Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tour: a Manchester United új edzője nélkül nem nyert volna Vingegaard

Nagy Benjámin

Publikálva 01/08/2022 - 10:39 GMT+2

Ezt nem mi állítjuk, hanem a Jumbo-Visma sportigazgatója, Merijn Zeeman. A Tadej Pogačarral szembeni sikertelen próbálkozások után, télen ugyanis úgy döntöttek, friss impulzusra van szükségük, amit az akkor még az Ajax vezetőedzőjeként dolgozó Erik ten Hag taktikai és filozófiai meglátásaiban találtak meg. A különleges együttműködés annyira bevált, hogy már az Ineos is a focihoz „nyúl”.

Jonas Vingegaard - Jumbo Visma

Fotó: AFP

Mit tanulhat az országúti kerékpársport a labdarúgástól?

Miközben Erik ten Hag Ausztráliában és Thaiföldön azon munkálkodott, hogy új csapatából, a Manchester Unitedből hogyan hozza ki a legtöbbet az előszezoni túra során, az „eszét” az otthonához sokkal közelebb, Franciaországban használták igazán.
A Jumbo-Visma fejvakargatásáról sokat írtunk 2021 második és 2022 első felében is: azon tűnödtek, hogy egy fájdalmas és egy tükörsima Tour után hogyan tudják végre legyőzni Tadej Pogačart? Már tudjuk, tényleg sokat ötleteltek a létező legfontosabb kérdésen, hiszen tökéletes taktikával és formaidőzítéssel, parádés csapatmunkával Jonas Vingegaard-é lett a sárga trikó.
A győzelem lényegében a 11. szakaszon, pontosabban a Col du Granonon dőlt el, ahol Vingegaard döntő támadással hagyta ott a megrogyó szlovént. Gondolhatnánk, hogy a Granonon véletlen történtek úgy a dolgok, ahogy történtek, de itt jön a képbe ten Hag.
Merijn Zeeman, a Jumbo sportigazgatója ugyanis elárulta, ha nincs a korábbi klubját, az Ajaxot Bajnokok Ligája-elődöntőig vezető holland szakember, akkor nem nyertek volna Tourt.
„Erik rengeteget segített nekünk. Mivel teljesen más sportágban dolgozik, meg akartam érteni, hogyan építi fel a taktikáját, milyen terveket készít és mi alapján, mi a filozófiájának a háttere. Többször is beszélgettünk erről, és sikerült megértetnie a sport lényegét. Valami mást akartunk, mint korábban, és ezt úgy kaptuk meg, hogy mindent új módon közelítettünk meg.”
picture

Erik ten Hag

Fotó: AFP

Zeeman télen fogta magát, és a Jumbo szakmai stábjának (Grischa Niermann, Arthur van Dongen, Maarten Wynants, Frans Maassen, Marc Reef), valamint a háttérben dolgozó adatgyűjtőknek utasításba adta: gondolkodjanak együtt, hogy mi az, amit jobban csinálhatnak, mint a riválisok.
„Nagyon sok értekezletünk volt, ahol az összes taktikai lehetőséget megvizsgáltuk. Mert ha a csapatodban olyan nagyszerű srácok vannak, mint Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard vagy Steven Kruijswijk, akkor különböző taktikákon kell gondolkodnod, pontosan úgy, ahogy a jó fociedzők is olyan játékosokkal dolgoznak együtt, akikkel meccseket tudnak nyerni.”
Aztán áprilisban – immár ten Hag tanácsaival megspékelve – elkezdték a valódi felkészülést a Tourra.
„Ekkor már jól ismertük az útvonalat, és azt is tudtuk, Pogačar miben a legjobb. De még mindig ott volt a kérdés: mi a gyengesége, hol lehetnek buktatói, milyen a csapata, hol győzhetjük le őket és hogyan? Megnéztük a különböző adatokat, számokat, kielemeztük szinte az összes versenyét, és meghallgattunk egy olyan podcastet, amiben Pogačar a gyenge pontjairól beszélt. Erre építve összeállt a kép: ha túl sok energiát pazarol el egy hosszú, meredek hegy előtt, akkor meg lehet őt fogni. Csak ott, sehol máshol.”
picture

Roglic attacca Pogacar nella tappa del Galibier al Tour de France 2022

Fotó: Getty Images

A választásuk A-tervként a 11. szakaszra és a Col du Granonra esett, a B- (12. szakasz, Alpe d’Huez) és a C-tervre (18. szakasz, Hautacam) már nem is volt szükség, hiszen a végeredményt ismerjük és jól láthattuk. A taktika tűpontosan működött, Roglič és Vingegaard folyamatosan, felváltva támadott a Galibier-n, aminek az lett a vége, hogy a mindegyik próbálkozásra reagáló Pogačar a Granon végére teljesen megadta magát, Vingegaard pedig szakaszt, egyben jóformán már ott Tourt nyert.
A sikeres terv kapcsán úgy tűnik, más is elkezdett mozgolódni, hiszen az Ineos és Dave Brailsford felvette a kapcsolatot a Newcastle Uniteddel, sőt, meg is látogatta őket a csapat lisszaboni edzőtáborában. Eddie Howe vezetőedző szerint a kapcsolat kölcsönösen előnyös lehet mindkét fél számára.
"Brailsford és az Ineos sikerei magukért beszélnek, a filozófiai elemek pedig átültethetők bármilyen sportágba. Nagyszerű volt számára és számunkra is, hogy kis időt együtt tölthettünk, hiszen elmondtuk egymásnak a meglátásainkat, a motiváló beszéde pedig gondolkodásra ösztönözte a játékosokat.”
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés