, én mindig hosszútvára tervezek. De elég sokszor kellett full előről kezdenem. Amikor kezdtem újra magamhoz térni, megint fejbe vágtak egy kalapáccsal. Nem akart vége lenni a negatív spirálnak.
Aztán eljött az a pont, hogy beírtam a keresőbe a tüneteimet, és azt dobta ki, hogy kiégés, depresszió. Mondom oké, ebből elég, közbe kell lépnem. Elkezdtem erről a feleségemmel, és más, a környezetemben lévő okos emberekkel beszélni, ami sokat segített.
Eljutottam oda, hogy örülök, hogy mindezen keresztülmentem. Az egész gondolkodásmódom megváltozott. Megtapasztaltam, hogy az életnek létezik árnyékos oldala is.

Zdenek Stybar

Fotó: Twitter

Úgy érzed, túl vagy a nehezén?
Versenyzői szempontból nem volt rossz az elmúlt időszak, de mielőtt elutaztam Lengyelországba, Ine elvetélt. Sietni kellett, nem mondhattam, hogy nem utazom. Szerencsére azonban a feleségem erős, és tudja ezt kezelni.
Az is nehéz volt, hogy ezt nem tudtuk együtt elmondani a fiunknak, Lewisnak, aki nagyon várta a kistesóját. Azt nem is mondtam 2020-nál, hogy ekkor diagnosztizáltak autizmust a fiunknál. Úgyhogy ezt a helyzetet neki különösen nehéz magában helyretenni. Egyik nap felhívott azzal, hogy ’apu, a babánk meghalt.’
Inét meg kellett műteni, de szerencsére jól van. Ő Belgiumban lábadozik, Lewis és én Csehországban vagyunk, de szerencsére a jövő hétvégén már együtt leszünk.
És ehhez jött még az, hogy a csapatod közölte, nem hosszabbít veled szerződést.
Tiszteletben kell tartanom Patrick [Lefevere] döntését. Néha ki kell mondania, hogy ideje bizonyos embereket elengednie. Sokat kaptam a csapattól, de sokat is adtam. Nem vagyok csalódott, ez van.
Júniusban együtt vacsoráztál Patrickkal. Célzott rá, hogy gond lehet a szerződéseddel?
Nem, nem mondott ilyesmit. Én mondtam, hogy két évig még folytatni akarom, és indulni akarok az olimpián. Talán sokkolta a plusz két év, lehet, hogy egy egyéves hosszabbítás még működött volna. De nem akarom, hogy bárki más döntsön a karrieremről.

Zdenek Stybar

Fotó: AFP

Nem gondoltál arra, hogy hagyod az egészet a fenébe?
Hát, még egy ilyen év nehéz lenne, az biztos. De nem, jól érzem magam fizikálisan is, és még a legnehezebb időszakban sem tűnt el a motivációm.
Az új csapatról van már valami?
Még nem tudok semmit.
Mire számítasz még a szezonban?
Jön az Eb, a dán kör, a Bretagne Classic és a luxemburgi kör. A vb is szép cél lenne, de csak, ha jó formában leszek.
via nieuwsblad.be
Párizs - Nizza
Ki hisz már Wout van Aertnak?
10/03/2022 - 10:07
Paris - Roubaix
„Csak az volt a kérdés, hogyan éljük túl” – a Paris-Roubaix hősei mesélnek
06/10/2021 - 18:04