Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Aert és a többiek: kik lesznek a zöld trikó esélyesei?

Szabó Bence

Frissítve 23/06/2022 - 12:11 GMT+2

A zöld trikóra minden évben egy sor teljesen különböző karakterű versenyző pályázik, a klasszikus sprinterektől kezdve, a Wout van Aert-típusú mindenesekig. A belga sztár egyértelmű esélyese az idei pontversenynek, de a kihívói között akadnak végsebességben gyorsabbak, jobb felvezetéssel rendelkezők és rutinosabbak is. Összeszedtük, kik lehetnek Van Aert legnagyobb ellenfelei idén.

Wout Van Aert

Fotó: AFP

Ahogy közeledik a Tour de France, nemcsak az összetett esélyesek formájáról kapunk egyre tisztább képet, hanem az is kiderül, a sprinterek közül ki pályázhat a zöld trikó megnyerésére. Ez a kérdés minden évben kettős: kinek lehet esélye elég pontot gyűjteni és közülük egyáltalán ki szeretne részt venni a harcban?
Wout van Aert részéről a szándék és a képességek megléte is egyértelmű. A belga sztár régóta hangoztatja, hogy idén rámenne a zöldre, sokoldalúságban pedig nehéz hozzá hasonlót találni a mezőnyben. Ő az egyértelmű esélyes, de ez nem jelenti, hogy nem lesznek ellenfelei.
Mint mindig, a ponttrikóra ezúttal is egy sor teljesen különböző versenyző pályázhat, így összeszedtük, idén kik lehetnek benne a küzdelemben.

Mathieu van der Poel és Jasper Philipsen (Alpecin)

Kezdjük rögtön két névvel, akiket a második szempont alapján elvileg azonnal le is húzhatunk a listáról. Mind Van der Poel, mind Philipsen jelezte, hogy sokkal inkább a szakaszgyőzelmek érdeklik őket, mintsem a zöldtrikó, ráadásul a dolgukat nehezíti, hogy csapattársakként egymás elöl is vehetnek el pontokat.
Ennek ellenére Philipsen azért otthagyta a kiskaput, hogyha néhány szakasz után jól áll, elgondolkodik az esélyein, és Van der Poel természetét ismerve ő sem hagy ki semmilyen lehetőséget. A holland párharcát Van Aerttel nyilván sokan megnéznék, meglátjuk, hogy összejön-e.
picture

A ciklámen után a zöld is jól mutatna Mathieu van der Poelon.

Fotó: AFP

Caleb Ewan (Lotto)

Egy újabb versenyző a listán, akivel kapcsolatban megvannak a kételyeink. Na, nem azért, mert Ewannek ne lennének meg a képességei, hogy harcban legyen a zöldért, az ausztrál sprinter pokoli gyors, és a kisebb emelkedők sem okoznak gondot neki. A probléma inkább az, hogy nem szokása végigmenni egy háromhetesen: utoljára a 2020-as Tourt fejezte be, legutóbb pedig az idei Giróról is idő előtt kiszállt. Reálisan csak akkor küzdi magát át a hegyeken, ha jó esélye adódik a zöldre, de egy erős kezdéssel ezt sem lehet kizárni.

Sam Bennett (Bora)

Mark Cavendish (valószínűsíthető) hiányában az ír sprinter lehet az utolsó korábbi győztes, aki ott lesz a rajtnál. Ha a 2020-as formájában tekerne, Bennett ismét nagy esélyes lenne, ettől azonban eddig ebben a szezonban jócskán elmarad. Mióta visszatért a Borához, mindössze egy győzelmet szerzett (Eschborn-Frankfurt), legutóbb pedig a Belga körön sem villogott. Leírni nem szabad, de az idei eredményeket látva nem is rá tennénk a pénzünket.

Fabio Jakobsen (Quick-Step)

A holland sprinter formája sokkal inkább meggyőző. Tíz győzelmet szerzett eddig az idényben, az utolsót épp az előző hétvégén. A tavalyi Vueltáról megvan a háromhetes tapasztalata, ott végigmenve három szakasz és a ponttrikó is övé lett. Ráadásul ott lesz mellette Michael Mörköv, vagyis jó eséllyel tökéletes pozícióból kezdheti majd a sprinteket. Egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy érdekli-e a zöld, de meglepődnénk, ha nem tenne vele egy próbát.
picture

Fabio Jakobsen

Fotó: AFP

Dylan Groenewegen és Michael Matthews

A tisztán sprinterek közül egy nevet még mindenképpen meg kell említenünk. Ha csak a nyers sebesség számítana, Groenewegen egyértelműen ott lenne az esélyesek között, de persze tudjuk jól, hogy a zöld megszerzéséhez ennél jóval több kell. Ha nyer is két-három sík szakaszt – ami sem az ilyenekben nem bővelkedő útvonalat, sem az idei eredményeit nézve nem igazán valószínű – akkor is nehéz elképzelni, hogy a részhajráknál tud majd elég pontot gyűjteni a küzdelemhez.
Viszont ha megnyeri azokat a sík sprinteket, azzal sokat segíthet valakinek csapaton belül. Matthews sebessége ahhoz kevés, hogy klasszikus mezőnyhajrában felvegye a versenyt a legjobbakkal, az emelkedőket viszont évről-évre jobban bírja, így ha kialakul egy egyenlő mezőny, akkor a részhajráknál szerzett pontok akár a javára is billenthetik a harcot.

Peter Sagan (Total Energies)

Végül persze nem hagyhatjuk ki a hétszeres győztest sem. Sagan ismét rengeteg problémával küzdött a tavasz során, a Touron pedig lassan három éve nyert utoljára, az előző héten egy Svájci körön szerzett szakaszgyőzelemmel mégis megmutatta, hogy nem szabad teljesen leírni. Azóta sajnos újra elkapta a koronavírust, de ha ezúttal nem érinti súlyosan a betegség, akkor az útvonal és a képességei alapján igenis számolni kell vele. Reméljük, tényleg így lesz, egy jó formában lévő Sagannal garantáltan nem lenne unalmas három hetünk.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés