Szél helyett bukások, Jakobsen nyerte az első sprintbefutót, Van Aerté a sárga trikó
Az egykori dán fővárosból, Roskildéből induló 202 kilométeres szakasz első felében három, egyaránt negyedik kategóriás emelkedő várt a mezőnyre, ám a bringások a nyborgi befutó előtt a Nagy Baelt tengerszoros felett átívelő 18 kilométernyi hídsorozattól és a várható erős széltől tartottak előzetesen. Az utak mentén zsúfolt sorokban drukkoltak a nézők.
Az első szökevény boly a nyitó emelkedőn kettészakadt, mindhárom dombra Magnus Cort (EF Education-EasyPost) ért fel elsőként a dán szurkolók örömére, így ő lesz az első pöttyös trikós.
Tour de France
Jakobsen mesébe illő visszatérése, máris gazdát cserélt a sárga trikó - összefoglaló
02/07/2022 16:28
Az élen tekerők három perc feletti különbséget alakítottak ki, ám hazaérésre nem volt reális esélyük. A szurkolók viszont mindenütt nagy ünneplésben részesítették Corték duóját és a mezőnyt is.
A tempó az utolsó nyolcvan kilométerre lódult meg hátul, a mezőny többször is gyorsított, majd visszafogta magát. A cél előtt 42 kilométerrel egy kisebb bukás történt, benne a 2019-es Tour de Hongrie-n győztes lett Krists Neilandssszal, ám mindenki tovább tudott menni, a szökésből utolsóként elöl maradt norvég Sven Erik Byströmöt 31,5 kilométernél érte utol a gyorsuló mezőny.
A szél miatt óvatosságból az összetett esélyesek és a sprinterek csapatai is igyekeztek jól helyezkedni, 22 kilométerrel a befutót megelőzően előbb hátul egy bukás okozott zavart, elöl pedig a nagy tempó szakította meg a sort. A hídon megérkezett a várt oldalszél, ez pedig egy újabb, nagy bukást eredményezett az érezhetően feszült mezőnyben, a nyitó szakaszt megnyerő belga Yves Lampaert is nagyot esett, azonban csapattársai segítségével a sárga trikós utolérte a nyugodtabb iramra váltó mezőnyt.

Földön a sárga trikós, bukással indult az átkelés a hírhedt dán hídon - videó

Az előzetesen kalkulált nagy támadássorozat elmaradt, így a mezőny egyben érkezett a hajrához, három kilométeren belül viszont egy tömegbukás szakította szét a sort, ám a szabályok értelmében mindenki azonos időt kapott.

Bukás a szakasz legvégén, a mezőny kétharmada belekeveredett - videó

A szétszakadt sorok miatti csonka bolyban az utolsó métereken jó ütemben kibújó Fabio Jakobsen szerezte meg a Quick-Step Alpha Vinyl második diadalát. A Tour de Hongrie-n a hajdúszoboszlói és nyíregyházi sprintbefutón első 25 esztendős holland sprinter mögött másodikként - akárcsak a nyitó koppenhágai időfutamon - a belga Wout van Aert ért célba, aki az idő jóváírásnak köszönhetően átvette a sárga trikót. Harmadik a hosszú hajrát nyitó 2019-es világbajnok dán Mads Pedersen lett hazai közönség előtt.

Eredmények:

2. szakasz, Roskilde-Nyborg, 202 km:
  • 1. Fabio Jakobsen (holland, Quick-Step Alpha Vinyl) 4:34:34 óra
  • 2. Wout van Aert (belga, Jumbo-Visma) azonos idővel
  • 3. Mads Pedersen (dán, Trek-Segafredo) a. i.
Az összetett élcsoportja:
  • 1. Van Aert 4:49:50 óra
  • 2. Yves Lampaert (belga, Quick-Step Alpha Vinyl) 1 másodperc hátrány
  • 3. Tadej Pogacar (szlovén, UAE) 8 mp h.
Vasárnap az utolsó dániai szakasz, a Vejle és Sönderborg közötti 182 kilométer megtétele vár a 109. Tour de France mezőnyére, amely hétfőn költözik át Franciaországba. A 22 csapat 176 kerékpárosa 3328 kilométert tesz meg, amíg július 24-én célba ér Párizsban a Champs-Élysées-n.
MTI
Kerékpár
Urán: „Pogacar és Vingegaard más szint, de még egy darabig Rigo is marad a mezőnyben”
TEGNAP 08:54
Kerékpár
Merlier: "Soha nem volt még olyan sprinter, aki ennél a csapatnál megbukott volna"
06/08/2022 07:47