Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Kilenc hegyi befutó és csak egy időfutam – bemutatták a 2022-es Vuelta útvonalát

Bodnár Gergő

Publikálva 16/12/2021 - 21:38 GMT+1

Jövőre Utrechtben egy csapatidőfutammal rajtol a Vuelta, melynek programjába kilenc hegyi befutós szakasz került be.

Kilenc hegyi befutó és csak egy időfutam – bemutatták a 2022-es Vuelta útvonalát

Fotó: AFP

Csütörtök este hivatalosan is bemutatták a 2022-es spanyol körverseny szakaszait, vagyis mostantól az összes jövő évi háromhetes pontos útvonalát ismerjük. A Vuelta 2017 után rajtol ismét külföldről, jövő augusztusban az első három szakaszt rendezik Hollandiában. Az előzetes híreknek megfelelően Baszkföld újra szerepet kap, már a 6. szakaszra bekerült egy igazi hegyi befutó, ismét lesz Sierra Nevada és csapatidőfutam, illetve újra Madridban rendezik a zárószakaszt. Összesen kilenc igazi hegyi befutó lesz jövőre a Vueltán, melynek programjában csak egy egyéni időfutam szerepel.

Hollandia és Baszkföld az első héten

A Vuelta augusztus 19-én Utrechtben kezdődik, egy teljesen sík, 23 kilométeres csapatidőfutammal. A következő két hollandiai szakasz – amennyiben nem kavar be az oldalszél – várhatóan sprinttel zárul, a mezőny pedig egy pihenőnap után, a 4. szakaszra érkezik meg Spanyolországba. Egészen pontosan Baszkföldre, ahol két trükkösnek tűnő nappal folytatódik a verseny, a 6. szakaszon pedig jön az első igazi hegyi befutó, a 14,5 kilométer hosszú (átlagosan 6.6%-os) Picon Janón. Két nappal később a 10 kilométer hosszú Colláu Fancuaya tetején lesz a cél, ekkor 3400 méternyi szintkülönbséget kell leküzdeni a 150 kilométer során. Az első hét zárása sem lesz sima, hisz az a nap egy igazi falon (Les Praeres: 3.8km/13%) ér véget.

Egyéni időfutam és durva hegyek

A második hét rögtön egy fontos nappal, a 31 kilométer hosszú alicantei egyenkéntivel indul, aztán jönnek a hegyek, előbb az ismerősnek számító, de a megszokottnál 4 kilométerrel hosszabb Peñas Blancas-on zárul a szakasz, majd két nap múlva jön a nem túl ismert, ám keménynek tűnő La Pandera (12 km/7%). A középső hét zárásaként pedig 2500 méter magasan, Sierra Nevadában lesz hegyi befutó, egy 4000 méternyi szintet tartalmazó nap végén.
La Vuelta 2022

Nem lesz Angliru, de a fordítás lehetősége adott

A Vuelta utolsó hetére ugyan nem került be az Angliru, de a szintrajzok alapján legalább két olyan hegyesebb nap is lehet, amikor felborulhat az összetett. Az utolsó előtti szakasz szintrajza például nagyon hasonlít arra a napra, amikor Fabio Aru 2015-ben megfordította a Vueltát. A verseny jövőre újra Madridban ér véget, várhatóan a szokásos sprinttel. Ha minden a papírforma szerint zajlik, akkor ez lehet a hatodik olyan nap a spanyol körön, ami igazi mezőnyhajrával zárul.

A 2022-es Vueltáról röviden

Három év után, a jövő évi Vuelta újra egy csapatidőfutammal kezdődik, ami önmagában extra, hisz a nagy körversenyekről mostanában eléggé hiányoztak a TTT-k. Ezen kívül azonban csak egy, szinte teljesen sík, 31 kilométeres egyenkénti szerepel a programban (az is a középső hét elején).
A 6. szakaszra bekerült egy hegyi befutó, de már a bilbaói napon (08.24) is könnyen össze lehet szedni némi hátrányt. A középső hét nagyon szépen el lett látva hegyi befutókkal, a 14. szakasz (Sierra de la Pandera) például kifejezetten érdekesnek tűnik, és rögtön utána lesz a 20 kilométernyi folyamatos mászást jelentő Sierra Nevadai befutó is.
A 17. szakasz akár a záróhét egyik legérdekesebb napja is lehet, az állandóan hullámzó út mellett, az Extremadurára jellemző hőség miatt. Két nap múlva a rövid táv, és a lejtmenetes befutó hozhat meglepetéseket, az utolsó hegyi szakasz pedig lehetőséget adhat egy olyan fordításra, amit Aru 2015-ben Dumoulin ellen bemutatott.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés