Számomra minden a szórakozásról szól!
Vas Kata Blankára elfogytak a jelzők. A kerékpársport újdonsült sztárja (ezt a jelzőt sem mi találtuk ki, hanem a belga és holland újságírók, vagy épp az angol kommentátorok használják nagy-nagy előszeretettel) még csak 20 éves, de idén negyedik lett a tokiói olimpián mountain bike-ban, negyedik lett a felnőttek között az országúti világbajnokságon, aztán előbb cyclocrossban megnyerte az overijsei világkupa-versenyt, majd legutóbb, szombaton ezüstérmes lett a felnőttek között a vambergi Európa-bajnokságon. Egy ember tudta csak megelőzni, és az az egy ember is egy bizonyos Lucinda Brand, a szakág 2021-es világbajnoka…
Szombaton, még az Eb-futam előtt megírtuk, hogy Lars Boom megütötte a főnyereményt Blankával, hisz a 2008-as cyclocross világbajnoknak edzőként különleges érzés egy ekkora tehetséggel dolgozni.
Kerékpár
Van Aert nem viccel: rámegy a Roubaix-ra, a Flandriára és a többnaposokra is
18/01/2022 09:08
A belga és a holland sajtó az utóbbi napokban sokat foglalkozott Blankával (ne lepődjünk meg, ha az Eb-ezüst után még többet fognak), aki többek között az utóbbi évek fejlődéséről is nyilatkozott.
https://i.eurosport.com/2021/11/07/3250487.jpg
„Apa amatőr mountain bike-os volt, és gyakran vett részt maratoni versenyeken, amikre az egész család vele tartott. Amikor nyaralni mentünk, a kerékpárt mindig magunkkal vittük. Három-négyévesen kezdtem tekerni, aztán valahogy egyértelmű volt, hogy elkezdek montis versenyekre járni, de eleinte nem tudtam, hogy jó vagyok. Csak akkor éreztem, hogy van tehetségem, amikor picit idősebb lettem, és a magyar válogatottal külföldre mehettem.”
„Apa később úgy gondolta, hogy jó lenne, ha télen is lenne néhány versenyem (nevet), így 2018 decemberének végén elmentünk a Loenhoutban megrendezett Azencrossra, ahol először tartottak cyclocross-versenyt junior lányok számára. Rögtön harmadik lettem, de hogy mennyire utáltam akkor ezt a szakágat… Sár, hideg... Most, hogy van egy lakókocsim, egy kicsit élvezetesebbnek tartom ezt az egészet. De ezen a télen nem fogtok látni Loenhoutban, az tuti!”
A történet további része már ismerős: a Doltcini-Van Eyck felfedezte Blanka tehetségét, és felkarolta őt. De hogy jött a képbe Lars Boom, aki október eleje óta dolgozik vele?
„A Doltcini segítsége rendkívül fontos volt a cyclocrossos fejlődésem szempontjából, és hozzájárult ahhoz, hogy most az SD Worxnél versenyezhetek. Aztán jött Lars Boom. Rákerestem a Google-ban a nevére, és láttam, hogy cyclocross világbajnok, szóval azt gondoltam, minden rendben van. (nevet) De a nagy példaképem Anna van der Breggen, akivel az SD Worxnél való első versenyem alatt, a Vueltán egy szobában aludhattam. Hamarosan ő lesz a csapatfőnököm.”
https://i.eurosport.com/2021/11/08/3251228.jpg
Apropó, Boom. A Tour de France-szakaszgyőztes hollandtól megkérdezték, hogy az SD Worx kifejezetten Blanka miatt helyezte-e őt ebbe a szerepkörbe, vagy sem?
„Erről a vezetőséget kéne megkérdezni, de az biztos, hogy ha vége a cyclocross-szezonnak, akkor majd csatlakozom az országútis csapathoz. Elég nagy kihívás egy ilyen csúcstehetséggel együtt dolgozni, és ami a legjobb, hogy hajlandó meghallgatni engem. Úgy érzem, néha elég nagy még a félelme néhány versenyző, például Marianne Vos iránt, de ekkor általában azt mondom neki, hogy egy kicsit kevesebb tiszteletet kell mutatnia és agresszívabbnak kell lennie. Sokat dolgozunk a gyengébb pontjain, a homokban való tekerés technikáján és a futáson, és nagyon szépen fejlődik.”
Blanka eközben próbálja feldolgozni a hirtelen jött sikereket.
„Számomra minden a szórakozásról szól, nem a pénzről. Emellett pedig világot látok, ami külön öröm, hisz amúgy is szeretek utazni. Mindeközben a magyarországi kerékpársport egyre népszerűbb, jövőre tőlünk indul a Giro, igaz, az otthoni helyzetet még nem lehet összehasonlítani a belgával. Egyébként megmagyarázná nekem valaki, hogy Belgiumban miért szurkolnak nekem ennyire? Nem igazán értem. Talán azért, mert nem vagyok holland? Akkor ennyire erős a rivalizálás? Mert tényleg nagyon jól fogadnak, és jólesik a biztatásuk. És hogy népszerű vagyok-e Magyarországon? Azt hiszem, egyre inkább igen."
https://i.eurosport.com/2021/11/08/3251231.jpg
Blanka három szakágas „specialistaként” a férfi mezőnyből Mathieu van der Poelt tekinti inspirációnak.
„Sokat lehet tanulni mindegyik szakágban, és ezeket a tapasztalatokat fel lehet használni a másik kettőben is. Szeretném ezt az utat folytatni, van der Poel karaktere meg külön motivál, hisz cyclocrossban, montiban és országúton is zseniális. A három szakág kombinálása mentálisan is jót tesz nekem. Persze, a sikerhez külön fontos a pihenés, és én is úgy érzem, hogy bár szeretek edzeni, de a megfelelő beosztás egyszerűen elengedhetetlen.”
Boom ebből a szempontból picit „irigy” Blankára.
„Kicsit irigykedem, hogy a saját pályafutásom során nem voltam képes a három szakágas helytállásra. Amikor a Rabobanknál versenyeztem, ott a cyclocross is megengedett volt, de végül választanom kellett.
Most látom Wout van Aertet, van der Poelt és Blankát, aki valójában nem más, mint a női mezőny van der Poelja és van Aertja, és úgy gondolom, hogy a szakágak kombinálása erősebbé teszi az embert. Ez az irány meghosszabbíthatja Blanka karrierjét, mert még élvezetesebb így a versenyzés.
Hogy Blankának hol van a csúcs, szerencsére elképzelni sem tudjuk, mindenesetre a következő hetek programja már megvan.
„Még nem állítottuk össze a jövő évi naptárát, de legközelebb jövő hétvégén, Taborban fog indulni világkupán, majd egy hónap szünetet tart. Pihennie kell, mert sűrű nyara volt. Decemberben edzőtáborba megy a csapattal, majd 19-én Namurban fog újra versenyezni.”
A tabori világkupáról (amit november 14-én, vasárnap 13:20-tól természetesen élőben közvetítünk az Eurosport 1-en és a Playeren!) mi csak annyit tennénk hozzá, hogy Blankának ez az egyik kedvenc versenye a naptárban, ami a jelenlegi formájával összeadva egyáltalán nem hangzik rosszul, sőt…
Forrás: Het Nieuwsblad, In de Leiderstrui
Kerékpár
Van Aert nagy egynapost nyerne tavasszal, amire bombaerős csapatával minden esélye megvan
15/01/2022 11:08
Kerékpár
Evenepoel: "Leülünk beszélni van Aerttal, hogy tiszta lappal indulhassunk”
13/01/2022 11:37