Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Carl Fredrik Hagen: a sífutóból lett bringás, aki egy generáció példaképe lehet

Eurosport
Eurosport

Publikálva 20/09/2019 - 09:15 GMT+2

A norvég versenyző alig pár éve teker országúton, de 8. helyen végzett élete első háromhetesén.

Fotó: Eurosport

Néhány éve még egy téli sportban versenyzett, most pedig első Vueltáján rögtön nagyszerű eredményt ért el. Nem, ezúttal nem Primoz Roglicról lesz szó, hanem Carl Fredrik Hagenről, a norvég bringásról, akiről 8. helye ellenére szinte senki nem beszél, pedig története épp olyan érdekes, mint a szlovén győztesé.

Az idei Vuelta két legnagyobb sztárja alighanem a hét éve még síugróként versenyző Roglic és az első háromhetesén induló Pogacar volt. Kettejük árnyékban azonban akadt még egy GT-újonc, mindössze pár éve tekerő versenyző, akiről alig esik szó, pedig szintén kitűnően szerepelt. Ő Carl Fredrik Hagen, a Lotto 27 éves norvég bringása, aki néhány éve még sífutóként versenyzett, most viszont már hazája következő nagy versenyzőjét látják benne, aki egy új norvég kerékpáros generáció előfutára is lehet.
Pedig egyáltalán nem úgy indult, hogy Hagenből profi kerékpáros lesz. Fiatalon annak a fajta srácnak tűnt, akinek természetes adottsága van minden sporthoz, de semmiben se olyan jó, hogy profinak álljon. Így volt ez kiskorában a focival, majd a futással és később a sífutással is.
Utóbbiban 2013-ban még olyan ismert nevekkel együtt indult a nemzeti bajnokságon, mint Petter Northug, azonban mindössze a 89. helyen végzett. Barátai hatására viszont nyaranta elindult pár mountain bike versenyen és megkedvelte a sportágat, így 22 évesen csak belekezdett komolyabban a bringázásba.
Két évig azonban csak montiban versenyzett, országúton először 2015-ben tekert. Mint mindenkinek, aki későn vált erre a szakágra, először Hagennek is komoly problémát jelentett a mezőnyben tekerés megszokása:

“Eleinte olyan ilyedt és bizonytalan voltam, hogy komolyan úgy gondoltam, ez a sport nem nekem való és inkább valami mást kéne csinálnom.”

Hagen azonban lépésről lépésre túllendült a nehézségeken, tehetsége pedig hamar kezdett megmutatkozni. A gyors fejlődés oka egyszerűen a kemény munkában keresendő, akkori edzője, Atle Kvalsvoll szerint senki nem edz nála többet (évi 1300 óra) az egész országban: 
“Emlékszem annak idején ezért fedeztük fel. Hallottunk egy montis srácról, aki rengeteget edz és ki szeretné próbálni magát országúton. Az első naptól fogva támadó stílusban versenyzett, de amúgy nagyon szerény volt.” 
Rövidesen a Team Joker kontinentális csapatába igazolt, az eredmények pedig jönni kezdtek. 2017-ben megnyerte az Elzászi Kör királyszakaszát, összetettben pedig második helyen végzett. Ez az eredmény jól megmutatta, milyen típusú versenyző lehet Hagenből: 
“Amikor kontinentális szinten versenyzel, nem nagyon találkozol hosszabb hegyekkel. Ez a szakasz viszont 3500 méter szintet tartalmazott és megnyertem, szóval szeretem a kemény versenyeket. Az Ardennekhez hasonló rövid, meredek emelkedők is fekszenek nekem.”
Ezek a képességei és a következő évben elért jó eredményei felkeltették a Lotto Soudal érdeklődését, a belga World Tour-csapat pedig 2019-re szerződést is ajánlott az ekkor már 27 éves Hagennek. Ebben a korban debütálni a legmagasabb szinten nem megszokott, a norvég az elmúlt évek egyik legidősebb újonca lett a mezőnyben.
Mint minden újoncnak, az első év főleg a tanulásról, a tapasztalatok szerzéséről szólt. Hagen sok idén debütált fiatallal ellentétben nem robbant be  a mezőnybe, viszont megbízhatóan jó teljesítményt nyújtott, sok többnapos versenyén a legjobb húsz között végzett és aktív, támadó versenyzéssel hívta fel magára a figyelmet. Jutalmul helyett kapott a csapatban az év utolsó háromhetesén, a Vueltán.
picture

EBEEED73-8027-4586-9F0D-2AFEDA76489B.jpeg

Fotó: Eurosport

Mivel a Lotto összetett esélyes és kiemelt sprinter nélkül indult a versenyen, a csapattagok szabad kezet kaptak, hogy egyéni sikerre vadásszanak a szökésekben. Így tett Hagen is, aki az első komoly hegyen 5 perc hátránnyal érkezett meg, így a 8. szakaszon könnyedén bekerülhetett az elmenésbe. 
Az esős etapon a szökés a vártnál nagyobb, 9 perces előnnyel ért célba, Hagen pedig a 7. helyen találta magát összetettben. Persze háromheteseken, főleg a Vueltán gyakoriak az ilyen hirtelen ugrások, hogy aztán a versenyzők azzal a lendülettel essenek is vissza a következő komoly hegyi szakaszon. Hagennel azonban nem így történt.
A brutális andorrai etapon egy újabb szökést követően 11. lett, összetettben pedig a 6. helyre lépett fel. Ennél is nagyobb szenzáció volt, hogy az időfutamon megtartotta ezt a helyezést, pedig mindössze pályafutása nyolcadik egyenkéntijét teljesítette, egy komoly mezőnyben.
Bár a következő szakaszokon több top10-es helyen álló szökevénytársa jócskán visszaesett, Hagen sikerrel vette a nehéz hegyeket éppúgy, mint az oldalszeles szakaszokat és végül 8. helyen végzett élete első háromehetesén. Bár a külföldi sajtó szinte alig beszél róla, Norvégiában felkapott téma lett, és az ottani médiában jogosan merült fel a kérdés: mire viheti egy ilyen hirtelen siker után?
picture

5A01139B-35F0-4645-853E-6FF4F39F540A.jpeg

Fotó: Eurosport

Hagen ugyanis már ezzel a teljesítményével megdöntötte hazája valaha volt legjobb háromhetes helyezését (egy Giro 10. hely 1984-ből), egykori edzője szerint pedig ez csak az első lépés:
“A következő években még sokat feljődhet. Ha szabad kezet kap a csapatától, szerintem harcban lehet majd a legjobb tízért és a szakaszgyőzelmekért a Tour de France-on is.”- mondja róla Kvalsvoll.
Eredményei azonban nem csak önmagukban fontosak. Hazai szakértők szerint Hagen teljesítménye komoly befolyással van a sportot kedvelő és űző fiatalokra is, úttörőként segítve a következő generációk norvég hegyimenőinek fejlődését:

“20 éve éve nem volt ilyen versenyzőnk. Segít elhinni, hogy Norvégiának lehetnek jó hegyimenői, olyanok, aki felvehetik majd a versenyt a legjobbakkal.”

Lehet hogy Hagenből saját jogon sosem lesz olyan versenyző, akit a nagy nevek között fognak emlegetni. Ám értékes tapasztalataival és jó eredményeivel könnyen egy feltörekvő generáció előfutára és példaképe lehet majd. Ezért pedig már megérte otthagyni a sífutást.
Szöveg: Szabó BenceForrás: részben cyclingnews.com és dagbladet.no
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés