Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Quintana megint rossz híreket kapott, hogy lesz így csapata?

Bodnár Gergő

Frissítve 03/11/2022 - 14:10 GMT+1

A Sportdöntőbíróság (CAS) helybenhagyta az UCI döntését, amely tradmadol használat miatt utólag kizárta Nairo Quintanát a 2022-es Tour de France-ról. A kolumbiai versenyzőnek így nem lesz egyszerű csapatot találnia, miután nemrég hivatalosan is szakított az Arkeával.

Nairo Quintana

Fotó: Getty Images

Kezdjük a lényeggel: nem kapott jó híreket Nairo Quintana, hisz minden maradt a régiben.

A CAS által kiadott közlemény szerint csak az UCI szabályai számítanak tramadol-ügyben, vagyis Quintana tényleg bukta az idei Touron elért eredményeit.
„A CAS mérlegelte a versenyző beadványát majd megállapította, hogy az UCI versenyen belüli tramadol-tilalma valóban orvosi és nem doppingolási okokból történt, épp ezért a döntés a kerékpáros szövetség hatáskörébe tartozik.”
Nem szabad elfelejteni, hogy Quintana esetében nem doppingvétségről van szó, "mindössze" az UCI egészségügyi szabályzatát szegte meg azzal, hogy a Touron levett két mintájában is tramadolt találtak.
A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség nem sokkal a Vuelta rajta előtt jelentette be, hogy az összetettben a 6. helyen záró Nairo Quintana két, Tour de France-on adott mintájában (7. és a 11. szakasz utáni tesztekről van szó), tramadolt mutattak ki. A szintetikus fájdalomcsillapító verseny közbeni alkalmazása 2019 március elseje óta tiltott az UCI egészségügyi szabályzata szerint, ugyanakkor nem minősül doppingvétésgének.
„Sosem tudtam ilyen szerről, és sosem szedtem ilyesmit. Az ügyvédeimmel fellebbezést nyújtunk be a Nemzetközi Sportdöntőbírósághoz. Jelen helyzetben a fejem és a testem sincs olyan állapotban, hogy induljak a Vueltán”– írta akkor egy sajtóközleményben Quintana, aki végül kihagyta a spanyol kört, de a világbajnokságon aztán ott volt.
A 32 éves kolumbiai versenyző 1 hónapja azt is megerősítette, hogy jövőre már nem lesz az Arkea csapatának kerékpárosa. Mondta ezt annak ellenére, hogy augusztus 17-én még hároméves szerződéshosszabbításról nyilatkozott.
"Szerettem volna megköszönni az Arkea-Samsic csapatának ezt a három évet, amely sok szép eredményt, és pár hullámvölgyet is hozott, de remélem, tudták hasznosítani a tapasztalataimat, és elégedettek azzal a nem kevés UCI ponttal, amit a csapatnak hoztam. Talán ennek is köszönhető, hogy jövőre a World Tourban versenyezhetnek” - mondta videóüzenetében Quintana.
picture

Nairo Quintana

Fotó: AFP

Kolumbiából származó információink szerint - az augusztusi bejelentéssel ellentétben - a hároméves hosszabbítást hivatalosan nem is írták alá, csak elvi megállapodás született. Vagyis Nairo Quintana gond nélkül el tudott jönni a franciáktól, ahol amúgy sem tudott volna versenyezni, hisz az Arkea tagja az MPCC mozgalomnak.
Quintana az októberi videóüzentében elmondta, hogy hamarosan kiad egy sajtóközelményt arról, melyik csapatnál folytatja, hisz egyáltalán nem szeretné befejezni a pályafutását.
A bejelentésre azóta sem került sor, de simán lehet, hogy Quintana csak egy számára kedvező ítéletre várt. Amit most elmaradt.
forrás: Velonews
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés