Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Meg kellett szereznem Peter Sagant” – a háromszoros világbajnok útja a Tour de Hongrie-ra

Kálmán Laci

Frissítve 11/05/2024 - 09:53 GMT+2

Miután bejelentette a visszavonulását, és átesett két szívműtéten, Peter Sagant ismét az országúton láthatjuk versenyezni, egészen konkrétan ott van a Tour de Hongrie mezőnyében. A háromszoros világbajnok a francia nevű, ám szlovák tulajdonú Pierre Baguette csapat színeiben teker a 2024-es szezonban. De vajon hogy került Sagan ehhez a csapathoz?

Exkluzív interjú Sagannal: "Én nem félek semmitől, de tisztelet nélkül őrültté válnak a sprintek"

Az alapító Boris Horváth hat évvel ezelőtt azzal a céllal álmodta meg a csapatát, hogy ha törik, ha szakad, Peter Sagan nála teker majd.
Megdolgozott érte, kivárta az idejét, de végül teljesült Horváth álma, és a háromszoros világbajnok egy évre aláírt a Pierre Baguette nevű konti csapathoz. Az Eurosportnak adott exkluzív interjújában Sagan mesélt ennek okairól, a szívproblémáiról, de kitért a gyorsan változó mezőny okozta nehézségekre is.
Horváth 2018-ban gondolt először arra, hogy csapatot alapít. A történet akár logikusnak is tűnhet, hisz egy szlovák ember úgy döntött, létrehoz egy szlovák csapatot, amelybe mindenképp le akarta igazolni az ország leghíresebb és legeredményesebb kerékpárosát.
„Nem volt B tervem, meg kellett szereznem Peter Sagant– mesélte Horváth. „Lépésről-lépésre haladtunk, évről-évre egyre nagyobbak és erősebbek lettünk.”
„Hat évvel ezelőtt igazából még nem is ismertem Petert, csak ott volt a fejemben. Gran Canarián találkoztam vele egy edzőtáborban a covid alatt. Odamentem hozzá edzés közben, és elkezdtünk beszélgetni. Aztán ezt megtettem újra és újra és újra. Segítettem neki néhány dologban, és barátok lettünk.”
Két évvel később Horváth megalapította a csapatát, amely akkor még csak tíz versenyzőből állt, akik mindannyian szlovákok voltak. Később szintet lépett, tálált egy új támogatót, a Pierre Baguette szendvicsgyártó céget, amellyel 2023-ban kötött névadószponzori szerződést.
„26 éve vannak a piacon, két tulajdonos van, akik közül az egyik kerékpáros. Három évvel ezelőtt írtam nekik, hogy létre akarom hozni ezt a projektet. Amikor elkezdtük, nem igazán hittek bennünk, ezért pénzügyi támogatást nem adtak, csak baguette-tet és szendvicseket. Egy év után látták, hogy minden, amit kigondoltam, megvalósult, így kötöttünk egy kisebb megállapodást, majd egy évre rá egy nagyobbat.”
Miután megvolt a pénzügyi fedezet, Horváth elkezdte megteremteni Sagan szerződtetésének feltételeit. Úgy volt vele, hogy ennek a legjobb módja, ha elkezdi beemelni a csapatba azokat, akik fontosak neki.
Ezért hozta maga mellé Peter bátyját, Jurajt sportigazgatónak 2023-ban, nem sokkal később megérkezett Ján Valach is, aki korábban csapatról-csapatra követte a korábbi Flandria- és Roubaix-győztest.
„Az volt a koncepció, hogy teremtsünk egy családot Peter számára, ahol nincs nyomás rajta, ahol otthon érezheti magát. Ezt úgy lehetett elérni, hogy Juraj és Ján segítségével újra mosolyt csaltunk az arcára, és segítettünk neki, hogy megint élvezze a kerékpárt.”
„Peter hisz ezekben az emberekben. Őszintén szólva én csak egy pasas vagyok, aki imádja a kerékpárt, de arról nem tudok semmit, hogyan működik ez a sportág nagyban. Segíteni akarok a szlovák kerékpársportnak, meg akarom azt változtatni, de egyedül nem igazán tudnám, hogy csináljam. Juraj és Ján nélkül nem lennék képes megteremteni a versenyzés feltételeit Peter számára.”
Tavaly év végén teljesült Horváth álma, és Sagan egy évre aláírt a csapatához. A szerződést azonban nem volt könnyű tető alá hozni.
„Hogy sokba kerül-e, hogy egy ilyen kaliberű versenyző a csapatodban tekerjen? Nézőpont kérdése. Ha milliomos vagy, akkor nem, ha egy átlagember, akkor igen.”
„A befektetés azonban máris megtérülni látszik. Egy nap alatt nagyjából 2000 új követőnk lett az Instagramon. De új szponzor is érkezett a csapathoz, Peter személyes kerékpárpartnere, a Specialized.”
„Az ő jelenléte marketing szempontból is fontos, ugyanis növekedni akarunk, előre akarunk lépni prokonti-szintre, amihez erős támogatókra van szükségünk. Sajnos végül minden a pénzről szól.”
Horváth ennek ellenére hangsúlyozta, hogy korántsem csak anyagi megfontolásból akarta Sagant megszerezni.
Számomra a legfontosabb dolog az érzelem, amit generál. A fiatal srácok számára ez az egész egy csoda, hisz egy háromszoros világbajnokkal tekernek együtt. A legfontosabb, hogy Peter megmozgatja őket érzelmileg, ezáltal pedig visszaad valamit a kerékpáros közösségnek.
picture

Peter Sagan

Fotó: AFP

Horváth elmondta, semmiféle elvárásuk nincs Sagannal szemben az eredmények tekintetében. A Tour de Hongrie csak örömtekerés a számára.
„Most tér vissza a műtétei után, úgyhogy most csak barátok vagyunk, és jól érezzük magunkat.”
Sagan az idén a párizsi olimpiára koncentrál, ahol montiban szeretne rajthoz állni, a csapatfőnök azonban bízik abban, hogy még legalább egy évre aláír majd hozzájuk.
„Semmi sem biztos, de az a célom, hogy Peter benne maradjon ebben a projektben. Nem egy-két évről beszélek, hanem arról, hogy nálunk maradjon. Szerintem egy csoda, hogy egy ilyen srác egy konti csapatban teker.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés