Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Öt dolog, amire külön érdemes lesz figyelni az idei Touron

Nagy Benjámin

Publikálva 23/06/2021 - 16:50 GMT+2

Ki lehet az outsider? Megállítja valaki az Ineost? A 108. Tour de France izgalmasnak tűnő történetszálai Pogacartól Saganig.

Tour de France

Fotó: AFP

1. Tadej Pogacar címet véd?

Pogacarnál kevés érdekesebb versenyző robbant be a mezőnybe az utóbbi években – az pedig, hogy nem az Ineos színeiben teker, még pikánsabbá teszi a helyzetet. Kétségtelenül a 2020-as Tour legnagyobb meglepetését hozta azzal, hogy a 20. szakaszon, a hegyi időfutamon szinte vert helyzetből előzte meg Primoz Roglicot. Nehéz elképzelni, hogy bármi hasonló megismétlődjön, főleg úgy, hogy immár valamilyen szintű nyomás is lesz Pogacaron, de más kérdés, hogy az idei formáját és az elszántságát pokolian nehéz megingatni. Ő a szezon eddigi egyik legeredményesebb versenyzője, még jobb és erősebb, mint tavaly volt, ráadásul az UAE-Emiratestől is meg fogja kapni azt a támogatást (Majka, McNulty, Formolo vagy épp Rui Costa is ott lesz neki a hegyekben), ami tovább növeli az esélyeit. Megállíthatatlan? Netalántán Roglicék vagy az Ineos megtöri őt?
picture

Supporters of Slovenia's Tadej Pogacar of Team UAE wave flags during the 5th and last stage of the Tour of Slovenia cycling race in Novo mesto on June 13, 2021.

Fotó: AFP

2. Peter Sagan zöldbe öltözik?

Bolond, aki leírja a szlovák zsenit! A Sagan-saga 2021-ben új fejezeteket nyitott, és még mindig nem tudjuk, hogyan ér véget. Nagyon sok múlhat az első héten: azon, hogy a dombosabb szakaszokon mennyi pontot tud szerezni, illetve azon, hogy mennyire tartja Caleb Ewanék sebességét a klasszikus mezőnyhajráknál. A Giro alapján (ahol ne felejtsük: megszerezte a cikláment) minimum esélyes az szakaszgyőzelmekre, így a zöldre is – ráadásul több szakértő szerint az lenne igazán a csoda, ha nem ő nyerné a pontversenyt. Összesen 17 Tour-szakaszgyőzelem 2011 óta, hét zöld trikó 2012 és 2019 között: idén jön az újabb?
picture

Peter Sagan

Fotó: AFP

3. Mi lesz a koronavírussal?

Szomorú, de a világjárvány még mindig jelen van, és csak remélni tudjuk, hogy nem nyomja rá a bélyegét az idei versenyre. Jó hír, hogy a legszigorúbb korlátozások közül néhányon hamarosan már enyhíthetnek Franciaországban, ám az egészségügyi protokoll hasonló lesz, mint a 2020-as, elhalasztott Touron volt: a versenyzőknek kötelező lesz a maszkviselés a szakaszok előtt és után, és folyamatos ellenőrzéseken, vizsgálatokon esnek át. A távolságtartási szabályok nagyrészt megmaradnak, és a tömeget is korlátozzák a rajt- és célhelyeken. A tavalyi Tour a nehézségek ellenére eljutott Párizsig, ráadásul nem is akármilyen versenyt láthattunk, úgyhogy joggal bízhatunk abban, hogy a színvonal és a hangulat adott lesz.
picture

Tour de France

Fotó: AFP

4. Az Ineos darál, vagy őket darálják?

A brit elitcsapat, amely nyolcból hét sárga trikót nyert egyhuzamban, a tavalyi Tour de France-on nagyrészt vergődött. Minden valószínűség szerint a 2020-as kiírás csak egy nagy bukfenc volt számukra, nem pedig annak a jele, hogy elvesztették a varázserejüket. Dave Brailsfordék kerete erősebbnek tűnik, mint valaha: a 2018-as Tour-győztes Geraint Thomas, a 2020-as Giro-győztes Tao Geoghegan Hart, a 2019-es Giro-győztes Richard Carapaz és a tavalyi Tour-3., Richie Porte teszi teljessé a "Fab Four"-felállást. A Chris Froome utáni korszak nagy átalakítása egyet jelent azzal, hogy az Ineos más arcát mutatja, a többkapitányos taktika pedig új szintet és lendületet hoz a csapat dinamikájába. Agresszív, támadásoktól színes Tourt ígérnek, és ki tudja, sárga trikó lesz-e a vége: ha igen, a Girón látott Bernal-siker után a Sky-feeling újbóli visszatérésére számíthatunk.
picture

Team INEOS-Grenadiers

Fotó: AFP

5. Az outsidereké a világ?

Minden Tour de France-on van egy olyan versenyző, akinek nem számítunk a jó teljesítményére, mégis túlteljesít – általában ők azok, akiknek egyszerűen nem lehet nem szurkolni. Thomas Voeckler óta tudjuk, hogy tényleg bárki odaérhet a legjobbak közé, de ki lehet az utód? A franciák közül talán arra a David Gaudure kell figyelni, aki saját elmondása szerint a szakaszgyőzelmekért megy, de a Groupama-FDJ-től láthattunk már néhány csodát idén (igen, Valter Attilára gondolunk!); érdekes lehet Sergio Higuita szerepe, aki Rigoberto Urán egyik legfőbb segítőjeként mehet a hegyekben; Ben O'Connor az Ag2r-Citroën kapitánya, többen a top10-be várják őt; a rutinos és stabil Michael Woods pedig az Israel Start-Up Nation első embere. És ha már Israel: mi lesz azzal a Chris Froome-mal, akinek már az indulása önmagában egy kisebb csoda a 2019-es bukását tekintve? Nagyon-nagyon messze van a csúcsformájától, de csak egy négyszeres győztesről beszélünk. Ha valamilyen óriási szenzációval beverekedné magát a top10-be, az eddigi idénye a kerékpársport történetének egyik legnagyobb blöffje lenne.
picture

Chris Froome

Fotó: Getty Images

Forrás: velonews.com
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés