Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Evenepoel számai még mindig javulnak, de ez lesz a legerősebb mezőny, amiben valaha ment”

Szabó Bence

Frissítve 22/08/2023 - 15:42 GMT+2

Remco Evenepoel sportigazgatója, Klaas Lodewyck szerint jó formában várja a Vueltát, előre viszont nehéz lenne megmondani, mire lesz ez elég a brutálisnak tűnő mezőnyben.

Tavaly mezőnyverseny, most időfutam, Evenepoel újra világbajnok!

A csapatidőfutamtól nem tartanak, Van Wilder hiánya viszont fájó, nem véletlenül kerestek olyan rutinos hegyi segítőt jövőre, mint Mikel Landa. A cél a jó helyezés, az eredmény viszont nem az egyetlen szempont. Klaas Lodewyck sportigazgató hosszú interjút adott a belga sajtónak, benne sok érdekes infóval.
Néhány nappal a Vuelta előtt mi a helyzet Evenepoel formájával?
Rendben van. Sokat edzett, többször volt magaslati táborban. A világbajnoki időfutam egy jó visszajelzés volt. Sokkal inkább, mint a mezőnyverseny, ami nem az ő pályája volt.
Van olyan jó állapotban, mint tavaly?
“Ezt nehéz megmondani. Az biztos, hogy rendben van, de majd csak a rajt után derül ki, pontosan ez mire elég.
A verseny egy csapatidőfutammal indul majd, ami nem könnyű műfaj és keveset is edzettetek rá: aggaszt ez téged?
Nem értek egyet, készültünk rá. Az olasz edzőtáborban gyakoroltuk, ott mindenkinek volt időfutam bringája. Az UAE Touron pedig megnyertük a TTT-t.
Az februárban volt, releváns ez még?
Amit mondani akarok, hogy nem ismeretlen számunkra a műfaj. Nyilván feszült rajt lesz, de nem a csapatidőfutam dönti el a Vueltát. 15 kilométeren nem sokan fognak perceket kapni, ez Burgosban is látszott. Szép, hogy a Jumbo nyert, de olyan emberekkel, mint Roglic, Tratnik és Affini, ez várható volt. Ettől nem aggódunk.
picture

Evenepoel és a Quick-Step az UAE Tour csapatidőfutamán

Fotó: Getty Images

Nemrég Evenepoel apja beszélt arról, hogy a csapatnak sok mindenben fejlődnie kell: erősebb hegyi sor, táplálkozás, edzőtáborok… ezekben te is be vagy vonva, nem?
Patrick Evenepoel brutálisan őszinte volt, de én is hasonlóan gondolkodom. A csapatnak szerintem is fejlődnie kell. Ilyen a sport: ha megelégszel magaddal, nem fogsz fejlődni. Erre folyamatosan törekedned kell, ebben egyetértünk.
Evenepoel azt mondja, szeret veled dolgozni. Hogy működik a kapcsolatotok?
Egyvalamiben nagyon hasonlóak vagyunk: utálunk veszteni. Attól is működik a dolog, hogy elég fiatal vagyok csapatvezetőnek. Próbálok odafigyelni a kéréseire, közben viszont merek kritikus lenni vele.
Milyen kérései vannak?
Például ott van az andorrai edzőtábor. Általában Livignoba megyünk, de most ide szeretett volna. Mert egyrészt közelebb van a Vuelta rajtjához, másrészt nem árt a változatosság.
Mit gondolsz Mikel Landa átigazolásáról?
Jó igazolás. Landa sok háromhetest ment már, rengeteg tapasztalatot hoz majd magával. A Tour nem sikerült jól neki, de tavasszal mindenhol tízben volt. És ami a legfontosabb: motivált, hogy Evenepoellal tekerjen.
Biztosak vagytok ebben? Korábban kapitány volt, nem lesz fura átállnia a segítőnek?
Meglesznek a saját lehetőségei is egyheteseken, de eljön az a pont, ahol rá kell jönnie, maga már nem fog háromhetest nyerni.
picture

Remco Evenepoel

Fotó: Getty Images

Ilan Van Wilder nem indul a Vueltán, ez nagy veszteség?
Ilan nagy szerepet játszott Remco tavalyi győzelmében, sokszor ott volt a legjobbakkal. Szerettem volna, hogy ott legyen, de megértem a döntését: az ő korában évi két háromhetes még sok lenne, és ő befejezte a Girót.
Ez az oka, nem pedig az, hogy ősszel magáért akar menni?
Nem ez volt a döntő faktor, megvoltak már a szezonban a saját lehetőségei. Inkább csak nem akarta túlterhelni magát.
Ki fogja őt helyettesíteni?
Jan Hirt nagyon erős, jő edzőtábor van mögötte. Számítunk Louis Vervaekére is, de amúgy azt gondolom, ez a Vuelta inkább az esélyesek egymás elleni harca lesz.
Miért gondolod így?
Mert annyi nagy név lesz ott: Remco, Vingegaard, Roglic, Thomas, Ayuso, Almeida… ez szinte jobb, mint a Tour névsora.
Pogacar nélkül ezt nehéz lenne állítani, nem?
Pogacar az egyetlen nagy hiányzó. Ő és Vingegaard kiemelkedtek a Touron, de a Vuelta más, itt többen esélyesek a dobogóra. Ez lesz a legerősebb mezőny, amiben Remco valaha versenyzett.
Mi számítana sikeres Vueltának?
A cél az, hogy végig ott legyünk az elejében. Viszont bármi is lesz az eredmény, Remco szezonja már nem rossz szerintem. Persze ha nagy bukta lesz, akkor rossz szájízzel megyünk bele a télbe, de ettől nem tartok. A lényeg, hogy nem csak a végeredmény foglalkoztat.
Ezek ellen a riválisok ellen a Vuetla biztosan tanulságos lesz, sokat tanulunk majd megint Remcóról, ahogyan ő is magáról. Ne feledjük, hogy mindössze másodjára teker majd végig három hetet. Az edzője szerint a számai még mindig javulnak, kíváncsian várjuk, hogyan reagál napról-napra.
Forrás: HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés