Sírni csak a győztesnek szabad - Yves Lampaert pedig rendesen küzdött a könnyeivel az interjúszobában.
Látszik rajtad, hogy még nem hiszed el, meg sokat vártál erre... Tiéd a sárga trikó, ezt mondjuk ki.
Szétrobban a fejem, el se hiszem. :) Úgy voltam vele, hogy legyen ebből egy top10, nyilvánvalóan beleadtam mindent, de nem gondoltam a győzelemre. Nagyon messziről jöttem, egy kis belga városból, és most úgy nyilatkozom, hogy enyém a Tour első szakasza.
Kerékpár
A vártnál hamarabb térhet vissza a szörnyű bukás után Egan Bernal
TEGNAP 18:09
Látszik, hogy megérintett a dolog, de azért ennek kell is örülni. Mi van most a fejedben?
Nem hiszem el. Éreztem magamon, hogy jó a kondim, de a Touron nyerni egy nyitó időfutamot? Azért az komoly... Ez tényleg az a kategória, hogy még csak nem is nagyon álmodtam róla.
De megcsináltad. Ott vannak a könnyek a szemedben, látjuk, hogy mennyit jelent neked.
Nyilván mindenki odarakta magát, mert a sárga trikó volt a tét. Van Aert, Ganna, ilyen neveket vertem meg, nem hiszem el.
Nem volt hosszú az időfutam, de cserébe esett az eső, meg tele volt kanyarokkal.
Nekem is nagyon vizes volt még az út, meg pocsolyákon kellett keresztülmenni, szóval nem volt ez sima. Arra gondoltam, hogy tegyük bele keményen a kanyarokba, és csináljuk meg, ezt mondogattam magamnak végig. Tudtam, hogy nem vagyok messze a győzelemtől, de utána asszem 5 másodperc lett... Van Aertnak?!
Azt gondolom, hogy amikor majd hazamegyek, ezt akkor fogom igazából felfogni, mert most még nagyon nehéz elhinni. Legalább egy napom lesz sárgában, ez csodálatos, azt hiszem, büszke lehetek magamra.
Kire gondolsz most, vagy kire fogsz majd ott fent a dobogón?
Tim Declercq-re, akinek haza kellett mennie a covid miatt, ő a legjobb haverom, úgyhogy ő ott van és lesz is a gondolataimban, remélem, hogy tudunk majd együtt ünnepelni.
Sajnálom, hogy nincs itt a legjobb barátom, jó lett volna ezt együtt megélni, de a csapat mellett persze Tim is ott lesz a fejemben.

Óriási meglepetésre Yves Lampaert nyerte a Tour de France nyitószakaszát.

A koppenhágai Nagy Rajt során 13,2 kilométeres, teljesen sík időfutam várt a mezőnyre. Az eső miatt nedves belvárosi utakon 22 kanyart kellett bevenniük a bringásoknak.
A svájci Stefan Bissegger kétszer is elesett - később többek között az addig jó időt tekerő francia Christophe Laporte is bukott -, ennek nyomán az esélyesek némileg óvatosabban tekerték le a távot. A leggyorsabbnak Lampaert bizonyult 51,778 km/órás átlaggal a már száradó úton, így pályafutása első szakaszgyőzelmét aratta a Touron.

Lampaert meglepte Van Aertot, nála a sárga trikó; Pogacar remek idővel kezdett a Tour nyitószakaszán

Ezzel a távot már korábban teljesítő esélyesek sorát előzte meg. Mögötte végzett a zöld trikóért harcba szálló belga Wout van Aert (aki egy sokatmondó arckifejezéssel nyugtázta az előzést), az elmúlt két Tour de France győztese, a szlovén Tadej Pogacar, a szám világbajnoka, az olasz Filippo Ganna és a holland Mathieu van der Poel.
A többi összetett esélyes, mint a Jumbo hazai versenyzője, Jonas Vingegaard 8, az időfutamban olimpiai bajnok szlovén Primoz Roglic 9, a 2018-as győztes brit Geraint Thomas 18, az orosz Aleksandr Vlasov 24, míg a kolumbiai Daniel Martínez 37 másodperccel maradt el Pogacartól.

Mutatjuk a szakasz összefoglalóját

Koppenhága, kanyarok, könnyek - Lampaert az idei Tour első sárga trikósa - összefoglaló

Eredmény:

1. szakasz, Koppenhága, 13,2 km, egyéni időfutam:
  • 1. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 15:17 perc
  • 2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) 5 másodperc hátrány
  • 3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 7 mp h.
  • 4. Filippo Ganna (olasz, Ineos Grenadiers) 10 mp h.
  • 5. Mathieu van der Poel (holland, Alpecin-Deceuninck) 13 mp h.
Tour de France
Oss: „Olyan volt ez a Tour, mint egy jó sorozat. Mindig vártam a következő részét”
04/08/2022 17:31
Kerékpár
Filippo Ganna 2027-ig hosszabbított az Ineosszal
03/08/2022 16:33