Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mindent a 2016-os Vueltáról

Eurosport
Eurosport

Publikálva 12/01/2016 - 10:29 GMT+1

Contador, Valverde és Froome is ott lehet az idei spanyol körön.

Fotó: Eurosport

Melyik volt a legjobb, legizgalmasabb háromhetes az elmúlt 3-4 évben? Ugye, hogy a Vuelta. Ezt az útvonalat elnézve, erre megint ehet esély. Hiába lesz Rióban egy olimpia. És még ha Contador is elindulna...mert bizony erre is van esély. Ismételten kitettek magukért a spanyol kör szervezői, hogy a szezon legjobb háromhetesét láthassuk majd augusztus 20-tól. A 2016-os kiadás előreláthatólag megint nagyon ütős lesz, ami meghozhatja a legnagyobbak kedvét is, hogy induljanak. Akár Chris Froomét is! Egy háromhetes körverseny bemutatásán általában az érdekli leginkább a szurkolókat, hogy melyek lehetnek azok a napok, ahol leginkább eldőlhet az összetett verseny sorsa. Nos, ez a spanyol kör esetében nyugodtan kijelenthető, hogy az elsőtől az utolsó napig bármely szakaszon történhet olyan, ami döntően befolyásolhatja a végeredmény kialakulását. Idén is lesznek az átlagosnál rövidebb szakaszok, nagyon meredek befutók, melyek már lassan a Vuelta védjegyévé válnak. Javier Guillén versenyigazgató egyszerű magyarázatot adott, hogy miért vannak ezek a falak a programban: „Nagyon jó hatással van a televíziós nézettségre. Egyértelmű: a szurkolók izgalmat várnak tőlünk.” Az egyik új emelkedő ami a programban szerepel, az a 17. szakasz végén a Camins de Penyagolosa, amely 4 kilométer hosszú, átlagban 12%-os meredekségű, de akad benne 22%-os rész is.Ha az időfutamokat vizsgáljuk, összesen 68 kilométer lesz, ebből 29 csapatidőfutam, 39 egyenkénti. A korábbi évekhez képest jóval hosszabb lesz a csapatidőfutam, ezért kulcskérdés lesz, hogy az összetettre pályázók milyen csapattal érkeznek.
picture

Fotó: Eurosport

Ha ránézünk az emelkedőkre, több legendás hegy is bekerült az idei programba. Lagos de Covadonga, Pena Cabarga, Aubisque. Három olyan befutó, ahol korábban voltak már emlékezetes befutók. Az Aubisque Franciaországban van, így elsősorban a Tourról ismerős. 2007-ben itt nyert hegyi befutót Mikael Rasmussen. Sokak szerint ez lehet a királyetap, hiszen az Aubisque-en lévő befutó előtt még megmásszák a szintén legendás la Pierre St Martin, illetve a Col du Marie Blanque emelkedőket is. A 2011-es Vuelta talán legjobb szakasza volt a Pena Cabarga-i befutó (, ahol Chris Froome ugyan le tudta rázni Juanjo Cobót, de az összetett győzelemhez nem volt elég. A Covadongát egyesek csak a Vuelta legfontosabb emelkedőjeként tartják számon. Összesen 19 alkalommal szerepelt eddig a programban, legutóbb 2014-ben, amikor Niemec nyerte a hegyet.
Ha az esélyeseket nézzük, a Vueltán való indulás sokaknál a szezon korábbi eseményeitől függ. Az esélyesnek nevezhető versenyzők közül csak Mikel Landa vett részt a prezentáción, aki bár kinyilvánította tetszését az útvonallal kapcsolatban, egyelőre csak a Giróra koncentrál. Eddig mindössze Nairo Quintana, Purito Rodriguez és Esteban Chaves jelezte részvételi szándékát.
A 2016-os Vuelta számokban10 hegyi befutó, további 4 hegyes szakasz, 2 időfutam, 5 szakasz a sprintereknek. 51 kategorizált emelkedő: 3 kiemelt, 9 első, 18 második és 21 harmadik kategóriás. Összesen 3277 kilométer (tavaly 3358 volt a táv).
Sokan kedvező jelnek tartják, hogy Chris Froome twitter-fiókján kommentálta az útvonalat, miszerint nagyon tetszik neki, különösen a már említett Cabarga és Aubisque. A spanyol közvélemény természetesen szeretné, ha Alberto Contador is rajthoz állna, ám erre nincs sok esély jelen pillanatban. Eusebio Unzué, a Movistar vezetője kijelentette, hogy Valverde is ott lehet az indulók közt, ami azért lenne meglepő, hiszen ő már a másik két nagy körversenyen is jelezte indulási szándékát.
A szervezők igyekeztek a versenyzők kedvében járni, nem lesz sok transzfer a szakaszok között, ami csak még fárasztóbbá tenné a versenyt. „Tavaly sokat panaszkodtak a versenyzők, ezúttal nagyon figyeltünk erre”- tette hozzá Guillén.
Vélemények:
Alberto Contador:Egy klasszikus útvonal, ahol az első pillanattól az utolsóig oda kell figyelniük az összetett menőknek. Vannak benne hosszú hegyek, amik nagyon fekszenek az olyan típusú versenyzőknek, mint én.” Mikel Landa: „Tetszik az útvonal, sok lesz benne a hegy, de nem szabad elfeledkeznünk a hosszú időfutamról sem, nagyon jó versenyt kell futnia annak, aki meg szeretné nyerni. Nem tudom még, hogy indulok-e.”

(Szöveg: Elekes Bálint

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés