Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Pogi vendégem egy ananászos pizzára Párizsban, ha megnyeri a Tourt" - a nagy Van der Poel-Pogačar interjú

Gecsei Dina

Frissítve 01/07/2022 - 15:41 GMT+2

Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) és Tadej Pogačar (UAE Emirates) is Livignóban készült a 2022-es Tour de France-ra, így a L’Équipe gyorsan le is szervezett velük egy páros interjút. A sors (illetve a covid) ismét közbeszólt, a svájci körön megsokszorozódó pozitív tesztek miatt végül zoomon hozták össze a közös produkciót, ami így is elég szórakoztatóra sikerült.

"Pogi vendégem egy ananászos pizzára Párizsban, ha megnyeri a Tourt" - a nagy Van der Poel-Pogacar interjú

Fotó: AFP

Tadej Pogačar a zsinórban harmadik Tour-győzelméért hajt, Mathieu van der Poel pedig be akar gyűjteni (legalább) egy szakaszgyőzelmet a három hét alatt, és persze el akar jutni Párizsig. De hagyjuk is a közhelyeket, beszéljenek inkább a srácok!
Milyen volt az első találkozásotok?
Mathieu van der Poel (MVDP): Nem emlékszem rá... Tadej?
Tadej Pogačar (TP): Biztos, hogy egy versenyen... Mathieu valahol elöl lehetett, én meg hátul...
Melyik volt szerintetek a másik legemlékezetesebb versenye?
MVDP: Igazából arra a napra emlékszem élénken, amikor nagyon szakadt az eső, én pedig átadtam neki a sárga trikót a Touron, tudjátok, tavaly, Le Grand-Bornand-ban. Épp a völgyben jártunk, az utolsó emelkedőnél egy nagy csoportban voltunk mindketten. Hideg volt, mindenki felvette az esőkabátját, én meg láttam, hogy ő a rövidujjú mezében nevetgél a csapattársaival.
TP: Ha Mathieu leglenyűgözőbb versenyét kellene kiválasztanom, a 2019-es Amstelt mondanám, amikor a végén valahonnan hátulról támadva befogta az Alaphilippe, Fuglsang, Kwiatkowski hármast... Már a buszban ültem, és a tévén keresztül láttam, az volt a legjobb befutó, amit valaha láttam. Egy mestermű!
picture

Amstel Gold Race, 2019. Mathieu van der Poel

Fotó: AFP

MVDP: Tadejnél nehéz egy kiemelkedő győzelmet választani, olyan sok van belőle.., de idén a Strade Bianchét mondanám, mert még élénken él az emlékezetemben. Azt a helyet, ahol támadott (50 km-re a céltól), jól ismerem, ott pokoli egyedül menni, széllel szemben pláne.
Mik voltak az első emlékeitek a Tourról?
TP: Számomra 2009, 2010 lehetett, Contador vagy Schleck a sárga trikóban. De Szlovéniában ez máshogy ment, lehetett nézni a Tourt a tévében, de akkor is csak a szakaszok végét, és nem ismertem jól a versenyzőket se. Nálunk, ha nincs az Eurosport, nem nagyon lehet máshol követni a Tourt.
MVDP: Én még nagyon kicsi voltam, amikor először vittek el a Tourra. De nekem ez nem a kerékpározásról szólt, azért szeretettem menni, hogy várjam a karavánt, hogy minél több édességet gyűjtsek, amikor kiszórják a nézőknek. Sőt, még utána, juniorként, 17-18 évesen sem voltam oda az országúti bringázásért, csak a cyclo-cross érdekelt. Nem is néztem nagyon a tévében, talán csak a szakaszok végét.
Milyen a Franciaországhoz fűződő viszonyotok?
TP: Egyszer voltunk a családdal Párizsban, Édesanyám imádja Franciaországot, ráadásul ő franciatanár, de sajnos nekem még ez sem segített abban, hogy megtanuljam a nyelvet. Sosem hagytam, hogy tanítson, de ma már bánom, most sokat segítene, ha meg tudnék szólalni franciául.
Mathieu, taníthatnál neki néhány olyan kifejezést, ami hasznos lehet a mezőnyben...
MVDP: Tudnék! Nem tökéletes a franciatudásom, de mindent megértek, ki tudom fejezni magam. Gyerekkoromban a családdal évente egyszer legalább Franciaországban nyaraltunk, nem volt más választásom, franciául kellett beszélnem.
Mathieu idén melyik szakaszon adod át a sárga trikót Tadejnek, ahogy megtetted ugyanez 2021-ben a Le Grand-Bornand-on?
TP: Van egy álom-forgatókönyv! Mathieu pénteken felveszi a sárgát, néhány napig megtartja, és ha a hetedik szakaszon (a Planche de Belles Filles-en) lepasszolja nekem, az remek lenne! :)
picture

Mathieu van der Poel a 2021-es Tour de France-on, sárgában.

Fotó: AFP

Ha egy tulajdonságot megkaphatnátok a másiktól, mi lenne az?
MVDP: Szeretnék úgy menni a hegyeken, mint ő. Akár csak egy napig, hogy tudjam, milyen érzés.
TP: Nekem a rövid emelkedőkön a robbanékonysága kellene. Hihetetlen erőt sugároz, nem hiszem, hogy van még valaki a mezőnyben, aki olyan erős lenne, mint ő ebben. Ha csak egyszer kölcsönkérhetném ezt a tulajdonságát, asszem a vb-n használnám fel.
Tadej, Mathieu megnyerheti valaha a Tourt?
TP: (Nevet) Igen, ha a felére csökkentik a szakaszok hosszát! Nem mondanám, hogy lehetetlen (MVDP is nevet), mert Mathieu erős srác, de nekem meg szinte nincsenek is izmaim a felsőtestemen, úgyhogy nekem könnyebb. Nem lehetetlen, de neki jó nehéz lenne!
És te, Mathieu, el tudod képzelni, hogy Tadej megnyeri a Paris-Roubaix-t?
MVDP: Természetesen! A Flandrián megmutatta, hogy mire képes; elég okos ahhoz, hogy tudja, hogy kell jól helyezkednie. Sőt, ahhoz, hogy végigmenjen, azt is tudja, hogy kell az emelkedőn kerülgetni a kockakövek között a kátyúkat, szóval igen, szerintem egyszer megnyerheti.
TP: Dehogy, ez lehetetlen! Még a Champs-Élysées macskakövein is nehezen tudnék győzni!
picture

Mathieu van der Poel a Paris-Roubaix-n

Fotó: AFP

Az embereik szeretik, ha támadnak a versenyzők, ha kiszámíthatatlanok a szakaszok, és nem unatkoznak, amíg együtt elér a mezőny az utolsó emelkedőig. Gondoltok a nézőkre is, amikor támadtok?
TP: Igen, az emberek szeretik, ha támadnak a bringások, ha harc van a versenyen. Amikor együtt marad a mezőny, és nem történik semmi, az unalmas.
Még én is unatkozom a bringámon, amikor ilyen, szóval el tudom képzelni, milyen a nézőknek!
MVDP: Egy-két évvel ezelőtt nem bírtam elviselni, ha unatkoztam egy versenyen. A többnaposokon már azért próbálom értékelni a nyugisabb napokat. A Girón, az első háromhetesemen, amit befejeztem, jól jöttek a nyugodt napok, mert utána tudtam, hogy kemény szakaszok következnek.
Mindketten különböző környezetben szocializálódtatok. Mathieu, te édesapáddal, a nagyapáddal és a testvéreddel kerékpáros családban nőttél fel; Tadej, nálad senki nem volt, aki ilyen szinten foglalkozott volna ezzel a sportággal. Szerintetek vannak előnyei vagy hátrányai valamelyik útnak?
TP: Előnynek érzem, hogy nem merültem el túlságosan a kerékpározásban. Néhány barátom apja korábban versenyzett, a szüleik néha túlságosan is erőltették őket. Ami engem illet, a szüleim kitettek a versenyen, de hogy az első, a tizedik vagy a huszadik lettem, az nem érdekelte őket. Ez sokat segített nekem. De ahogy látom, Mathieu, aki a kerékpározás világában nőtt fel, azért elég jól teljesít... :)
MVDP: (Nevet) Gyerekkoromban ez nem volt előny. Egyfelől tanítottak, és rengeteget segítettek, de másfelől a nevem miatt hatalmas nyomás is nehezedett rám. Végül szerintem a lehető legtöbbet tudtam kihozni ebből a helyzetből. Vannak benne jó és rossz dolgok is.
De a lábaddal tekersz, tök mindegy, hogy ismerik a neved vagy sem.
Mennyire fontos a közösségi média a karrieretekben? Mathieu, a Girón az ananászos pizzával provokáltál. Tadej, te meg a Flandria után elhitetted az emberekkel, hogy elindulsz a Paris-Roubaix-n...
MVDP: A közösségi média a hozzá tartozik a játékhoz, de én csak akkor foglalkozom vele, ha épp van kedvem hozzá. Nincs benne a szerződésemben, kivéve persze néhány olyan partnerrel, mint a Zwift. Az viszont jobb, ha te magad csinálod, mintha valaki minden nap posztolna helyetted. Mindig megpróbálom a kommentjeimet a lehető legszemélyesebbé tenni, szerintem, aki helyett más csinálja ezt, az azért meglátszik.
TP: Ez az élet velejárója, ilyen időket élünk. Nekem semmi nincs a szerződéseimben erről, de engem valahol szórakoztat. A Twitter inkább a trollkodásra való, az Instagramon meg jó megosztani a fotókat.
picture

Pizza van der Poel

Fotó: Eurosport

Mathieu, maradsz végig, hogy megnézd Tadej ünneplését a Champs-Élysées-n?
MVDP: Igen, ez a cél. Kíváncsi vagyok, hogy reagál a testem a Giro után. Nem volt egy könnyű felkészülés, de célba akarok érni Párizsban, át akarom élni ezt, és mindent meg fogok tenni azért, hogy el is jussak odáig. Tadej, ha megnyered a Tourt, veszek neked egy ananászos pizzát.
TP: Ó, nem, köszönöm... az olaszok a csapatomban kinyírnának miatta.
MVDP: Akkor nem, ha megnyered a Tourt...
Forrás: L'Équipe
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés