Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

"Maximálisan bízom magamban"

Eurosport
Eurosport

Publikálva 29/07/2016 - 18:25 GMT+2

Marcel Kittel arról, miért is ő az egyik legjobb sprinter a világon.

Fotó: Eurosport

Marcel Kittel vitathatatlanul a leggyorsabb sprinter volt 2013-ban és 2014-ben.
Aztán a tavalyi szezon nem úgy alakult, ahogy tervezte. Betegség betegséget követett.
Nem lehetett ott a Tour-on sem. Azon a versenyen, melynek mezőnyhajráit dominálta a megelőző két évben.
Ezek után talán törvényszerű is volt a váltás. A Giant-től az Etixx-hez szerződött.
"A dolgok alaposan megváltoztak tavaly óta" - meséli Kittel. "Pocsék formában voltam. Volt egy csomó kérdőjel velem kapcsolatban. Örülök, hogy elmúlt a tavalyi év, boldogan jöttem vissza az idén. Most minden teljesen más, sokkal jobb. És végre újra arra fókuszálhatok, amire szeretnék. A sprintekre."
Kittel azt mondja, sokat fejlődött sprinterként azzal, hogy az Etixx-hez igazolt. "Úgy vélem, nagyot léptem előre versenyzőként és emberileg is azáltal, hogy egy új csapathoz, egy új helyzetbe kerültem. Ez egy fontos változás volt az életemben, és úgy érzem, jól kezeltem, akárcsak a csapat."
Arról is beszélt, hol lát lehetőséget további javulásra. "Magán a sebességen nem hiszem, hogy lehetne javítani. Ez egy adottság, amit úgy tudsz megtartani, ha figyelsz arra, hogy folyamatosan jó formában maradj. De a kondíciómon sokat dolgoztam az idén. Mindent próbáltam olyan profin csinálni amennyire csak lehet. Reagálva a tavalyi évre, amikor egyfolytában betegségekkel küszködtem. Úgy érzem, ez a munka erősebbé tett. Ez lehet, hogy nem túl nagy lépés, de úgy gondolom, ilyen apró dolgokkal lehet majd előre haladni a jövőben."
picture

Kittelsprint

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/Getty
Kittelt arra is kitért, mitől lett ő a leggyorsabb sprinter a világon. "Fizikális szempontból nagyon egyszerű a dolog. Van egy veleszületett tehetségem. Nagy termetű srác vagyok, ami lehetőséget ad számomra, hogy nagy erőt fejtsek ki a sprinteknél. Ez ugyanakkor hátrány számomra a hegyeken. Ott nagyon tudok szenvedni".
"Ahhoz, hogy valaki sikeres sprinter legyen kell ugye a sebesség, ami nagyjából adott. Ugyanakkor fejben is rettenetesen erősnek kell lenni. Ez ott kezdődik, hogy az ember nyugodt tudjon maradni, amikor kell. Képesnek kell lenni higgadtan megfigyelni, mi zajlik körülötted és reagálni rá. Ösztönösen tudni kell, mit kell tenni, főleg a kaotikus sprintekben. Ez is egy olyan dolog, amiben én jó vagyok. Az is nagyon fontos, hogy tudom instruálni a csapatomat, hogy mit csináljanak sprint közben. Emiatt aztán tudom, hogy maximálisan számíthatok rájuk. Ezek mind kellenek ahhoz, hogy egy igazán komplett sprinter legyek."
Kittel egy laza, barátságos, minden szempontból stabil és kiegyensúlyozott személyiség. Egy ilyen srác mégis hogy tüzeli fel magát egy sokszor agresszív, ütközésekkel, vállazásokkal teli mezőnyhajrára? Nevetve mondja, hogy szó nincs arról, hogy a tiszta, jó modorú srác álarca mögött egy dühöngő őrült lakozna. Úgy véli, minden a küzdőszellemen múlik.
"Nincs semmiféle belső harag, ami a cél felé közeledve fokozódik majd távozik, ahogy vége a sprintnek" - magyarázza Kittel. "A dolog sokkal inkább arról szól, hogy keményen véded a pozíciódat és megpróbálod magad olyan helyzetbe hozni, ahonnan a győzelemért harcolhatsz. Ilyenkor egy jó adag küzdőszellemre van szükséged, hogy a megfelelő pozícióban tudj maradni, és azt tudd mutatni, hogy te vagy a leggyorsabb. Ez bennem megvan. Ilyenkor egyébként mindenkinek megmutatkozik a valódi személyisége. Én nem vagyok az a fajta, aki lefejel valakit azért, hogy fitogtassa, hogy milyen erős. Ha kell, megvédem magam, de nem így akarok versenyeket nyerni."
picture

kittel

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/Getty
Abban egyetért, hogy szükség van egészséges önbizalomra. Ez is olyan, ami hozzátartozik egy jó sprinter fegyvertárához. Azonban fontosnak tartja nem átesni a ló túloldalára. "Hogy legyőzhetetlennek érzem-e magam? Baj lenne, ha így lenne, sőt kifejezetten veszélyes. De adott pillanatban óriási önbizalommal tekerek, maximálisan bízom magamban és a képességeimben, és ez sokat segít."
És, hogy csalódott-e, ha valami nem úgy alakul, ahogy tervezte? Vajon dühös és önmagát hibáztatja? "Nem, nem igazán, mert végül úgyis tovább kell lépned. Nem csak akkor, ha elbuktál egy sprintet, hanem akkor is, ha elbuktál egy egész szezont." "Egyébként általában, ha valami nem jól sült el, leülünk csapatszinten és átbeszéljük a dolgot. Ugyanis legtöbbször nem arról van szó, hogy egy valaki hibázott, hanem ez csapatügy, és fontos, hogy legközelebb jobban menjenek a dolgok. Persze olyan is van, hogy defektet kapsz az utolsó km-eken, azzal nincs mit tenni, azon nincs mit elemezni. Bízni kell abban, hogy legközelebb szerencsésebb leszel."
Kittel mindig előre néz. Nem szeret hátra tekingetni és a korábbi csapatát a mostanihoz hasonlítani. "Nincs értelme az ilyesféle összehasonlításoknak. A lényeg az, hogy nagyon jónak tartom a mostani felvezető csapatomat. Nem csak erősek vagyunk, hanem okosan is versenyzünk. Ez jó alapot ad a továbbiakra nézve."
"Annak sem nagyon van értelme, hogy más korszakok sprintereihez hasonlítsam magam. Nem foglalkozom azzal, hogy beírjam magam a történelemkönyvekbe. Ha az ember következetesen és kitartóan azt teszi, amit kell, ez a fajta elismerés úgyis jön magától. Úgy működöm, hogy kitűzök egy célt, dolgozom érte, megpróbálom elérni. És ha a vége siker, akkor azt ki is akarom élvezni. Mindig a céljaimra és a teljesítményemre összpontosítok, nem a rekordokra meg a hírnévre."
picture

Kittelsprint2

Fotó: Eurosport

Fotó: Europress/Getty
Most az első számú cél a katari világbajnokság. Ott lesz három jó német sprinter, André Greipel,John Degenkolb és ő. El kell dőljön, ki a főnök. "A pálya sík lesz, de nagyon kemény" - mondja Kittel. "És igen, lesz három jó német sprinter, meglátjuk, mi lesz. Meg fogjuk beszélni, ki legyen a csapat vezetője, ezzel nem lesz gond. De nem csak ránk, németekre kell majd figyelni, sok erős csapat lesz. Meg az is lehet, hogy szeles lesz az idő, ami kedvezhet egy meglepetés győztesnek, mondjuk egy holland srácnak. Persze sprinterként remélem, nem így lesz."
Visszatért a régi Kittel.
Sőt, bizonyos szempontból a mostani már egy komplettebb, érettebb és még tudatosabb Kittel.
Lehet, hogy a Tour összességében nem egészen úgy sikerült, ahogy tervezte, egy szakaszt azért mégiscsak nyert.
És a szezonnak még koránt sincs vége.

Forrás: Procycling

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Kapcsolódó témák
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés