Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Ayuso kis srácként méretes Tour-trikókban drukkolt Contadornak, most ő is ott lesz a Touron

Kálmán Laci

Publikálva 17/02/2024 - 15:18 GMT+1

Tökéletes felkészülés után komoly reményekkel vág neki a 2024-es szezonnak Juan Ayuso, aki, ha minden jól megy, nyáron bemutatkozhat a Tour de France-on. Hétfőn kezdett a Clásica Jaén nevű egynaposon, de az igazán komoly feladatok még csak ezután jönnek. Beszélt a céljairól, a Tourhoz kapcsolódó gyerekkori emlékeiről, és arról, mennyire nehéz Alejandro Valverde és Alberto Contador örökébe lépni.

Ayuso próbálkozott, az összetett nem változott, Evenepoel szólóban nyert - összefoglaló

Tadej lesz a kapitány, de nem fogok lemondani a csapat vagy a verseny által kínált lehetőségekről.
Juan Ayuso egy zavartalan téli felkészülés után egy spanyolországi egynapossal kezdte el a szezont. A GCN munkatársának adott interjúban többek között arról beszélt, mennyire nem egyszerű a nagy elődök sikereit folytatni.
„Valverde, Contador és Purito nehéz feladatot adtak nekünk azzal, amekkora űrt hagytak maguk után” – mondta az UAE versenyzője.
Ayusónak elsősorban összetett menőként vannak ambíciói. Alberto Contador hét Grand Tour-győzelmet szerzett, a legutolsót 2015-ben. Azóta Enric Más volt az egyetlen spanyol, aki három Vueltán elért második helyével a győzelem közelébe tudott kerülni.
Első teljes profi évében, 2022-ben Ayuso harmadikként zárt a Vueltán, és mivel még mindig csak 21 éves, egyértelműen előtte a jövő. Felmerülhet persze a kérdés, hogy ennyire fiatalon elbírja-e azt a terhet, hogy ő legyen a spanyol kerékpársport vezéralakja.
„Ez a szerep egyáltalán nem nyomaszt engem. Ez csak azt jelenti, hogy vannak nagy legendáink, akik miatt elkezdtem kerékpározni, és arról álmodni, hogy egyszer én is profi lehetek. Nem annyira nyomás, sokkal inkább motiváció, hogy megpróbálhatok felérni melléjük.”
A 2022-es harmadik hely után tavaly negyedikként zárt a Vueltán, és most már egyértelműen ő az első számú spanyol. A csapatánál is értékelték a teljesítményét, így, ha minden a tervek szerint alakul, Tadej Pogačar és Adam Yates mellett ő is ott lesz az UAE sorában a június 29-én rajtoló Tour de France-on.
picture

Juan Ayuso

Fotó: AFP

„Amikor elkezdtem kerékpározni, az volt az álmom, hogy én is versenyezhessek a Toron. Úgy nőttem fel, hogy Contadort, Valverdét és Puritót néztem, és most én is ott lehetek ezen a versenyen. Nem kérdés, ez óriási motivációt jelent a számomra.”
Gyerekként két-három nyár is úgy telt, hogy elmentünk az Alpokba és a Pireneusokba, hogy nézzük a Tourt. Akkoriban Chris Froome dominált, de Contador is ott volt a legjobbak között.
„És most bemutatkozhatok azon a versenyen, amelyet kiskoromban néztem. Hordtam a Tour-trikókat, amelyekbe akkoriban kétszer is belefértem volna, most pedig ezekért fogok versenyezni. Nagyon érzelmes pillanat lesz, hogy az idén én is ott lehetek a rajtnál.”
Ayuso Barcelonában született, tehetsége már juniorként kitűnt a mezőnyből, úgyhogy nem csoda, hogy az UAE 17 évesen leigazolta őt.
„Mindig is iszonyú erős volt bennem a versenyszellem, és ha nem én győztem, gyakran hisztirohamot kaptam. Ezen sokat dolgoztam, ráadásul mostanság többször nem nyerek, mint ahányszor igen, szóval fontos volt, hogy ne legyek dühös minden vereség után.”
„Most már érettebb vagyok, erre áldozom az életem, és próbálom mindig a legjobbamat nyújtani. Akár sikerül a legjobbnak lennem, akár nem, tudom, hogy beleadtam mindent, és ez segít.”
Az eredeti terv nem feltétlenül az volt, hogy már az idén tourozni fog. Sokkal inkább a Remco Evenepoel által már bejárt úttal számoltak az ő esetében is, aztán a dolgok másként alakultak.
„Úgy terveztük, hogy előbb a Girón mutatkozom be, és csak a rákövetkező évben jön a Tour. De úgy éreztem, hogy készen állok, és ezt jeleztem is a csapatnak, ők pedig rábólintottak.”
Sokan felkapták a fejüket, hogy Pavel Sivakov és João Almeida mellett Ayuso neve is ott szerepel az UAE Tour-sorában a két kiemelt ember, Pogačar és Yates mögött. Olyan nevekről beszélünk, akik máshol akár kapitányok is lehetnének. A spanyol szerint ebből az erős hegyi menőkből álló keretből sokat profitálhat majd a csapat a Touron.
picture

Remco Evenepoel, Sepp Kuss, Juan Ayuso és Kaden Groves

Fotó: Getty Images

„Tadej megmutatta, hogy egyértelműen ő az elsőszámú ember, ugyanakkor a Jumbo bebizonyította a Vueltán, hogy különböző forgatókönyvek is működhetnek. Mi is csináltunk ilyesmit a Touron, úgyhogy az erős sorból előnyt kell kovácsolnunk Tadej számára.”
Ayuso természetesen Pogačar segítőjeként vesz majd részt a Touron, ugyanakkor tudjuk, a versenyen bármi megtörténhet. Egyrészt, mert a szlovén előtte girózik, és nem lehet tudni, milyen állapotban lesz a Tour rajtjára, másrészt pedig azért, mert láttunk már olyat, hogy a segítőkből végül főszereplők lettek.
„Ha esélyt kapok, azt próbálom majd megragadni. Igyekszem olyan állapotban lenni, hogy bármit is hozzon a verseny, én készen álljak a feladatra. Tadej lesz a kapitány, de nem fogok lemondani a csapat vagy a verseny által kínált lehetőségekről.”
„Szeretnék szakaszt is nyerni, ha úgy adódik, és igyekszem küzdeni a személyes céljaimért is az összetettben.”
„A szakaszgyőzelem hatalmas dolog lenne. Egy kicsit irigy is vagyok Carlosra [Rodríguez], hogy neki tavaly sikerült. Az, hogy köztünk van egy egészséges rivalizálás, borzasztóan motivál engem.”
Egy olyan srác számára, aki annak idején, gyerekként még elveszett a Tour-trikókban az utak mentén, óriási élmény, hogy most a világ legfontosabb versenyére készülhet.
Nem munkának fogom fel azt, hogy nap mint nap tekerek, hanem egyszerűen csak élem az álmomat. Azt az álmot, amit hétéves korom óta el akarok érni. Ez hajt engem előre.
picture

Juan Ayuso

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés