Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Geraint Thomas: "Jövőre célba veszem a Tour-t"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 27/12/2017 - 09:52 GMT+1

Függetlenül attól, hogy döntenek Froome ügyében, ő saját magáért versenyez.

Fotó: Eurosport

Geraint Thomas nyíltan kiállt csapattársa, Chris Froome mellett, azok után, hogy a négyszeres Tour-győztes szeptemberben, a Vuelta idején megbukott egy doppingteszten.
Az, hogy mi lesz Froome-mal, egyelőre még bizonytalan, annyit azonban már tudni, hogy Thomas megkapja majd a lehetőséget, hogy saját magáért versenyezzen a Tour-on. Sőt, ha Christ eltiltják, akkor minden valószínűség szerint ő lesz majd az első számú ember.
Mint ismeretes, Froome szeptember 7-én adott gyanús mintát, melyben a szalbutamol mennyisége a megengedett kétszerese volt. A brit most nem csupán a Vuelta-címe megtartásáért küzd, hanem egész pályafutását igyekszik, amennyire még lehet, tisztán tartani. Legsúlyosabb esetben akár kétéves eltiltást is kaphat.
Thomas azt nyilatkozta, hogy szerinte Froome ártatlan, és szándékosan biztos, hogy nem vétett a szabályok ellen.
"Bízom benne. Tuti, hogy nem próbált meg csalni. De ez akkor is egy nehéz ügy. Pont azért, mert ő az, aki. Ezért biztos, hogy nem lesznek elnézőek vele szemben. Én azonban 100%-ig mellette állok."
A Sky-nál azt mondták, hogy Froome akut asztmás panaszai miatt növelni kellett a szer napi adagját. Ráadásul egy felvétel szerint Chris a 18. szakasz után is használta az inhalátort, hogy próbálja enyhíteni köhögési rohamát, miközben interjút adott.
Érdekes kérdés, hogy vajon a Sky akkor is kiáll-e majd Froome mellett, és helyet ad-e majd neki a csapatban, ha esetleg eltiltják néhány hónapra. Thomas szerint a történet elég egyértelmű.
"Ha a csapat most kiáll mellette, akkor az ítélet után is ki fog. Bármi is legyen az."
picture

thomasfroome

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
Thomas beszélt röviden Dave Brailsforddal és Froome-mal is azok után, hogy az ügy nyilvánosságra került.
"Dumáltunk Chrisszel. Ez volt az első alkalom, hogy ennyire csendesnek láttam őt. Sokszor támadták már őt korábban a Tour-on, és meg is dobálták már ezzel-azzal. De ez most egy más szint. Mondtam neki, hogy én mellette állok, de látszott, hogy ez most komolyan megérinti őt."
A Sky-nak korábban már volt gyanús esete, és a doppingellenes hatóságok vizsgálódtak már a csapat körül, például a 2012-es Tour kapcsán, amit Bradley Wiggins nyert meg. A vádakat akkor nem tudták bizonyítani, ugyanakkor a csapat hírnevén egyértelműen folt esett. Thomas azonban mind ez idáig makulátlan.
"Ezek az ügyek eléggé zavaróak azon versenyzők számára, akiknek semmi közük a dologhoz. Nem tudom, mi hogy történt, de végül is nekem elsősorban magammal kell foglalkoznom. Most az edzéseimre kell koncentrálnom, és arra, hogy ne egyek túl sokat."
Thomas egyébként ellenzi a gyógyászati célú mentesség (TUE) intézményét. Neki soha nem is volt, és nem is szeretne, pontosan azért, mert az embernek könnyen folt eshet a hírnevén. Még akkor is, ha orvosilag elfogadott a dolog. Ezen kívül pártolja az életre szóló eltiltást bizonyos doppingvétségek esetében.
"Tegyük fel, hogy ott vagyok a Tour-on, vezetek a versenyben, de aztán beteg leszek. Elvileg igénybe vehetném a mentességet, de valószínűleg nem tenném. Mert a dolog kiderülne, és aztán csalásnak állítanák be, még akkor is, ha valódi okom lenne arra, hogy használjam. Én eltörölném a TUE-t, aki pedig vérdoppingol, azt örökre eltiltanám. Mégis miért adjunk nekik második esélyt? Legyünk őszinték, mi luxusban élünk, kiváltságos helyzetben vagyunk, és, ha valaki úgy dönt, letér a helyes útról, arra nincs szükség."
picture

thomasfroome2

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/AFP
"A TEU-t, és ezt az egész szürke zónát el kéne törölni. Ha valami problémád van, az még oké, hogy használsz inhalátort, de kaphatsz intravénás injekciót is, ami meggyógyít. De mi van, ha a mellékhatásai növelik a teljesítményedet? Ha ez az egész nem lenne, sokkal egyszerűbb lenne minden. Persze én könnyen mondom, mert nekem sosem volt."
Addig is amíg zajlik Froome, ügye, Thomasnak meg kell terveznie a következő szezont. Persze semmi sem lehet teljesen biztos addig, amíg csapattársa körül bizonytalanság van. A vezetés felkínálta neki a Girót, a Tour-t, esetleg mindkettőt, és Thomas a Tour mellett döntött. Ráadásul azzal a kitétellel, hogy saját magáért versenyezhet majd.
"Leültünk Tim Kerrisonnal és Dave-vel, és azt mondtam, hogy célba veszem a Tour-t. Ha Froome is lesz az első számú ember, sok minden megtörténhet. Láthattuk az idén, hogy Landa segítette Froome-ot, és még így is negyedik tudott lenni. És korántsem biztos, hogy Froome olyan erős lesz, mint az elmúlt években és simán győzni fog."
Persze bármiféle tervezés kockázatos. Hisz az is lehet, hogy Froome-ot teljesen felmentik, ugyanakkor az is, hogy kap néhány hónapot, esetleg két évet.
"Nincs befolyásom a döntésre, de az biztos, hogy én magamért mehetek majd a Tour-on. Az első hét kifejezetten fekszik majd nekem a kockaköves részekkel, főleg, ha szél is lesz. Elöl kell maradnom minden nap, és, ha sikerül, kilenc szakasz után egy kis előnyre tehetek szert. Remélem, ki fog derülni, mire vagyok képes."
(Forrás:cyclingnews)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés