Néhány hónapja a 23 éves Elisa Balsamo egy hatalmas sprinttel elérte ígéretes pályafutásának eddigi legjobb eredményét, és világbajnok lett Leuvenben. Az olasz versenyző a Procycling Magazinnak adott interjújában Marianne Vos legyőzéséről, az ismertséggel való megbéküléséről, és anagy fordulatról, a Trek-Segafredóhoz való átigazolásáról is beszélt.

A kezdetek és a küzdelem a hirtelen jött népszerűséggel

Balsamo édesapja amatőr bringás volt, de ahogy sokan arrafelé, Észak-Olaszországban, ő is a hegyek felé vette az irányt, amikor sportolásra adta a fejét. „Nem azért kezdtem el bringázni, mert apa azt csinálta. Mindenféle téli sportot kipróbáltam, síeltem és biatlonoztam is, sőt, még úszni is jártam. 13 évesen próbáltam ki a bringázást, és egyből tudtam, hogy ez való nekem.”
Országúti Világbajnokság
El volt keseredve, magában már fel is adta, aztán elindult és agyonverte a mezőnyt
EGY NAPJA
Ezután a pályán egy rendkívül ismert (és elismert) kerékpáros lett Balsamóból, minden létező világ-és Európa-bajnoki címet begyűjtött, aztán 2016-ban még egy junior országúti világbajnoki címet is szerzett magának. Mindenki tudta róla, hogy erős, de az, hogy lesprintelte Marianne Vost Leuvenben, a világbajnokságon, az valami egészen más szintre emelte őt.
Most pedig előtte áll a nagy feladat: elviselni azt a felhajtást, ami ezzel a csinos kis ruhadarabbal jár: a szivárványcsíkos trikóval komoly kötelezettségek is járnak, és ha nagy vagyonok nem is, a hírnév biztosan elkíséri az útján, pedig ez a szerény lány nem ragaszkodik ahhoz, hogy állandóan bókoljanak neki.

Elisa Balsamo

Fotó: Getty Images

Szeretné az életét a kíváncsi tekintetektől elől távol élni, de ahogy minden bajnoknak, neki is meg kell tanulnia megküzdeni a rá irányuló figyelemmel.
„Amikor nyertem, megértettem, hogy mit jelent ez a figyelem a gyakorlatban, de most már azt hiszem, kezdek megbékélni a következményekkel is” – mondta. „Ez egy egész más helyzet, mint amikor Dohában nyertem (a junior világbajnoki címet – a szerk.). Először még azt is alig hittem el, hogy ez az egész megtörtént. Amikor megjöttek a világbajnoki trikók, betettem őket a szekrénybe.”
Aztán egyszer felvettem egy versenyen, és azonnal én kerültem a figyelem középpontjába, és azóta is ez van. Még nem igazán szoktam hozzá, de már értem, mit jelent ez.
És hogy valójában mit jelent? A női kerékpársport egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, egyre többen követik, és az emberek egyre kíváncsibbak a versenyzőkre. Még azokra a fiatal tehetségekre is, akik maguk sem gondolták volna, hogy idáig juthatnak 2021-ben.

A mélypont és a csúcspont

Balsamónak eszébe sem jutott, hogy nyerhet Belgiumban, szeptemberben. Tavasszal egy egész jó kis klasszikus szezont ment, de a fő célja az évre az volt, hogy tapasztalatot gyűjtsön. Az olimpiai éremszerzést azért már konkrét célként tűzték ki maguknak az olasz lányokkal, de aztán lecsúsztak róla. És bár azt mondja, hogy örültek, hogy a csapatüldözéses számban olasz csúcsot döntöttek, azért kicsit kudarcként élték meg a tokiói kalandot.
Nemcsak neki, csapattársának, Letizia Paternosternek is csalódás volt Tokió, az olasz lányok egyik versenyszámban sem állhattak dobogóra, ellentétben mondjuk a szupersikeres Gannáékkal.
„Azóta álmodtam az olimpiáról, amióta az eszemet tudom, de ezt nem élveztem. Ott voltam 21 napig, de nem láttam semmit a városból, mert nem engedtek ki minket. Szeretek utazni, de anélkül utazni, hogy látnék valamit? És akkor még csak nem is ment jól a versenyzés. Már csak azt vártam, mikor jöhetek haza.”
https://i.eurosport.com/2021/08/06/3195906.jpg
A pályakerékpáros nyár tehát nem sikerült túl jól, de ezután a kellemetlen élmény után valahogy talpra kellett állni. És mégis, mivel lehetne jobban helyrebillenteni az életet, mint egy remek országúti szezonnal? Balsamo összepakolt, és elment versenyezni Hollandiába és Spanyolországba, és varázslatos módon megtalálta a formáját a világbajnokságra.

„Ugye ezt csak álmodtam, igaz?"

„Azt gondoltam a verseny előtt, hogy talán egy bronzérmet szerezhetek, ha NAGYON jól mennek a dolgok, Belgium eléggé fekszik nekem, de ez a verseny hihetetlenül nehéznek nézett ki. És az is volt. Az utolsó körre érve teljesen elkészültem, de a csapattársak rengeteget segítettek, és túljutottam ezen. Ez egy olyan mélypont volt, hogy rendkívül hálás voltam, hogy valahogy túléltem, de azt egy percig sem gondoltam, hogy innen nyerni fogok.”
Őrültségnek tűnhetett, hogy legyőzheti Vost, de amikor eljött az idő, már azért megfordult a fejében:
„Papíron gyorsabb vagyok nála, de egy ilyen verseny után sosem lehet tudni. Aztán ott van a kísértés, hogy jó korán el kell indítani a sprintet, hisz olyan nagy a tét, és nagyon nehéz nem erre gondolni. De én elég nyugodt voltam, csak amikor átértem a célvonalon, akkor esett le, hogy mi történt. Azt mondtam a masszőrnek, hogy ’ugye ezt csak álmodtam, igaz?’”
Világbajnokként az első női Paris-Roubaix-n versenyzett először, ami akár csak öt évvel ezelőtt is csak álomnak tűnhetett. Ezután Oxfordshire-be ment a hatszakaszos Women’s Tourra, ami egyben az utolsó versenye is volt a csapatával, a Valcarral.
„Imádok Nagy-Britanniában versenyezni, mert mindig hatalmas tömegek jönnek szurkolni, és ettől még különlegesebb lesz az élmény. Ráadásul ez a verseny volt az utolsó a csapatommal, ami szinte már a családom volt 18 éves korom óta. Nagyon szerettem volna nyerni egyszer a világbajnoki trikóban valamit nekik, és az utolsó szakaszon meg is volt erre a lehetőségem. Remek pozícióba vittek fel a többiek, és szerencsére sikerült is a befejezés. A pályafutásom ezen szakaszának ez lett a tökéletes lezárása.”
https://i.eurosport.com/2021/09/25/3226368.png

A folytatás

Balsamo 2022-től a Trek-Segafredónál fog versenyezni, és a klasszikusokat célozza meg. És végül is miért ne nyerhetné meg akár az összeset, 23 évesen az idő neki dolgozik. Ráadásul a csapat bízik benne, egyből egy hároméves szerződéssel kínálták meg.
Érdekes kérdés viszont, hogy a sajtó a vb megnyerése után egy ideig arról cikkezett, hogy ellopta a trikót Vostól, a közvélekedés szerint ugyanis nem WorldTour-versenyzők egyszerűen csak ne nyerjenek világbajnokságot. Persze ez butaság, de ahogy Oscar Freire-nél 1999-ben is előjött, itt is kódolva volt. Aztán az a kérdés is felmerült, hogy ha Balsamo ennyire jó, miért töltött ilyen sok évet egy olasz kiscsapatban, a UCI vigyázó szemei elől elrejtve. A válasz az, hogy ő technikailag nem egy profi kerékpáros.
„Az olasz rendőrség kötelékéhez tartozom, náluk van egy sportcsapat, a Fiamme oro (Arany lángok), aminek a tagja vagyok, sok más olimpikonnal együtt. Az állam támogat minket, nekünk pedig szolgálatra készen kell állnunk, de mivel nem lehetsz egyszerre hivatásos, és lehetsz profi kerékpáros, az volt a praktikus, ha maradok a Valcarnál. Együtt fejlődtünk, és elértem mindent, amit akartam.”
Balsamo azonban kinőtte a csapatot, és most belevág egy nagy kalandba a hatalmas sztárokkal teletűzdelt Trekkel, ott lesz Deignan, Longo Borghini és még egy csomó nagy név. A tavaszi klasszikusokat nézte ki magának, a kedvencei a Gent-Wevelgem, a Flandria és az Amstel, ezek egymástól sem különböznek, de ami még fontosabb, a megnyert vb-re is nagyon hajaznak. Bár egyelőre nem aggódik amiatt, hogy bizonyítania kell.
„Imádok bringázni, imádok versenyezni, de nem én vagyok a legmagabiztosabb ember a világon. Elég kemény vagyok magammal szemben, és amikor rosszul mennek a dolgok, akkor eléggé küzdök, hogy össze tudjam szedni magam.
De az nagyon fontos a számomra, hogy a legtöbbet hozzam ki magamból, és a lehető legjobb legyek, meg persze, hogy úgy érezzem, jól csinálom a dolgokat.”
A pályakerékpár most egy kicsit a háttérbe szorul, mert tiszteli annyira a szivárványos trikót, hogy azt viselje 2022-ben.
Elhatároztam, hogy olimpiai érmet nyerek, de végül világbajnoki trikó lett belőle. Ami Belgiumban történt, az csodálatos volt, de most be kell bizonyítanom, hogy méltó vagyok erre a trikóra. Bizonyítanom kell a szurkolóknak, és magamnak is.
Emellett most már a Trek adja a fizetésemet, feléjük is vannak kötelességeim. Még mindig nem nyertem nagy klasszikust, úgyhogy ez lesz az, amiért mostantól dolgozni fogok.”
https://i.eurosport.com/2021/10/19/3239198.jpg
Giro d'Italia Donne
A világbajnok Balsamo nyerte a Giro 5. szakaszát
05/07/2022 - 13:15
Giro d'Italia Donne
Vas Blanka óriásit esett a Giro 5. szakaszán
05/07/2022 - 12:57