Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Urán: „Én vagyok az élő példa, hogy soha nem szabad feladni”

Bodnár Gergő

Frissítve 08/09/2022 - 11:02 GMT+2

Rigoberto Urán tegnap teljessé tette a gyűjteményét, hisz a Giro meg a Tour de France után, végre a Vueltán is nyert egy szakaszt. Januárban lesz 36 éves, hivatalosan még nincs szerződése a következő szezonra, de ha folytatja, azt biztosan az EF-ben teszi.

Rigoberto Uran

Fotó: AFP

„Élvezem a tekerést, és a családdal meg a barátokkal töltött időt. Már rég megtanultam együtt élni a balesetekkel meg a bukásokkal. Minden, ami ezután jön, már csak ráadás. Most még imádok tekerni, és addig maradok, amíg nem változnak az érzéseim. Nem tudom, meddig leszek a mezőnyben, de még egy darabig szívesen maradnék.”
Ezt nyilatkozta még a Vuelta rajtja előtt Rigoberto Urán, aki tegnap teljessé tette a gyűjteményét, és a Giro illetve a Tour de France után, a Vueltán is nyert egy szakaszt.
Januárban lesz 36 éves, hivatalosan még nincs szerződése a következő szezonra, de ha folytatja, azt biztosan az EF-ben teszi. Ugyanis minden fórumon elmondja, hogy imád ebben a csapatban tekerni.
„Köszönhetően” a korán berobbanó fiataloknak, már ennek az idénynek sem úgy ment neki, hogy valami nagyot fog alkotni összetettben, sokkal inkább egy szakaszgyőzelemben gondolkodott. Amire jó régen, több mint 5 éve várt.
Én vagyok az élő példa, soha nem szabad feladni.
"Már nagyon rég úgy jöttem a Vueltára, hogy nyerni szeretnék egyet, mivel már csak ez a győzelem hiányzott. Manapság a fiatalok hamarabb kezdenek dominálni, 20 évesen berobbannak és megnyerik a Tourt. Egyszerűen nem normálisak” – nyilatkozta nemrég Urán.
„Az én időmben a dolgok lassabban mentek, és 28 éves korunkra értük el a csúcsot. Manapság viszont az a trend, hogy a fiatalok hamarabb nyerni tudnak, szinte már amikor profivá válnak. Szerintem ez a nagy kérdés, hogy meddig bírják majd. Őszintén, nem hiszem hogy 35 évesen az én mostani szintemen lesznek, vagy 42 évesen ott, ahol Valverde. Persze ötletem sincs, de addig kell a lehető legtöbbet nyerned, amíg teheted.”
Ha az emlékezetesen nagy balesetek kerülnek szóba, mindenkinek Froome, Bernal vagy Evenepoel lombardiás bukása jut eszébe, pedig pár éve Urán is közel került ahhoz, hogy idő előtt befejezze a pályafutását.
Ahogy azt egy 2020 elején adott interjúban elmondta, huszonhárom kórházban töltött nap, és majdnem öthónapnyi rehabilitáció után, bizony egyszer-kétszer az ő agyán is átfutott a gondolat, hogy ennek tényleg vége.
picture

Rigoberto Uran

Fotó: AFP

De a mindig mosolygós Rigo élt már meg nehezebb időszakot is. Az édesapja halála után egyik napról a másikra lett ő családfő, mindössze 14 évesen. Komoly terhet vett a vállára, hisz tiniként az anyukája mellett a testvéreiért is ő tartozott felelősséggel. Egy lottózóban dolgozott eladóként, a szabadidejében kocsikat mosott. Esetében szó sem volt nyugodt Tour-nézős nyarakról, meg tudatosan tervezett európai karrierről. Dolgozott, mert nem tehetett mást.

Szóval egy combcsont és csuklótörés, illetve a bordái által majdnem átszakított tüdő nem lehetett akadálya a folytatásnak.
picture

Rigoberto Uran

Fotó: AFP

„A 2019-es Vuelta elején buktam, lejtmenet közben, egy vízátfolyás miatt. Huszonhárom napig voltam kórházban. Ez hosszabb időszak, mint egy nagy körverseny… Hét órán keresztül műtöttek, amikor először beszéltem a dokival, azt mondta, kisebb csoda, hogy életben vagyok."
Uránnak a hosszú, öt hónapon keresztül tartó felépülése során bőven volt ideje gondolkodni a folytatásról.
"Többször feltettem magamnak a kérdést, hogy van-e értelme tovább tekerni. Az édesanyám és a feleségem folyamatosan próbáltak lebeszélni, én viszont nem akartam elkapkodni semmit. Szerencsére a csapatom mindenben mellettem állt, így azt mondtam, vágjunk bele a rehabilitációba, és nézzük meg hova jutunk. Nem akartam az intenzíven befejezni a pályafutásomat. Hogy félek-e egy ilyen baleset után? Nem, egyáltalán nem. Sőt, ahogy öregszem, úgy küzdöm le a régi félelmeimet. Valahogy már a kígyóktól sem tartok, pedig tőlük gyerekként rettegtem."
Marca.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés