Ha azt mondjuk, hogy ez egyértelműen Jonas Vingegaard Tourja volt, akkor mit lépünk zöld trikós csapattársára?
Wout van Aert mindent megcsinált az elmúlt három hét során, szakaszokat nyert (egyet sprintben, egyet időfutamon, egyet szökésből sárgában), óriási fölénnyel húzta be a pontversenyt, megkapta a legtámadóbb szellemű versenyzőnek járó piros rajtszámot, és persze egy olyan csapat tagjaként jutott el Párizsba, amely megszerezte a sárga trikót.
Profi kerékpáros ritkán hoz össze olyan számokat egy Tour de France-on, mint most Van Aert, akiről kis túlzással többet lehetett beszélni, mint a sárga trikót megnyerő csapattársáról.
Tour de France
Őrültség vagy logikus lépés, hogy Van Aert megpróbáljon rámenni a Tour összetettjére?
31/07/2022 07:25
Most mindenki vegyen egy nagy levegőt, és kezdjen el csodálkozni.
Igen, ezeket a számokat tényleg Wout van Aert hozta össze. Három hét alatt. A Tour de France-on.

480 pont=rekord

Amióta bő tíz éve, bevezették a mostani pontszámítási rendszert, senki nem szerzett olyan sok zöld trikós pontot, mint Van Aert. Egészen az idei évig, Peter Sagan volt a rekorder, a 2018-as Touron gyűjtött 477 pontjával. Van Aert már a szombati időfutamgyőzelem után 480-nál járt, és végül majdnem 200 pontot vert a mögötte második helyen záró Jasper Philipsenre. Csak, hogy érezzük a Jumbo versenyzőjének fölényét: tavaly a 4 szakaszig jutó Mark Cavendish, 337 ponttal nyerte meg a zöld trikót. Ezen a Touron egyébként csak 1 nap volt, amikor nem Van Aert vezette a pontversenyt (Lampaert nyerte a nyitó időfutamot, ahol szintén osztanak pontokat), egyébként 20 napot töltött zöldben.

Végig szökött három hét

Most tényleg kell bizonyíték arra, hogy jogosan lett övé a piros rajtszám? Van Aert majdnem 700 kilométert (egészen pontosan: 687-et) töltött szökésben ezen a Touron, gyakorlatilag nem volt szakasz, amikor simán csak megbújt volna a mezőnyben. Ráadásul a harmadik hét végére sem fogyott el, hisz akárcsak tavaly, megint ő nyerte az időfutamot.

Nyolcszor a dobogón

Honnan szerzett ennyi pontot Van Aert? Egyszerű, nem spórolt, nem "ült" a mezőnyben, hanem inkább szökött, és mindenre ráment. A belga versenyző nem kevesebb, mint nyolc szakaszon, azaz a teljes Tour több, mint egyharmadán a dobogón végzett. Három szakaszgyőzelem mellett, négyszer volt második. Összesen pedig kilenc alkalommal zárt a Top 10-ben.

Wout Van Aert

Fotó: AFP

130.000 eurós pénzdíj

Szakaszgyőzelmek, trikóviselés, részhajrák, piros rajtszám, a különböző díjaknak köszönhetően, Van Aert ezen a Touron 130.570 eurót gyűjtött. Csak a zöld trikója önmagában 25.000 eurót ért. De például a hegyi összetettben elért ötödik helye is 3500 eurós bevételt jelentett. Összehasonlításképpen: az összetett harmadik helyezettje, Geraint Thomas 100.000 eurót vihet haza. Van Aert egyébként egymaga több pénzdíjat gyűjtött, mint (!) hat csapat összesen.

Van Aert és a Jumbo mindent vitt

Ha nem is szó szerint mindent (a fehér trikó azért még Pogacaré lett), de a négy trikóból hármat a Jumbo vihet haza. Vingegaard a sárga mellett a pöttyöst is megnyerte, Van Aert pedig hatalmas fölénnyel behúzta a zöldet (a győzelme már a 17. szakasz elején matematikailag is biztos volt). Utoljára természetesen az Eddy Merckx vezette 1969-es Faema csapat volt képes három trikót nyerni. Legutóbb pedig 1997-ben volt példa arra, hogy ugyanannak a sornak a kerékpárosa húzza be az összetettet illetve a pontversenyt. Akkor a Telekomnál tekerő Ullrich nyerte a sárgát, és Zabel a zöldet.
Forrás: nieuwsblad.be
Tour de France
Öt ok, amiért a Jumbo letarolta az idei Tour de France-t
22/07/2022 18:32
Tour de France
Tour-nyilatkozatok: Jungels őrült fogadalma, Pogačar hajvágása, Vingegaard reménye
10/07/2022 18:22