Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A göngyölt kolbász titka a Jumbónál – Van Aert nagyobbat ehet, mint Vingegaard?!

Kálmán Laci

Publikálva 19/07/2023 - 16:23 GMT+2

Zajlik a Tour de France harmadik hete, Jonas Vingegaard és Tadej Pogačar ádáz harcot vívnak a sárga trikóért, és bár tippünk épp lehet a győztes személyére vonatkozóan, biztosak nem lehetünk a dolgunkban. Írtunk már arról, hogyan és mennyit eszik egy kerékpáros a három hét alatt, most azonban a Jumbo-Visma által használt táplálkozási applikáció nyújtotta előnyökkel is megismerkedhetünk.

Van Aert, Vingegaard et Pogacar, lors de la 6e étape du Tour de France 2023

Fotó: Getty Images

Azt, hogy miből és mennyi kerülhet például Wout van Aert tányérjára, azt a Food Coach app mondja meg.
A Jumbo 2016-ban 15 millió eurót fektetett egy applikáció kifejlesztésébe, amivel az volt a cél, hogy a versenyzők egészségesebben táplálkozzanak, és hogy mindenből pont annyit vigyenek be a szervezetükbe, amennyire szükségük van.
Az első vásárló a PSV Eindhoven labdarúgócsapata volt, de a felhasználók listája gyorsan bővült, főleg, hogy az app 2019-re szintet lépett, és nemzetközileg is elismert lett. Azóta a legtöbb kerékpárcsapat használ valamiféle alkalmazást, de a személyre szabott táplálkozás terén még mindig a Jumbo és a Food Coach áll az élen.
Az app segítségével a versenyzők számára minden grammra meghatározott.
„Előzetesen lemérjük, hogy mondjuk egy csirkecomb estén, mennyi bőr, mennyi csont és ténylegesen mennyi hús van azon a combon. A konyhában zsiradékot gyakorlatilag nem használunk, így azzal nem kell kalkulálni" – mesélte az egyik séf, Karin Lambrechtse.
A szakácsok értik a dolgukat, mert még a göngyölt kolbászt is képesek zsírszegényen készíteni.
„Alapból sovány húst használunk, és mivel a töltelékbe zöldséget, rizst és gombát is teszünk, kevés húsra van szükség. A tésztát is mi készítjük, így biztosak lehetünk benne, hogy zsírszegény.”
picture

Jonas Vingegaard és Wout van Aert

Fotó: Getty Images

És hogy finom-e mindez? A versenyzők visszajelzése alapján nagyon is.
„Wout ezt göngyölt kolbászt például imádja. Nathan Van Hooydonck pedig a granola nagy rajongója. Gyakran a receptet is elkéri.”
Lambrechtse szerint az abszolút favorit a Pina Colada torta, ezért mindenki megőrül.
Egy olyan rizstortáról van szó, ami ananásszal és kókusztejjel készül. Van azonban egy fő összetevő, ami a koktélban benne van, a sütiben viszont nincs: a fehér rum.
Az alkohol tiltott, ezen kívül nem ehetnek még tenger gyümölcseit, tehát mondjuk kagylót és rákot. De persze azért így is akad miből válogatni.
„Több, mint 500 különböző ételünk van. Ezeket a Tour előtt tesztelték a versenyzők, vagy az edzőtáborokban, vagy valamelyik kisebb versenyen.”
Lambrechtse egy két tűzhellyel felszerelt ételkamionban főz. A termékeket, hozzávalókat nem helyben szerzik be; a dolog úgy működik, hogy minden hétre érkezik egy új kamion, amely tele van fagyasztott ételekkel. Minden ott van ezekben, amire a szakácsoknak szüksége van.
A Jumbónál nem tagadják, hogy a táplálkozási stratégiájuk kulcsszerepet játszik a sikereikben.
„Azzal, hogy minden versenyzőnek egészséges, személyre szabott étrendet biztosítunk minden nap, ők fittek, energikusak maradnak, miközben még a súlyukat is tartják” – mondta Robert Jan Koens, a Food Coach igazgatója.
picture

Dylan Van Baarle, Tiesj Benoot és Wout Van Aert dolgozik

Fotó: AFP

„Rendkívül alaposak vagyunk” – folytatja Monique van de Velde, táplálkozási szakértő. „A Tour előtt minden egyes versenyző esetében végzünk egy kalkulációt. Ehhez nagyon sok, akár száznál is több különféle adatra van szükség, úgy, mint a szakaszok hossza, nehézsége, a szintkülönbség, a várható sebesség, és így tovább. Ezt követően ezeket betápláljuk egy képletbe."
„A képlet alapják állítjuk össze az étrendet, amely aztán minden szakasz után változhat, annak függvényében, hogy a versenyző súlya, zsírszázaléka, anyagcseréje és az energiafelhasználása hogyan alakult a nap során. Mindezek figyelembevételével Van Aert nagyobb göngyölt kolbászt ehetett, mint Jonas Vingegaard.”
Az elhasznált vizes palackok, valamint az energiazselék és szeletek számát is nyomon követi a rendszer.
„Minden palack, gél és szelet 30 gramm szénhidrátot tartalmaz, hacsak nem tiszta víz volt az adott palackban. Így ezekkel is könnyen kalkulálhatunk. Maguk a versenyzők is számolják, miből, mennyit fogyasztottak el a szakasz során.”
Ez a rendszer egyszerűnek tűnhet, ugyanakkor nyomasztónak is, hisz az egésznek van egy olyan üzenete, hogy a dolog kötelező. Ez nincs így, hisz csak ajánlásról van szó, igaz, a versenyzők igyekeznek mindent pontosan betartani. Tiesj Benoot az app egyik legnagyobb rajongója.
„Régen mindig túl sokat ettem a Tour alatt. Nem igazán tudtam, mennyit is kéne, viszont nem akartam azt, hogy ne tudjak megfelelően regenerálódni. Így fordulhatott elő, hogy a verseny végére másfél kilóval több lettem. Ami nem jó, hisz a hegyekben minden deka számít. Az appnak köszönhetően azonban megtaláltam az egyensúlyt. Így most nagyjából 10 ezer kalóriával eszek kevesebbet a Tour alatt, mint régebben.”
picture

Wilco Kelderman e Wout van Aert durante la tappa di San Sebastian - Tour de France 2023

Fotó: Getty Images

Wilco Kelderman viszont ennek pont az ellenkezője.
„Az app szerint többet kell ennem a kemény szakaszok után, mint amennyit régen ettem. Állítólag kell ennyi ahhoz, hogy megfelelően regenerálódjak. Tény, hogy nyugodtabban alszom, és nem ébredek fel arra, hogy éhes vagyok.”
Az app segít tehát a megfelelő testsúly megtartásában, a nyugodt alvásban, és ehhez jön még hozzá, hogy így mentálisan is kevesebb a versenyzőköna teher, hisz nem kell gondolkodni az étkezések összetételén és mennyiségén. A kerékpár legalább annyira mentális sport is, mint amennyire fizikai, így aztán minél inkább felszabadult egy versenyző, annál jobb.
„Nem kell agyalni a kaján. Ezzel rengeteg időt és energiát tudok megspórolni. A felszabadult energiát edzésre és pihenésre tudom fordítani.”
Az app tehát sokat segít, de persze nem nyújt garanciát a sikerre. Van Aert például csak kilencedik lett a 11. szakasz sprintjében. Biztos frusztrált volt a szakasz után, de valószínűleg valamelyest kárpótolta őt a vörös bársony torta, valamint és a vajas csirkés masala sós és ecetes krumplival.
picture

Wout Van Aert (Jumbo-Visma).

Fotó: Getty Images

De nézzük, mit evett Van Aert az ezt megelőző napon:
  • 17:30 - göngyölt kolbász currys ketchuppal, édes chilivel és hagymakarikákkal
  • 18:00 – karamellás regeneráló sütemény
  • 20:50 - csirkés marbella gnocchi ropogós zöldségekkel és kenyérrel
  • 21:45 – sült alma, görög joghurt almaszósszal és müzlivel
  • reggel 9:00 – banános gyömbéres palacsinta lágy sajttal
  • 11:30 – zabszelet
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés