A kolumbiai bringás 15 éve versenyez, de olyat, mint az idei Touron, még nem tapasztalt.
Ez a 17. szezonod profiként, hogy érzed magad?
A friss versenyekkel a lábamban most jól. Minden nehézség ellenére szerintem ez egy normális év számomra. Sokszor estem, de szerencsére sose sérültem meg nagyon. Ez egy normális év, és ez már önmagában pozitívum.
Kerékpár
Ineos és Evenepoel: 60 milliárd eurós kapzsiság, foci, F1, Kipchoge és a lazacok
TEGNAP - 13:45
Boldognak tűnsz az EF-nél, mi teszi olyan különlegessé ezt a csapatot?
Ez egy nemzetközi sor, versenyzőkkel a világ minden tájáról. Sok csapatban tekertem már, de itt valami különlegeset találtam… Szerintem jövőre még erősebbek leszünk. Pletykálnak olyan érkezőket, akik sokat lendíthetnek a csapaton.
Ha Carapaz érkezik, elég erős spanyolnyelvű maghoz csatlakozhat egy olyan sorban, ahol ott van Caicedo, Camargo, Cepeda, Chaves, Arroyave és te.
Nem tudom, mi fog történni, de jó igazolás lenne. Ő egy remek versenyző.
A kolumbiaiaknak viszont mostanában nem megy. Csak hárman voltak a Touron: Nairo, Daniel Felipe (Martinez) és Rigo.
Igen, esett kicsit a színvonal. Magasan voltunk, korábban mindig volt dobogósunk egy nagy körön, Chaves, Miguel Ángel (Lopez) vagy én… sokszor álltunk dobogón. És ott volt Gaviria is a sprintekre. Az utóbbi két év viszont nem volt jó.
Hiszel benne, hogy a jövő szebb lesz?
Igen, ott van Higuita, Daniel Felipe, Buitrago is fejlődik... de sokan nincsenek utánuk. Szerintem az a gond, hogy a módszer amit eddig használtunk már nem működik. Manapság egy bringásnak ügyesnek kell lennie, és agresszívebbnek. Már a verseny elejétől támadnak. Már nem elég jól menni a hegyeken és védeni az eredményt a több napon, komplett versenyzőnek kell lenni.
Amit leírtál, azt testesíti meg Pogacar, Van Aert és a többiek.
Tadej, Wout, Vingegaard, Evenepoel, Van der Poel... mindenhol versenyeznek és mindenben jók. Ők, ahogy mondtam, képzettek a bringán. Nem majréznak. Manapság nem szabad úgy tekerned, hogy félsz a bukástól.
A kolumbiaiak manapság nem ilyenek, de a szlovének vagy a dánok igen. Mit gondolsz a Pogacar-Vingegaard párharcról? Szerinted évekig tart majd ez a rivalizálás?
Manapság a fiatalok hamarabb nyernek nagy versenyeket. Húsz évesen berobbannak és megnyerik a Tourt. Nem normálisak. Az én időmben a dolgok lassabban mentek és 28 éves korunkra értük el a csúcsot. Manapság viszont az a trend, hogy a fiatalok hamarabb nyerni tudnak, szinte már amikor profivá válnak.

Vingegaard és Pogacar

Fotó: AFP

És gondolod, hogy képesek ezen a szinten maradni?
Nem tudom. Szerintem ez a nagy kérdés, hogy meddig bírják majd. Őszintén, nem hiszem hogy 35 évesen az én mostani szintemen lesznek, vagy 42 évesen ott, ahol Valverde. Persze ötletem sincs, de addig kell a lehető legtöbbet nyerned, amíg teheted.
Hogy láttad a mostani Tourt belülről? Ez volt a valaha volt leggyorsabb kiadás…
Tényleg sokkoló volt. 15 éve csinálom ezt és ilyet még nem láttam. Olyan volt, mint több Tourt megtapasztalni egy versenyen belül. Nagyon kemény volt, nagyon embert próbáló. A meleg is nagy szerepet játszott ebben, meg ott volt a covid is. Néhány csapatot nagyon kikészített, hárman maradtak… A tempó nagyon gyors volt. Tényleg mintha több verseny lett volna egybeöntve. Ott volt Vingegaard és Pogacar, akik más szinten voltak. Aztán mindenki más.
Voltak olyan, mint Froome, aki hiába tűnt egy ponton „reménytelennek”, harmadik lett Alpe D’Huezen.
Nagyon tisztelem őt. Az olyanokat, mint Chris vagy Valverde azonos generációnak tartom magammal. Egy balesetből nehéz a legjobb állapotban visszatérni. Ezt én is megtapasztaltam a 2019-es bukásom után, elég elcseszett dolog. Nagyon tisztelem Froome-ot, de Valverdét is, nem érheti őket kritika. Ahogy folytatták, az önmagában becsülendő. Csak ott lenni ezen a Touron, amilyen idén volt a színvonal, már egy nagy dolog.
Hamarosan kezdődik a Vuelta, mik a céljaid?
Várom már a kezdést. Néztem az útvonalat, vannak érdekes szakaszok. A 9., 10., de a hollandiai kezdés is az… kemény verseny lesz, magas színvonallal. Manapság különben is minden verseny fontos, a pontok miatt. A Tour és a San Sebastian után Európában maradtam, hogy jó állapotban érkezzek a Vueltára. Ezek a napok számomra fontosak, hogy regenerálódjak és jó állapotban kezdjem a versenyt.

Rigoberto Urán

Fotó: AFP

Voltál már dobogós a Girón kétszer és a Touron egyszer, de a Vueltán csak hetedik, még 2018-ban.
Úgy tűnik, ez a verseny nem fekszik nekem, mert itt sose tudtam dobogóra állni vagy szakaszt nyerni. Szeretnék, ez a célom, hogy az egyikért harcban legyek. Ha minden jól megy, szerintem összejöhet. Örülnék, ha mindhárom nagy körön összejönne egy szakaszgyőzelem.
Végül: 35 évesen hogy maradsz motivált? Meddig akarsz még aktív maradni?
Tipikus kerékpáros vagyok, aki élvezi a bringázást, a családdal és a barátokkal töltött időt… Megtanultam együtt élni a balesetekkel és hasonlókkal. Minden, ami ezután jön, már ráadás. Az a szerencsém, hogy a családom a szezon alatt szeret Európába jönni. Ez fontos számomra és sokat segít. Tényleg élvezem, amit csinálok. Keményen dolgozom, hogy itt lehessek. Most még élvezem ezt és addig maradok, amíg ez nem változik.
Akkor Rigo még marad egy darabig?
Meglátjuk, de remélem igen. A kerékpározás az életem és a szenvedélyem.
Forrás: Marca
Kerékpár
A két Giro-győzelmére a legbüszkébb, de biztosan nem lesz sportigazgató – Nibali lassan befejezi
01/10/2022 - 11:12
Kerékpár
Tíz statisztika, ami jól mutatja Evenepoel klasszisát
30/09/2022 - 15:22