Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sepp Kuss: „Jó lenne megnyerni a Tourt”

Nagy Benjámin

Frissítve 12/11/2023 - 18:56 GMT+1

Pályafutása új korszaka kezdődhet Sepp Kussnak, hiszen a Vuelta-győzelem miatt nem várt extra motivációt és lendületet kapott. A Jumbo amerikai versenyzője a 2024-es Tour de France-ról, Primož Roglič távozásáról és a legnagyobb céljairól is beszélt.

Segítőnek érkezett, pirosban megy haza - ilyen volt Sepp Kuss emlékezetes Vueltája

Az a Sepp Kuss, aki október végén nyilatkozott a sajtónak, egészen más Sepp Kuss, mint aki augusztusban, a Vuelta a Espana rajtja előtt kicsit bizonytalanul, félénken beszélt. Látszik rajta a magabiztosság, és az, hogy a győzelem teljesen kibontakoztatta a tehetségét.
Ez 2024-ben még jobban előjöhet. Nem lesz ott a Giro d’Italián, viszont indulni fog a Tour de France-on, és – immár címvédőként – a Vueltán is.

Jó lenne megnyerni a Tourt. Hogy lehet-e rá esélyem? Az sem volt reális, hogy megnyerjem a Vueltát, aztán mégis sikerült.
Tisztában vagyok azzal kapcsolatban, hogy mi lehetséges számomra és mi nem. Az biztos, hogy ezek után úgy kell nekivágnom a legnagyobb versenyeknek, hogy tudom, van lehetőségem a győzelemre, és ennek megfelelően kell a legtöbbet kihoznom magamból.”
Az viszont nem tűnik valószínűnek, hogy kapitány lesz, hiszen Jonas Vingegaard jövő júliusban zsinórban a harmadik Tour-győzelmére pályázik. Kuss és a Jumbo azonban a Vueltán örökre megtanulta, hogy manapság egy háromhetes megnyeréséhez nem szükséges az, hogy valaki egyedüli kapitány legyen.
"Nyilván lehetnek olyan versenyek, hogy én legyek az egyedüli elsőszámú ember, de nem hinném, hogy ennek akkora szerepe lenne manapság a kerékpársportban. Minden csapatban több erős ember van, a legjobb csapatokban pedig az sem elképzelhetetlen, hogy három-négy „kapitányért” dolgozzanak. A Vueltán és más versenyeken is láthattuk, hogy ha nem te vagy a főszereplő, akkor is nyerhetsz."
Ezzel együtt Kuss belenőtt a vezetői szerepbe a Vueltán, és elismeri, hogy ez az eddigi legkedvesebb szerepe a karrierjében.
"Egyértelműen jobb érzés, ha a végén én nyerhetek, de csak akkor, ha tudom, hogy tényleg megéri értem dolgozni. Ha ez nem így van, akkor sokkal jobb segíteni másnak, dolgozni másért.”
Egy biztos: Primož Rogličért már nem kell dolgoznia, hiszen a szlovén a Borához igazolt. Ez Kuss számára is újabb esélyeket teremt, hiszen több lehetőséget kaphat, mint valaha.
"Azt hiszem, több magyarázata is lehet annak, hogy Primož távozott. Bár tényleg jó volt az összhang és a kommunikáció köztünk, viták nélkül, azt hiszem, a Vuelta jelentette a végső fordulópontot, de végül is érthető a döntése: a Tour az egyetlen háromhetes, amit nem nyert meg, márpedig egyedüli kapitányként az egész csapatot maga mögött tudhatja jövőre.”
Kuss immár tudja, hogy milyen megnyerni egy háromhetest, ez az érzés pedig sokat segít neki a következő évre is.
"Különleges volt számomra a Vuelta, mert bármiféle elvárás vagy nyomás nélkül tekertem. Rájöttem, hogy tudom kezelni az összetett vezetésével járó stresszt, és mindent, ami ezzel jár – akár azt, hogy a sajtóban miket mondanak vagy írnak rólunk. Ez új számomra, hiszen fogalmam nem volt, milyen lesz a sok plusz kötelezettség, de végül valóban csak arra kellett koncentrálnom, hogy önmagamat adjam a versenyzés előtt, közben és után is.”
Ha jövőre is önmagát adja, még nagyobb sikereket érhet – márpedig miért ne adná?!
Forrás: GCN

Csatlakozz az Eurosport magyar nyelvű Viber-csatornájához a legfrissebb sporthírekért, a legmenőbb videókért, játékokért és érdekességekért!
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés