Jonas Vingegaard olyan fokú figyelemre készülhet, ami eddig ismeretlen volt a számára.

Nyert már versenyeket korábban Lengyelországban, sőt Franciaországban és Olaszországban is. De, amikor győzelmekről beszélünk, a Tour de France-hoz semmi sem hasonlítható.
Vasárnap este sárga trikóban léphetett fel a dobogóra a Champs-Élysées-n, ő lett a verseny történetének második dán győztese.
Tour de France
Oss: „Olyan volt ez a Tour, mint egy jó sorozat. Mindig vártam a következő részét”
04/08/2022 17:31
„Teljesen egyértelmű, hogy ez meg fogja változtatni az életét” – mondta Bjarne Riis, a Tour 1996-os dán győztese. „És ezzel neki is tisztában kell lennie. Nehéz lesz, az biztos.”
„Amit tapasztalni fog maga körül, az egy hihetetlen, felfokozott őrület. Ezek a napok ünnepléssel telnek, jó időbe bele fog telni, mire lecsendesülnek körülötte a dolgok.”
Riis szerint otthon sem fog majd tudni nyugodtan végigsétálni az utcán. Folyamatosan mindenki az ő tekintetét keresi majd.
„Egy egészséges lelkületű ember számára sem lesz ez könnyű. Vegyük például a bevásárlást, az sem lesz már ugyanolyan. Kemény lesz hozzászoknia.”

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

Nem sokan vannak, akik ismerik azt a világot, ami most Jonasra vár. A 2012-es győztes Bradley Wiggins ilyen. Ő például nem kezelte jól a helyzetet, az övé az egyik legijesztőbb történet.
Wiggins pályafutása 2012 nyarán ért fel a csúcsra. Tíz nappal azután, hogy megnyerte a Tourt Párizsban, olimpiai bajnok lett pályán otthon, Londonban.
De ezután már semmi sem volt ugyanaz.
„A 2012-es Tour előtt viszonylag ismeretlen voltam a brit közvélemény számára” – mondta Wiggins egy 2014-es interjúban. „Miután hazaértem Párizsból, olyan volt, mintha én lettem volna a világ legismertebb embere. Fizikálisan felkészítheted magad arra, hogy megnyerd a Tourt, de ami utána jön, arra soha.”
Olyan elképesztő mértékű figyelem irányult rá, hogy sokszor azt kívánta, bár ne nyerte volna meg a Tourt, és ne lett volna olimpiai bajnok.
„Iszonyú kemény, amikor ennyire ismert vagy, de közben tök hétköznapi dolgokat szeretnél csinálni a gyerekeiddel. Kemény volt, de szépen lassan megtanul az ember együtt élni ezzel.”
Wiggins nem volt egyedül, aki így érzett. A 2008-as Tour-győztes Carlos Sastre is úgy élte meg, hogy megváltozott az élete.
„Üzeneteket kaptam mindenhonnan, az emberek azonnal felismertek” – mesélte Sastre. „A csapatban megnőtt a felelősségem, de ezzel együtt a fizetésem is.”

Bradley Wiggins a 2012-es Tour de France-on.

Fotó: AFP

Visszatérve Wigginsre, a Királynő 2013-ban lovaggá ütötte őt. Ez azt jelentette, hogy olyan komoly nevek mellé ért fel, mint Paul McCartney, Elton John vagy Mick Jagger.
A valóságban azonban az élete korántsem volt ilyen csilivili. Ahogy ő fogalmazott, csak kószált a házában, és csak henyélt, jól érezte magát, de nem csinált tulajdonképpen semmit.
„A dolgok félrecsúsztak. Utólag visszanézve, nem értékeltem megfelelően azt az időszakot. Aztán elkezdtem inni, hogy könnyebben vészeljem át mindazt, ami velem történik.”
Később találkozott és beszélt olyanokkal, akik hasonló nyomás alatt voltak, mint ő, így tudta újraindítani a pályás karrierjét.
Korántsem biztos persze, hogy Vingegaard-ra is ilyen időszak vár. Bizonyítéknak ott van Tadej Pogacar, aki első győzelmét követően visszament címet védeni.
„Az életem nem sokat változott azóta, hogy megnyertem a Tourt” – mondta Pogacar néhány hónappal az első győzelme után. „Nagyjából ugyanaz minden. Egy kicsit talán több az interjú, de a dolog kezelhető.”

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Vingegaard számára egy dolog bizonyára változni fog: a fizetése. Riis szerint egy jókora emelés feltétlenül jár neki.
„Egyértelműen megérdemli, persze nem ismerem a szerződését. De meg lennék lepve, ha nem volna valami záradék, az ilyen nagy győzelmek esetére.”
Szerintem egyébként állni fogja a sarat. Annyira szilárdan két lábbal a földön jár. Nem lesz könnyű, de meg fogja oldani.
via tv2.dk
Tour de France
Őrültség vagy logikus lépés, hogy Van Aert megpróbáljon rámenni a Tour összetettjére?
31/07/2022 07:25
Tour de France
Óriási üzlet: mit jelent a Jumbónak és a Vismának Vingegaard Tour-sikere?
30/07/2022 08:47