Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A lúdtalpas Vingegaard, akinek extra erős szíve van, és kiköpött Alberto Contador

Kálmán Laci

Frissítve 15/07/2022 - 10:29 GMT+2

Minden kétséget kizáróan Jonas Vingegaard volt a legerősebb a Tour szerdai 11. szakaszán. Három percet vert az érinthetetlenek hitt, sokak által ufónak tartott sárga trikós Tadej Pogacarra. A megszerzett előnyét ráadásul az Alpe d’Huezen is megtartotta. De vajon ki ez a dán srác, aki eddig is a verseny egyik favoritja volt, most azonban még inkább azzá vált? És főleg, mi lehet a titka?

Jonas Vingegaard

Fotó: Imago

Négy éve még halat tisztított és árult a piacon, most pedig szakaszt nyert a Touron, és felvette a sárga trikót.


Gumikesztyű, gumicsizma, egy hosszú kék köpeny, a halfeldolgozó cég logójával ellátott fekete sapka és egy nagy jéghányó lapát, így nézett ki Jonas Vingegaard egyenruhája nagyjából négy évvel ezelőttig.
Nehéz elhinni, hogy egy srác, aki 2018 végéig egy hanstholmi halpiacon melózott Dánia északnyugati részén, most az összetett győzelemért harcol a Touron. Halat pucolt, intézte a rendeléseket, innen a beceneve is, ’A Halászfiú.’
Hajnali 4-kor kelt, pakolta ki a friss rakományt a szárazföldre, délig nyomta a melót, majd jöhettek az edzések.
„Még, ha durván is hangzik, Dániában ez egyáltalán nem extra. Michael Valgren is azon a halpiacon nyomta, ahol Jonas” – mondta Christian Moberg, a ColoCuicknek, Vingegaard korábbi csapatának a sportigazgatója. „A versenyzők itt nem keresnek olyan jól, mint Belgiumban, muszáj plusz munkát is vállalniuk az edzések mellé. De persze jó oldala is van a dolognak, megtapasztalják, milyen is az élet igazából, így érettebbé válnak.”
Ez Jonas esetében valószínűleg tényleg így van. 23 évesen lett édesapa, kislánya, Frida szeptemberben már kétéves lesz. A párjával, Trinével a korábbi klubjában találkoztak, ahol a hölgy ma vezető marketingesként dolgozik.
picture

Pogacar megrogyott, Vingegaard erődemonstrációt tartott a Tour de France 11. szakaszán

„Jonas rendkívül józan és higgadt” – folytatta Moberg. „Teljes mértékben a sportra összpontosít. Törölte is a közösségi média fiókjait. Se Twitter, se Facebook, se Instagram. Igyekszik kizárni minden olyasmit, ami kizökkenthetné. Az a fajta srác, aki két lábbal a földön jár.”
Moberg úgy látja, a Jumbo nem véletlenül elégedett a dán konti csapattal, és a tőlük érkező versenyzőkkel. Keményen melóznak és könnyű velük jól kijönni. A ColoQuick korábbi sportigazgatója régebben együtt versenyzett a Jumbo egyik edzőjével, Grischa Niermannal. Ennek fényében nem véletlen, hogy eléggé élő a kapcsolat a két csapat között. Amikor előkerül egy új tehetség, Grischa az első, aki kap egy hívást a ColoQuicktől.
Fun fact, hogy a Jumbo annak idején Mikkel Honorét akarta megszerezni, de ő végül a Quick-Stepet választotta. Jonasra 2018-ban figyeltek fel egy spanyolországi nyári edzőtáborban, amikor új csúcsot állított fel a Coll de Rates-en.
„Összedobtunk neki egy jó kis mászóedzést. Ő meg száguldott felfelé 30 km/h-val, 6,8 watt/kilót nyomott hét kilométeren keresztül. Ezt mi felvettük, aztán a Strava meg a közösségi média tette a dolgát.”
picture

Jonas Vingegaard és Primoz Roglic

Fotó: AFP

Vingegaard-ból hirtelen lett valaki. Korábban apró termete miatt sokat küzdött azért, hogy beleerősödjön a mezőnybe. De egyszerre csak beérett.
„Óriási küzdő volt. És az az időszak alaposan megkeményítette őt. Aztán amikor először tekert az Alpokban, minden világossá vált. Egyértelmű volt, hogy milyen iszonyatosan nagy tehetség. Síkon lenyomták ugyan, de hegyre fel verhetetlen volt.”
A fizikumából következik, hogy jól bírja a hegyeket, közben azonban észre kell venni, hogy egészen jó időfutam-menő is lett belőle. A koppenhágai 13 km-es egyenkéntin például úgy lett hetedik, hogy Pogacartól mindössze csak nyolc másodpercet kapott.
„Az első évek kemények voltak” – emlékezett vissza Vingegaard. „Általában síkon mentünk, és hát ugye ott volt a szél. Könnyű voltam, ami jelentősen megnehezítette a dolgom, igaz, az évek alatt meg is erősödtem. Amúgy elvagyok az esővel, széllel, hideggel. Dániában ebből kijut nekünk bőven.”
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

A körülmények tehát nagyban segítették őt, van azonban egy veleszületett tehetsége is. Amikor bekerült a dán juniorválogatottba, a sporttudományok szakemberei is felfigyeltek rá. Főleg a szívére.
„Kivételes szíve van” – mondta róla a sportorvos, Lars Johansen. „A maximális oxigénfelvétel szempontjából 15 százalékkal jobban teljesít, mint az ugyanolyan fizikumú emberek. Ilyet nagyon ritkán látunk. Egészen rendkívüli motor hajtja őt.”
Ráadásul egy bátor, vagány srácról beszélünk. Csodálkozunk, hogy Bjarne Riis odavan érte?
Borzasztóan jól megy hegyre, az időfutammenő képessége pedig kivételesen jó, ahhoz képest, hogy milyen aprótermetű. Alberto Contadorra emlékeztet.”
Kiváló a párhuzam, hisz Vingegaard kedvencei éppen Andy Schleck és Contador voltak annak idején. A kedvenc focicsapata meg a Liverpool, rendszeresen járt is az Anfieldre. Egyébként pedig Michael Valgrenre nézett fel leginkább, akivel ráadásul tíz kilométerre laktak egymástól.
És még néhány adalék. Jonas kiváló tollaslabda játékos is, az anyósa, Rosa pedig szinte már celebnek számít Dániában, ugyanis sikeresen szerepelt egy tévés főzőversenyen, és azóta saját főzőcsatornája van a YouTube-on. Néha Vingegaard is feltűnik a videókban.
„Rendkívül családcentrikus ember” – mondta róla Riis. „De, ha adhatnék neki egy tanácsot, azt mondanám, hogy költözzenek el. Hiba, hogy még mindig Dániában él. Ha még jobb akar lenni, még többet kell majd a hegyekben edzenie.”
picture

Tadej Pogacar (R) and Jonas Vingegaard

Fotó: Getty Images

Jonasnak azonban egyik kerékpáros paradicsom sem opció. Sem Monaco, sem Andorra, sem Girona.
„Szinte azonnal honvágyam lesz, szinte azonnal elkezd hiányozni az otthonom. Kompromisszumos megoldásként tavaly télen néhány hónapot Nizzában töltöttünk, de ennyi.”
Ahhoz azonban, hogy igazán jó versenyző legyen, még egy fontos problémát meg kellett oldani. Jonasnak ugyanis lúdtalpa van, ami eleinte csak kellemetlenségeket okozott, később azonban sérüléseket is.
„Speciális betétet hordok a cipőmben. Ha jól tudom, én vagyok az egyetlen lúdtalpas a mezőnyben.”
Párizs még odébb van, de egy biztos, mivel a második hely tavaly már megvolt, idén minden erejével a győzelemre fog rámenni.
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés