Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Vuelta 2020: Négy ország és nyolc hegyi befutó

Eurosport
Eurosport

Publikálva 17/12/2019 - 21:42 GMT+1

Az Arrate, a Tourmalet és az Angliru mellett, a Covatilla is bekerült a 2020-as Vuelta útvonalába.

Fotó: Eurosport

Kedd este hivatalosan is bemutatták - a jövőre 4 különböző országot is érintő - spanyol körverseny útvonalát. A 2020-as Vueltán nyolc hegyi befutó, illetve két időfutam lesz, és az is feltűnő, hogy a szakaszok nagy része ezúttal északon kerül megrendezésre. Vagyis nem mennek Madrid alá, és Baszkföld most sem maradt ki! 

A Giro és a Tour után ma este a 2020-as Vuelta útvonalát is bemutatták, így már valamennyi háromhetes pontos programját ismerjük. A jövő évi spanyol kör Hollandiában kezdődik, összesen nyolc hegyi befutós napot és mindössze egy egyéni időfutamot tartalmaz. Olyan komoly emelkedők kerültek be a programba, mint az Arrate, a Tourmalet, a Moncavillo, az Angliru, vagy például a 20. szakaszos Covatilla.


Az útvonalról röviden

Nagy rajt a hollandiai Utrechtben, a negyedik szakaszon már komoly hegyi befutó, sok északi szakasz és Baszkföld, majd az első hét végén jön a Tourmalet. A második pihenőnap előtt lesz az Angliru, és rögtön utána a Mirador de Ézaro tetején véget érő egyéni időfutam. A harmadik hét során a mezőny két napra átmegy Portugáliába (lesz Portóban is befutó), a mindent eldöntő hegyi szakasz pedig a Covatilla lesz.

Az első hét

A 2020-as kiírás egy 23 kilométer hosszú utrechti csapatidőfutammal kezdődik, majd jön további két spinteres hollandiai szakasz, aztán az első pihenőnap. A szünet után egyből Arrate, a 6. szakaszon pedig a La Laguna Negra de Vinuesa, ami egy kemény hegyi befutós napnak tűnik. Az első hét a Tourmalet-val zárul, vagyis a mezőny egy legendás hegy miatt átmegy Franciaországba. 

A második hét

A középső hét egy vueltás "sík" szakasszal indul, majd egyből hegyi befutó következik, méghozzá az Alto de Moncalvillón (14.5km / 6.5%). A 12. és 13. szakasz akár a sprintereké is lehetne, aztán viszont bedurvul a helyzet, hisz előbb jön egy 170 km hosszú, 5 emelkedőt (és persze hegyi befutót) hozó nap az Alto de La Farraponával, majd rögtön utána egy kegyetlen szakasz végén következik az Angliru. A hegy, ahol Alberto Contador 2017-ben olyan szépen búcsúzott.

A harmadik hét

Az utolsó hét során a mezőny két napot is Portugáliában tölt, de - szigorúan szintrajz alapján - a sorsdöntőnek szánt 20. szakasz lesz a legkeményebb. A Covatilla majdnem 20 km hosszú, és átlagosan 6%-os, ezt a hegyet 2018-ban Ben King nyerte. De előbb még - a 16. szakaszon - ott lesz a 33 kilométer hosszú egyetlen egyéni időfutam, melynek vége Mirador de Ézarónál lesz. Ezen az emelkedőn helyenként (!) 30%-os részek is vannak. A Vuelta szeptember 6-án, szokás szerint a madridi körözéssel zárul.
picture

EMAzzY9WoA0Q6bt.jpg

Fotó: Eurosport

A fontosabb dátumok

A három pihenőnapot is tartalmazó spanyol kör augusztus 14-én kezdődik, az első hegyi befutós szakasz négy nappal később lesz. A Tourmalet augusztus 23-ra, az Angliru augusztus 30-ra került, az egyéni időfutam pedig a harmadik pihenőnap után lesz (09.01). A sorsdöntőnek szánt Alto de la Covatilla dátuma szeptember 5. 

A 2020-as Vuelta számokban

1 - Mindössze egy szakasz lesz 200 kilométernél hosszabb, 3 - Az első három nap zajlik majd Hollandiában, 4 - Ennyi országot érint a mezőny, 8 - Összesen nyolc hegyi befutós szakasz lesz, 56.8 - Ennyi az időfutam kilométerek száma (23.3 + 33.5), 1997 - Ekkor járt utoljára Portugáliában a Vuelta mezőnye, 2017 - Kétezer-tizenhétután tér vissza az Angliru, a hegy, ahol három éve Contador győzelemmel búcsúzott

A várható mezőny

A Vueltát elég kevesen tervezik előre, főleg egy ilyen évben, amikor a világbajnoki mellett az olimpiai pálya is a hegyimenőknek kedvez. Az egyik legnagyobb kérdés az, mi lesz a Corendon szabadkártyájával, hisz Mathieu van der Poel már utalt arra, hogy 2020-ban szívesen elindulna egy háromhetesen. 

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés