Nincs egyszerű dolga azoknak a rutinos bringásoknak, akik fel akarják venni a versenyt a szenzációs fiatalokkal. Woods ennek ellenére pozitívan látja az idei szezonját, jövőre viszont egy nagy sikerre cserélné a sok jó helyezést.


Ötödik hely a Liége-Bastogne-Liége-en és a Romandián, majd szintén ötödik a Svájci körön, a Tour de France egy szakaszán, megfejelve egy ötödik hellyel az olimpiai mezőnyversenyen és lezárva az évet két ötödik hellyel a Brit körön és a Milánó-Torinón. Bár ez ironikusan sok ötödik hely egy idényen belül, a legtöbben alighanem elégedettek lennének egy ilyen szezonnal. Michael Woods viszont úgy érzi, első Israelnél töltött évében benne maradt egy nagy győzelem.
Kerékpár
Kik azok és hogyan születnek a kerékpáros mezőny kulturális mérnökei?
30/09/2021 09:03
A kanadai versenyző 2021-ben öt EF-nél töltött év után váltott csapatot, új sorának pedig rögtön az egyik legeredményesebb versenyzője lett. Még úgy is, hogy győzelmet csak kettőt szerzett a szezonban.
„Sokszor voltam hozzá közel, de nem volt szerencsém. Ha úgy mentem volna három éve, mint most, azzal 10 versenyt nyerhettem volna. A mezőny szintet lépett az utóbbi időben.
Woods októberben már 35 éves lett, mégsem számít igazi veteránnak a mezőnyben, hiszen korábban középtávfutóként versenyzett, a többségnél jóval később, 27 évesen állt profi bringásnak. Innen nézve még bosszantóbb lehet számára, hogy az újgeneráció most megfosztja az igazán nagy sikerektől.
„Egy elég erős generációt sikerült kifognom ellenfélnek.
https://i.eurosport.com/2021/11/24/3259505.jpg
A rutinos versenyző ennek ellenére nem panaszkodik, és pláne nem vádaskodik a fiatalok irányába. Szerinte a jobb teljesítmények az edzésmódszerek fejlődésének köszönhetőek.
„A wattokon, a jobb edzéseken és persze az adottságokon is múlik a dolog. Nem vagyok nagyon idős, de az elmúlt 2-3 év fiataljai hihetetlenek. Megjelent Pogacar, Evenepoel, Bernal, de nyugodtan mondhatjuk Alaphilippe-et vagy van Aertet és van der Poelt is. Mások gyakran mondják nekem, hogy a legjobb számaikat hozzák, de velük nem bírják felvenni a versenyt.”
Woods szerint ezeknek a versenyzőknek a berobbanása egy hosszabb folyamat eredménye.
"Volt egy időszak, amikor a dopping már nem játszott szerepet, de edzeni még senki nem tudott rendesen, így a tehetség döntött. Aztán jött a Sky és később a riválisai, megjelent a Strava és a többi app, amivel monitorozni lehet az edzéseket. Ma már nem kell versenyezned vagy edzőtáborba menned, hogy fejlődj. Bármelyik nap utánozhatsz versenyt, a teljesítményed pedig követni lehet. A magaslat erre még egy nagy bónusz.”
https://i.eurosport.com/2021/11/24/3259506.jpg
"Tíz éve még átverhetted az edzőidet egy hétórás tekerés kapcsán, mivel nem tudták ellenőrizni. Ma már akár valós időben követhetnek. Ettől mindenki jobban fejlődik, már fiatalon is. Ennek is köszönhető a színvonal emelkedése.”
A kanadai az elmaradt győzelmek ellenére boldogan tekint vissza a 2021-es évre. Elmondása szerint gyorsan beilleszkedett új csapatába és egész évben jól érezte magát a nyeregben. Bár hozzáteszi, az idénynek azért akadtak stresszes részei.
"Ennek a bringás része az volt, hogy tekertem a Touron és az olimpián, mindezt új csapatban. Aztán amikor hazaértem, megszületett a fiam, ami csodálatos és nagyon érzelmes pillanat volt számunkra.”
Ami a Tour de France-ot illeti, a francia háromhetes sok tanulsággal szolgált Woods számára idén. A 35 éves bringás kimondva az Israel kapitányaként indult el a versenyen, mivel az erre szerződtetett Chris Froome még mindig nem épült fel teljesen a 2019-es súlyos sérüléséből. Az első szakaszon azonban mindketten bukásba keveredtek, Woods 9 percet kapott és rögtön elvesztette az esélyét egy jó helyezésre.
„Sose hittem, hogy megnyerhetem a Tourt. Örültem, hogy egyáltalán tehetek egy próbát. Minden gyerek álma, hogy egyszer az összetettért küzdve indulhasson el Párizsba. Most megéltem ezt a tapasztalatot, még ha nem is tartott sokáig.”

Michael Woods

Fotó: Eurosport

A bukás után a csapat taktikát váltott, Woods a szökésekre ment rá és a pöttyös trikót szerette volna megszerezni. Egy ideig viselte is a mezt, de amikor elvesztette Wout Poels-szal szemben, úgy érezte, nincs értelme befejeznie a Tourt, inkább előbb elutazott Tokióba. Az olimpián ott is volt az élmezőnyben, a hajrában azonban nem volt esélye a gyorsabbak ellen megszerezni az ezüstérmet Carapaz mögött, így jött az ötödik hely.
Hazatérve aztán már másnap megszületett a fia, később pedig egy helyi bringás életét is megmentette Andorrában tekerve. Nem csoda, hogy mentálisan teljesen kimerült, és csak a szezon végén tért vissza a mezőnybe.
Ami a 2022-es terveit illeti, Woods kicsit megváltozott célokkal vág majd neki az új idénynek.
„Rájöttem, hogy nem fogok az összetettre menni a Touron, nincsenek meg hozzá a képességeim. Remélem Froome vagy egy fiatal srác képes lesz erre a csapatból és érte megyünk majd. Szerintem én nyerhetnék szakaszokat, erre van a legjobb esélyem.”
Emellett úgy érzi, a következő idénye egy nagy győzelemmel lehetne igazán teljes.
"Egy nagy sikert szeretnék 2022-ben. Szeretnék kiegyensúlyozottabb és jobb lenni. Mondjuk a sok ötödik hely helyett jöhetne egy nagy eredmény. A céljaim között lesznek az ardenneki egynaposok és a szakaszgyőzelem a Touron.”
Ambiciózus tervek egy 35 éves versenyzőtől, de Woods nem érzi úgy, hogy az életkora bármiben akadályozná.
„Talán 35 vagyok, de még mindig egyre jobb leszek, jobban megyek, mint valaha. Feldob a tudat, hogy miben tudok még fejlődni jövőre.
Forrás: Cyclingnews
Tour of Britain
Van Aert egy Alapahilippe elleni győzelemmel melegít a vb-re
08/09/2021 16:49
Tour de France
Öt dolog, amire külön érdemes lesz figyelni az idei Touron
23/06/2021 14:50