Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tour 2017: megint a hegyek döntenek

Eurosport
Eurosport

Publikálva 18/10/2016 - 13:49 GMT+2

36 kilométernyi időfutam, öt hegyi befutó. Bemutatták a jövő évi Tour útvonalát.

Fotó: Eurosport

Július elseje az első fontos dátum, hisz akkor rajtol majd a 2017-es Tour de France. Méghozzá a mini Párizsként is emlegetett Düsseldorfból. A tizenhárom kilométeres időfutamnak a friss világbajnok Tony Martin örülhet igazán, hisz lehetőséget kapott arra, hogy hazai pályán vehesse fel a sárga trikót.
A második nap (befutó Liége-ben), már a sprinterekről szólhat, az ötödik szakasz meg a sárga trikóra pályázókról. Hisz jön a La Planche des belles Filles, vagyis az első hegyi befutó. 2014-ben járt ezen a hegyen utoljára a mezőny, akkor a későbbi sárga trikós Vincenzo Nibali nyerte a szakaszt. Az első pihenőnapig (július 10.) egyébként három 200 kilométer feletti nap vár a versenyzőkre. A következő komoly feladat a 9. szakasz lehet, hisz ekkor a 22%-os (!) résszel is rendelkező Grand Colombier-re megy fel a mezőny. Külön kiemelendő, hogy a hegytetőtől még elég sok, nagyjából kilencven kilométer lesz a célig.
picture

Fotó: Eurosport

Ezen a - 4600 méter szintkülönbséget tartalmazó napon - megy fel a mezőny arra a Monte du Chat-ra, amelyről Eddy Mercky kijelentette: életében nem tekert még ennyire nehéz emelkedőn. Három szakasszal később a Peyragudes tűnik fontosnak, másnap meg a Mur de Peguere. Utóbbi egy majdnem 9.5 kilométeres, átlagosan 8%-os meredekségű emelkedő. De maga a szakasz mindössze 100 km hosszú lesz, azaz igen érdekesen is alakulhat. Ilyen rövid hegyi etapot a Touron még soha nem rendeztek!
A legendás helyszíneket szerető szurkolók, a Galibier (+ a 2360 méter magas Izoard) visszatérésének örülhetnek, ezen a hegyen utoljára öt éve volt befutó (és nem más, mint Andy Schleck nyert). Christian Prudhomme a keddi prezentáción is hangsúlyozta, némileg szerettek volna szakítani a hagyományokkal, és nem csak az Alpok-Pireneusok duóban gondolkodtak. Ennek megfelelően három további hegységrendszerbe (Jura, Vogézek, Massif Central) is elvitték a mezőnyt. Az itt található emelkedők, sokak számára jelenthetnek majd újdonságot.
picture

Fotó: Eurosport

Az elmúlt két évvel ellentétben, jövőre újra egy időfutam lesz majd az utolsó előtti szakasz. A huszonhárom kilométeres egyenkénti, a Stade Vélodrome-ból, vagyis a marseille-i stadionból indul majd (itt játszottunk 1-1-es döntetlent az Eb-n Izlanddal). A 2017-es Touron összesen 36 kilométernyi időfutam szerepel a programban. Legyünk őszinték,ennek a hírnek sokan tudnak örülni.
A prezentáció után nyilatkozó Chris Froome egyszerűen csak a 'tough' vagyis 'kemény' jelzővel illette az útvonalat, de egy TdF útvonal-bemutató után, ritkán hangzik el a 'könnyűnek tűnik' kifejezés. A címvédő egyébként az ötödik szakaszt nézte ki magának, nem véletlenül. Froome ugyanis 2012-ben a La Planche des belles Filles-n nyert pályafutása során először a Touron.
Már csak 255 nap, és jön a nagy rajt (Kraftverk fanok figyelem, a német banda is fellép majd Düsseldorfban)! A Giro prezentációjára nem kell ennyit várni, egy hét és megtudjuk milyen lesz a 100. olasz kör útvonala.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés