Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Mont Ventoux – „Ha nem akarod megismerni önmagad, ne kezdd el megmászni”

Bodnár Gergő

Publikálva 07/07/2021 - 10:40 GMT+2

A Tour de France mezőnye 2016 után visszatér a legendás hegyre, és a szerdai szakasz során két alkalommal is megmássza a Mont Ventoux-t.

Mont Ventoux - The Giant of Provence

Fotó: Getty Images

Lehet, hogy van kietlenebb (Angliru, Mortirolo), a semmiből jobban kiemelkedő (Etna), még kevésbé evilági (Col d'Izoard), magasabban fekvő (bármi, ami 1,911 méter feletti), vagy épp legendásabb és többet „használt” (Alpe d'Huez, Tourmalet), azonban ’Provence Óriása’ képes egyesíteni mindezeket a tulajdonságokat, ezért is vált ilyen mitikus emelkedővé. A Mont Ventoux az a hegy, ahová egyszer minden kerékpárosnak el kell jutnia.
Geológiailag ugyan az Alpok része, mégis bántóan magányosan emelkedik ki a porvence-i tájból. 1910 méteres magasságának köszönhetően szó szerint uralja a tájat, tiszta időben 100 kilométeres távolságból is jól látni. A csúcson található fehér törmelék – ami miatt gyakran holdbélinek is nevezik a tájat - nem más, mint mészkő.
A Ventoux egy része félelmetesen kopár, aminek persze megvan az oka. Az évszázadok során a faszéntermelés, majd a hajóépítéshez szükséges faanyag miatt a hegyet szó szerint lerabolták, és megfosztották az erdőitől. A 19. század közepe óta a természetvédelmi erőfeszítések azért némi sikerrel járnak a fák újratelepítését illetően. A hegy növény- és állatvilága régóta vonzza a gyűjtőket és a ritkaságokat keresőket, a környéken készített AOC minősítésűbor világhírű, ősszel vaddisznókra vadásznak az erdőkben, egyesek szerint szerencsés esetben még néhány környéken kószáló farkassal is találkozhatunk.
De a Mont Ventoux nem feltétlenül miattuk érdekes.
Ez az egyik legszelesebb hely a Földön. A csúcson 1967 februárjában 320 km/h-s szélsebességet mértek.
Bölcs az, aki nem tér vissza oda, de őrült az, aki mégis visszatér
– mondták róla egy időben a helyiek.
Ezt a mondatot ismételgették Frederic Mistralnak, a híres provence-i költőnek, amikor két barátjával megmászták a hegyet. Kizárólag azért, hogy a csúcsról eléjük táruló kilátásban gyönyörködhessenek. Kilenc évvel a meghódítása után Mistral - aki maga is a híres északnyugati szélről kapta a nevét, amely a hegy felett fúj, és állítólag megőrjíti az embereket – 1866-ban verset írt a Ventoux-ról. Annyira megérintette az „utazás”.
Mont Ventoux
A hegyről, amelyről gyakran azt gondolják a kerékpársport szerelmesei, hogy neve a francia ’venteux’, azaz szeles szóból származik. Pedig ennél egyszerűbb a magyarázat. Sok történész szerint az elnevezés simán csak a ’vinturi, azaz a ’hegy’ kifejezésből jön.
Ennyi az egész. A Mont Ventoux nem mást jelent, mint hegyet.
Ha valóban a Tour de France - nem pedig a hegyet már 1336 mar Malucéne felől megmászó olasz költő, Petrarca - tette híressé a Mont Ventoux-t, 1967 júliusa és Tom Simpson személye sajnos megkerülhetetlen. A brit versenyzőaz emelkedő mászása közben lett rosszul, és esett össze két alkalommal. Hiába próbálták újjáéleszteni, és szállítottak viszonylag gyorsan az avignoni korházba, már nem tudták megmenteni az életét. A boncolás utólag amfetamin jelenlétét mutatta ki Simpson szervezetében, ő lett a Ventoux első áldozata.
Pár évvel korábban, 1955-ben majdnem Jean Malléjac is „fentmaradt” a hegyen, miután tíz kilométerre a csúcstól kísértetiesen hasonló körülmények között esett össze, mint Simpson. Cikk-cakkban haladt, keresztbe álltak a szemei, láthatóan nem volt magánál, többször elesett, 15 percig eszméletlenül feküdt az út szélén. De nem akarta feladni a Tourt.
Ha nincs a versenyt kísérő orvos határozott fellépése - Malléjac-ot szó szerint le kellett kötözni a mentőben -, a francia kerékpáros valószínűleg nem éli túl a hegyet.
Ugyanezen a szakaszon Ferdi Kübler, a Tour 1950-es győztese szinte önkívületi állapotban támadta be a mezőnyt a lejtmenet során, elképesztő tempóban haladt lefelé a hőségben, többször el is esett. Az avignoni befutó előtt meg kellett állnia a városban, hogy megpihenjen egy kávézóban. Amikor visszaült a kerékpárjára, rossz irányba, a Ventoux felé indult el.
Mont Ventoux
Az 1958-as első mászás óta a Tour de France mezőnye további kilenc alkalommal járt ezen a legendás, és kegyetlenül nehéz hegyen. Legutóbb 2016-ban, amikor a nagy szél miatt rövidíteni kellett a szakaszt, és a Chalet Reynard-nál, 1.435 méteren volt a befutó. Igen, amikor a hatalmas káoszban Chris Froome kerékpár nélkül futott a cél felé.
De ott van a 2000-es kiírás, amikor Lance Armstrong nagy vitákat kiváltva átadta a hegyet és a győzelmet (a rá összetettben nem veszélyes) Marco Pantaninak.
Tizenhárom évvel később – a 100. Tour de France-on - a sárga trikóban tekerő Chris Froome nyerte a Ventoux-t és tett egy nagy lépést pályafutása első összetett győzelme felé.
A mezőny szerdán kétszer mássza meg a Ventoux-t, ahol Iban Mayo tartja a rekordot, 55’51-es idővel.
Paul Fournel Véló című könyvében azt írja:
Ha nem akarod megismerni önmagad, akkor inkább maradj az alján, és ne kezd el megmászni.
Mert a Ventoux nem viccel, és kizárólag szenvedést tartogat számodra. Aki megnyeri, legendává válik, cserébe viszont élete legnehezebb egy óráját kell átélnie.
(Forrás – részben: Rouleur)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés