Mit tanulhat az országúti kerékpársport a labdarúgástól?

Miközben Erik ten Hag Ausztráliában és Thaiföldön azon munkálkodott, hogy új csapatából, a Manchester Unitedből hogyan hozza ki a legtöbbet az előszezoni túra során, az „eszét” az otthonához sokkal közelebb, Franciaországban használták igazán.
A Jumbo-Visma fejvakargatásáról sokat írtunk 2021 második és 2022 első felében is: azon tűnödtek, hogy egy fájdalmas és egy tükörsima Tour után hogyan tudják végre legyőzni Tadej Pogačart? Már tudjuk, tényleg sokat ötleteltek a létező legfontosabb kérdésen, hiszen tökéletes taktikával és formaidőzítéssel, parádés csapatmunkával Jonas Vingegaard-é lett a sárga trikó.
Tour de France
Oss: „Olyan volt ez a Tour, mint egy jó sorozat. Mindig vártam a következő részét”
04/08/2022 17:31
A győzelem lényegében a 11. szakaszon, pontosabban a Col du Granonon dőlt el, ahol Vingegaard döntő támadással hagyta ott a megrogyó szlovént. Gondolhatnánk, hogy a Granonon véletlen történtek úgy a dolgok, ahogy történtek, de itt jön a képbe ten Hag.
Merijn Zeeman, a Jumbo sportigazgatója ugyanis elárulta, ha nincs a korábbi klubját, az Ajaxot Bajnokok Ligája-elődöntőig vezető holland szakember, akkor nem nyertek volna Tourt.
„Erik rengeteget segített nekünk. Mivel teljesen más sportágban dolgozik, meg akartam érteni, hogyan építi fel a taktikáját, milyen terveket készít és mi alapján, mi a filozófiájának a háttere. Többször is beszélgettünk erről, és sikerült megértetnie a sport lényegét. Valami mást akartunk, mint korábban, és ezt úgy kaptuk meg, hogy mindent új módon közelítettünk meg.”

Erik ten Hag

Fotó: AFP

Zeeman télen fogta magát, és a Jumbo szakmai stábjának (Grischa Niermann, Arthur van Dongen, Maarten Wynants, Frans Maassen, Marc Reef), valamint a háttérben dolgozó adatgyűjtőknek utasításba adta: gondolkodjanak együtt, hogy mi az, amit jobban csinálhatnak, mint a riválisok.
„Nagyon sok értekezletünk volt, ahol az összes taktikai lehetőséget megvizsgáltuk. Mert ha a csapatodban olyan nagyszerű srácok vannak, mint Wout van Aert, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard vagy Steven Kruijswijk, akkor különböző taktikákon kell gondolkodnod, pontosan úgy, ahogy a jó fociedzők is olyan játékosokkal dolgoznak együtt, akikkel meccseket tudnak nyerni.”
Aztán áprilisban – immár ten Hag tanácsaival megspékelve – elkezdték a valódi felkészülést a Tourra.
„Ekkor már jól ismertük az útvonalat, és azt is tudtuk, Pogačar miben a legjobb. De még mindig ott volt a kérdés: mi a gyengesége, hol lehetnek buktatói, milyen a csapata, hol győzhetjük le őket és hogyan? Megnéztük a különböző adatokat, számokat, kielemeztük szinte az összes versenyét, és meghallgattunk egy olyan podcastet, amiben Pogačar a gyenge pontjairól beszélt. Erre építve összeállt a kép: ha túl sok energiát pazarol el egy hosszú, meredek hegy előtt, akkor meg lehet őt fogni. Csak ott, sehol máshol.”

Roglic és Pogacar

Fotó: Getty Images

A választásuk A-tervként a 11. szakaszra és a Col du Granonra esett, a B- (12. szakasz, Alpe d’Huez) és a C-tervre (18. szakasz, Hautacam) már nem is volt szükség, hiszen a végeredményt ismerjük és jól láthattuk. A taktika tűpontosan működött, Roglič és Vingegaard folyamatosan, felváltva támadott a Galibier-n, aminek az lett a vége, hogy a mindegyik próbálkozásra reagáló Pogačar a Granon végére teljesen megadta magát, Vingegaard pedig szakaszt, egyben jóformán már ott Tourt nyert.
A sikeres terv kapcsán úgy tűnik, más is elkezdett mozgolódni, hiszen az Ineos és Dave Brailsford felvette a kapcsolatot a Newcastle Uniteddel, sőt, meg is látogatta őket a csapat lisszaboni edzőtáborában. Eddie Howe vezetőedző szerint a kapcsolat kölcsönösen előnyös lehet mindkét fél számára.
"Brailsford és az Ineos sikerei magukért beszélnek, a filozófiai elemek pedig átültethetők bármilyen sportágba. Nagyszerű volt számára és számunkra is, hogy kis időt együtt tölthettünk, hiszen elmondtuk egymásnak a meglátásainkat, a motiváló beszéde pedig gondolkodásra ösztönözte a játékosokat.”
Forrás: Cycling Weekly, NOS.nl
Tour de France
Unzué szerint Más még mindig éretlen kapitánynak, de ki váltja így Valverdét a Movistarnál?
03/08/2022 08:53
Tour de France
Óriási üzlet: mit jelent a Jumbónak és a Vismának Vingegaard Tour-sikere?
30/07/2022 08:47