Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Thomas példája segít, hogy higgyek magamban” – Froome úgy érzi, lehet még egy nagy dobása

Bodnár Gergő

Frissítve 06/12/2022 - 16:54 GMT+1

Chris Froome jövőre pályafutása 17. szezonjának fut neki, egy olyan év után, amikor végre problémák és fájdalmak nélkül tudott tekerni. Geraint Thomas dobogójából erőt tud meríteni, de nagyon bízik benne, hogy az Israel kiesése ellenére 2023-ban is indulhat a Touron.

A visszatérése óta nem ment ilyen bíztatóan Chris Froome

Jövőre is szeretne ott lennie a Tour de France-on, még mindig imád tekerni, és bár Pogačar vagy Vingegaard szintjétől már messze van, de Geraint Thomas példája segít hinni abban, hogy igenis lehet még keresnivalója a mezőnyben.
Chris Froome jövőre pályafutása 17. szezonjának fut neki, egy olyan év után, amikor végre problémák és fájdalmak nélkül tudott tekerni.
„Az idei volt az első olyan szezon a nagy balesetem óta, amikor úgy éreztem, hogy teljesen rendben vagyok, és nincsenek fájdalmaim” – mondta a 37 éves Froome, aki az Israel csapatának kiesése ellenére nagyon bízik benne, hogy 2023-ban is ott lehet majd a Tour de France-on.

Ahogy telik az idő, egyre nehezebb lesz a téli újrakezdés?
A leállás után mindig nehézkes újrakezdeni. De nekem kifejezetten hamar elkezd hiányozni a tekerés, szóval szívesen ülök vissza. Néhány hét kihagyás után már mennék edzeni. Mivel még mindig örömet okoz a kerékpározás, nem is készültem a visszavonulásra.
Úgy érzed, hogy mostanra teljesen meggyógyultál?
Igen. Az idei volt az első olyan szezon a nagy balesetem óta, amikor úgy éreztem, hogy teljesen rendben vagyok, és nem fáj semmi. Jó volt elmenni a Tourra, egyszer még a szakaszért is harcban voltam. Aztán betegség miatt ki kellett szállnom. Addig viszont jól éreztem magam, ellentétben a Vueltával. Ott nem igazán ment.
Meghatároztad már a céljaidat a következő szezonra?
Nehéz még pontosat mondani, mert nem tudom, hogy a kiesés után milyen versenyeken indulhatunk. De lesz ’B’ terv, ez biztos. Valószínűleg Ausztráliában, a Tour Down Underen kezdek. A Tourra pedig szeretnék a lehető legjobb formában megérkezni.
Milyen ambíciókkal vágsz neki az évnek?
Egyre nehezebb harcolni a fiatalokkal, de ettől még nagyon motivált vagyok. Nem érzem magam esélytelennek, a legutóbbi Touron is képes voltam harcolni egy szakaszgyőzelemért.
Lehet, hogy Pogačar vagy Vingegaard szintjétől már messze vagyok, de Geraint Thomas példája és Tour dobogója segít hinni magamban. Meg azt is jó volt látni, hogy az utolsó évében még Valverde és Nibali is simán versenyképes volt.
Sok interjúban elmondtad, hogy pályafutásod legnagyobb győzelmének a Finestrén bemutatott fordítást tartod. Ez még mindig így van?
Persze. Ha ki kellene választanom az eddigi pályafutásom legjobb napját, ez lenne az. Úgy mentem neki annak a szakasznak, hogy kockáztatok, mivel semmit nem veszíthetek. Aztán meglátjuk mi lesz belőle.
picture

Froome az Alpe d'Huezen a 2022-es Tour de France-on

Fotó: AFP

Azóta meg Coppihoz hasonlítanak a ritkán látott szólód miatt.
Igen, egy kicsit talán olyan volt. Úgy érzem, az a nap némileg megváltoztatta a versenyzést. Most már sok srácot látunk, akik jóval a cél előtt támadnak, bár egy Grand Touron ez még mindig nem túl gyakori.
Mondhatjuk, hogy most jobban élvezed a kerékpározást, mint amikor a Sky kapitánya voltál?
Korábban is élveztem, bár akkoriban sokat nyertem. Most más dolgokban látom a kihívást. Csapatembernek tartom magam, segítem a fiatalokat, amolyan mentor vagyok. És a vezetőség is ki szokta kérni a véleményemet.
Fiatal versenyzőként volt példaképed?
Volt, de aztán képbe jött a dopping, és úgy voltam vele, hogy inkább nem nevezem őket példaképeknek. Az egy nagyon más korszak volt, a sportágunk kitörtölhetetlen része, de abból az időszakból már nem szívesen mondanék neveket.
Most pedig már annyi fiatal van a mezőnyben, hogy akár egyesek téged is példaképnek tarthatnak.
Kicsit furcsa érzés, amikor egy 20 éves srác mellém gurul a mezőnyben, és azt mondja, hogy te voltál a kedvencem…Majd nem sokkal később támad vagy meghúzza a sort, nekem meg mennem kell utána.
A fiatal korosztály már megszokta a rádiót. Szerinted valaha is megtiltják a használatát?
Szerintem biztonságosabb lenne rádió nélkül versenyezni. Mindent a füledre mondanak, egyszerűen nem érhet meglepetés, mert annyi infóval látnak el.
Ez pedig mind azért van, hogy gyorsabban mehess és elől maradhass, bármi is történik mögötted. Az utolsó száz kilométeren mindig óriási a küzdelem, megy a helyezkedés, többnyire feleslegesen. Ez pedig állandóan bukásokat okoz.
A rádió nélkül minden csendesebb és biztonságosabb lenne. Vagy ha már van, akkor vegyük át az F1 példáját, és halljanak mindent a szurkolók. Szerintem ez nagy pluszt jelentene a közvetítések során.
picture

Chris Froome a 2022-es Vuelta negyedik szakasza előtt

Fotó: AFP

Mit szeretsz legjobban a szezon utáni szünetekben?
A gyerekeimmel és a családommal töltött időt. Szeretünk kirándulni, túrázni a hegyekben, vagy úszkálni a tengerben.
A kígyókkal mi a helyzet?
Kenyában születtem, már fiatal koromtól kezdve sok vadon élő állat vett körül, szóval én szeretem őket. Néha még most is megállok a kígyók miatt és vagy leszedem őket az útról, vagy hazaviszem megmutatni.
Épp ezért van egy üres terráriumunk. Szeretném ha a gyerekek nem félnének, és minél többet tudnának róluk.
Júliusban kikerült rólad egy videó, ahogy edzés közben találsz egy kígyót, amit aztán hazavittél. Őt végül megtartottátok?
Nem, a fiammal elmentünk sétálni a hegyekbe, és inkább visszaengedtük a vadonba.
Végül egy érdekesség: az igaz, hogy fiatalabb korodban rögbiztél?
Igen. Sokáig éltem Dél-Afrikában, szóval ez nem olyan meglepő. Mondjuk túl vékony voltam, szóval nem nyomtam sokáig. De a hetes rögbit manapság is szívesen nézem a tv-ben, és természetesen Kenyának szurkolok.
forrás: RoadCycling.cz
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés