Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Lefevere: "Nagyon szomorú, hogy harmincévesen valaki nem képes megmondani az igazat"

Eurosport
Eurosport

Frissítve 23/06/2021 - 10:55 GMT+2

Mark Cavendish 3 év után visszatér a Tour de France-ra, de a Quick Step főnöke szerint ehhez Sam Bennett „furcsa” viselkedése és rossz kommunikációja is kellett.

Sam Bennett

Fotó: AFP

Először nem, aztán igen, majd határozottan nem. Sam Bennett története az elmúlt tizenkét napot illetően enyhén szólva is zavaros.

Két héttel ezelőtt az ír sprinternek edzés közben megsérült a térde, így ki kellett hagynia a belga kört. Ami a Quick Step sprintervonatának utolsó nagy tesztje lett volna a Tour előtt.
Bennett azonban hazautazott, jött Cavendish, a történetet pedig innentől kezdve mesélje el inkább Patrick Lefevere.

"Sam megérkezett Belgiumba, de haza kellett küldenünk, mivel alig mondott valamit a sérüléséről, és láthatóan nem állt készen a versenyzésre" - mondta a Qucik Step főnöke.
A csapat sietve behívta Mark Cavendish-t, aki a belga kör utolsó napján kifejezetten erős mezőnyben tudott sprintet nyerni. Ekkor jelentek meg először azok a hangok, hogy lehet esélye a Tour-indulásra. Cavnek egy nappal a rajt előtt, kedd éjjel kellett elutaznia Belgiumba, ami sikerült is neki. Bennettnek meg azt mondták, hogy amint visszaér Monacóba, ne csináljon mást, csak pihenjen.
"Először azt írta nekünk, hogy a járata késik, aztán jött a túlfoglalásról szóló hír. Nem vagyok gyanakvó alkat, de itt már kezdett gyanús lenni a történet” – meséli Lefevere.
Megkértük, hogy pihenjen a térde miatt, de a tudtunk nélkül elment egy monacói fizioterapeutához, tudjátok, egy olyan igazi „csodadokihoz”. Aki azt javasolta neki, hogy bátran terhelje a térdét. Sokáig úgy gondoltuk, hogy Sam jó úton jár, de aztán kiderült, hogy mindent mondott, csak nem az igazat. Három különböző dolgot mesélt a csapat három különböző tagjának. Szerintem nagyon szomorú, hogy egy harmincas éveiben járó srácnak nincs bátorsága kimondani az igazságot. Kezdek arra gondolni, hogy nem is a térde fáj, hanem képtelen megbirkózni az elvárásokkal."
Akárcsak Pascal Ackermann esetében, Sam Bennett kapcsán is el kell mondani, hogy az ír sprinter szerződése az év végén lejár. A belga sajtó úgy tudja, hogy az Ineos-hoz igazol, de hallani a volt sora, a Bora érdeklődéséről is.
picture

Patrick Lefevere

Fotó: AFP

"Február óta tudom, hogy távozik" – mondta erről a kérdésről Lefevere. "Más csapatoknál már rég nem szerepelt volna a Tour-keretben, de mi ennek ellenére el akartuk vinni. És most hirtelen jön ez az egész, mintha neki már nem is számítana semmi. Ez sajnos innentől kezdve nem lesz egy "happy enddel" végződő történet."
Pedig Bennettről köztudott, hogy két éve a gyerekkori álma vált valóra a quick-steppes szerződéssel, neki kicsiként tényleg ez volt a kedvenc csapata, imádta Tom Boonent, a szobája tele volt a belga versenyző posztereivel.
A történetnek azonban így is van egy nagy nyertese, Mark Cavendish. Aki beugróként mehet a Tourra, három év kihagyás után.
"Inkább nem szerettem volna meglepni Markot ezzel a hírrel. Julian Alaphilippe kivételével ugyanis az egész sort Sam Bennett köré építettük. Most pedig itt ragadtunk ebben a helyzetben. Őszintén sajnálom Cavendish-t"
- mondta Lefevere.
"Ismerjük az elmúlt tíz hónap történetét. Először nem volt csapata, aztán felvettük. Az év első felében az összes olyan versenyét törölték, ahol indult volna. Törökországban négy szakaszt nyert, aztán a Ruta del Sol harmadik napján megbetegedett." A negyedik szakaszon André Greipel megnyert egy olyan sprintet, amiről Cav azt mondta, hogy könnyen az övé lehetett volna. Aztán jött a belga kör, ahol hiába vitt el egy hajrát, a verseny végén közöltük vele, hogy nem fog indulni a Touron. Ezért ő Olaszországba utazott edzeni. Most mégis felhívtuk, és azt mondtuk neki, hogy ott lehetsz a csapatban."
picture

Mark Cavendish

Fotó: Getty Images

Lefevere szerint ehhez azért némi „meggyőzésre” is volt szükség.
„Neki is elmondtam, hogy hiába a szép múltja és sok győzelme, számára semmi veszítenivaló nincs a Touron. Nekünk már annál inkább. Most senki nem tekint rá olyan sprinterként, akinek kötelező lenne győznie. Rég indult, és még régebben nyert szakaszt. Ha most nem lesz sikeres, abból senki nem fog nagy ügyet csinálni. Amennyiben mégis nyerne egyet, trónra ültetik majd, mint egy királyt. Szóval Cavendishnek tényleg nincs vesztenivalója.”
Cav eddig 30 szakaszgyőzelmet szerzett a Touron, ami néggyel kevesebb, mint Eddy Merckx rekordja. Bár nem szerelmese a számoknak, ezt a statisztikát valószínűleg fejből tudja, hisz az újságírók állandóan emlékeztetik rá. Ugyanakkor az utolsó szakaszgyőzelme tényleg 5 évvel ezelőtt volt, 2018 óta pedig nem is járt a Touron.
„Cavendishnek komoly múltja van ezen a versenyen, de ez senkit nem érdekel, és a múltaddal nem lehet szakaszokat nyerni. Ha a Touron nem állsz készen a győzelemre, nem lesz esélyed. Ez így működik” – mondja Tom Steels, a Quick Step sportigazgatója.
„Ő most nagyon motivált, óriási bajnok, akinek még mindig megvan a gyorsaság a lábaiban. Ezt a belga körversenyen is megmutatta. Persze az nem a Tour, ahol mindent felnagyítanak, és sokkal nagyobb a nyomás. De Ballerini és Mørkøv segítségével simán megbirkózhat a feladattal."
(Forrás: HLN.be)

Minden reggel hírlevelet küldünk az olvasóinknak, amiben az előző nap legfontosabb sporthíreit, az elemzéseinket és persze sok más érdekességet is megmutatunk. Az Eurosport hírlevelére ezen a linken lehet feliratkozni.
.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés