Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Tourmalet, időfutam és egy legenda utolsó harca – startol a női Tour!

Szabó Bence

Frissítve 23/07/2023 - 12:01 GMT+2

Vasárnap elkezdődik a Tour de France Femmes második kiadása, ahol a címvédő Annemiek Van Vleuten utolsó nagy többnaposára készül. A holland tavaly simán nyert, idén azonban a riválisok megerősödtek, az SD Worx és Demi Vollering fizikálisan és fejben is sokat léptek előre. Az útvonal sem könnyíti majd meg a versenyzők dolgát, az utolsó szakaszokon lesz időfutam és hegyi befutó a Tourmalet-n is.

Jönnek a kihívók, óriási csata várható a női Tour megnyeréséért

Jöhet a Van Vleuten-Vollering párharc újabb, valószínűleg utolsó felvonása

Július 23-án, vasárnap kezdetét veszi a női Tour de France. Még néhány éve is furcsán hangzott volna egy ilyen mondat, hiszen a női mezőny éveken át örülhetett, hogy legalább egy egynapos versenyt kapott a Tour neve alatt. Tavaly viszont az ASO közel 30 év szünet után feltámasztotta a többnapos versenyt, megszületett a Tour de France Femmes. Az első kiadás alapján pedig a szervezőknek nem csak hogy megérte belevágniuk ebbe a projektbe, hanem nagyon kíváncsivá is tettek minket, hogy mi tartogat a folytatás.
Pedig ha szigorúan a 2022-es végeredményt nézzük, egyáltalán nem láttunk szoros versenyt. Annemiek Van Vleuten tavaly mindhárom nagy többnapost (és a világbajnokságot) behúzva letarolta a mezőnyt, a Tourt is közel négy perc előnnyel nyerte. Ezt a különbséget azonban teljes egészében a hegyes utolsó két szakaszon szedte össze, előtte betegséggel küzdött, a riválisok pedig komoly esélyt mulasztottak el, hogy megszorítsák a holland legendát. Idénre azonban az ellenfelek szintet léptek.
Különösen igaz ez az SD Worxre – a holland sorra, ahol a Tourt kihagyó Vas Blanka is teker – és pláne a csapat kapitányára, Demi Volleringre. Már tavaly is a 26 éves versenyző tartotta a legtovább a lépést Van Vleutennel, idénre pedig ő és a csapat is a mezőny legjobbjává nőtték ki magukat. Az egynaposokon nem volt ellenfelük, de három nagy többnapost is úgy hoztak le, hogy legfeljebb valamelyik csapattársa tudta megelőzni Volleringet. A kivétel a májusban rendezett Vuelta volt, erre egy pillanat múlva még visszatérünk.
A kérdésre, hogy Vollering mitől tudott szintet lépni, a környezetében a legtöbben azt mondják, fejben lett sokkal erősebb 2022-höz képest. Ő maga azonban kicsit árnyalja ezt a képest.
„Én azt hiszem, azért vagyok jobb fejben, mert fizikálisan erősebb lettem, így pedig nagyobb esélyem van jó döntéseket hozni a verseny során. Tavaly sokszor voltam annyira a limiten, hogy ott nem lehetett jó döntést hozni. Idén ez sokkal természetesebb. Felismerek bizonyos versenyhelyzeteket és tudom, mit kell tennem. Ez a két dolog együtt jár, de szerintem fizikálisan erősebb lettem, ezért tudtam mentálisan és taktikailag is jobbá válni.”
Jobbá, de egyelőre nem verhetetlenné. Vollering idén többnaposon egy alkalommal nézett szembe Van Vleutennel, a már említett Vueltán, akkor pedig a rutinosabb holland, ugyan csak kilenc másodperccel, de megnyerte a csatát az összetettért. Igaz, a végeredményben közrejátszott, hogy Van Vleuten csapata, a Movistar megkérdőjelezhető pillanatban, egy pisiszünet során támadta be Volleringet a verseny során. Azt gondolhatnánk, hogy ez az eset extra feszültséget teremt majd a Touron is a két versenyző között, de Vollering szerint már túllépett a történteken.
“Amúgy is tökéletesen motivált voltam, hogy szakaszokat és összetettet nyerjek, szóval ez nem ad hozzá ehhez. A dolog megtörtént, de nem agyalok már ezen. Akkor nagy csalódás volt, de az utolsó szakasz egyben megmutatta, hogy milyen erős vagyok, szóval lezártam magamban az ügyet.”
picture

Annemiek Van Vleuten és Demi Vollering

Fotó: AFP

Vollering szerint amúgy sem csak róla és a szezon végén visszavonuló riválisáról szól majd a verseny.
“Szerintem nem csak köztem és Annemiek között lesz verseny. Az útvonal sokaknak fekszik, az olyan egynapos menőknek is, mint Elisa Longo Borghini vagy (Silvia) Persico, ők mind jók ilyen terepen. Szerintem többszereplős csata lesz. Erősebb lettem tavalyhoz képest, de az egész mezőny is az lett. A színvonal gyorsan nő, de a mezőny szerintem még mindig eléggé egyben van.”
A Vollering által említett két olasz versenyző mellett mi leginkább még Juliette Labous és Katarzyna Niewiadoma nevét emelnénk ki, akik tavaly nagy harcban voltak az utolsó dobogós helyért. De nem lenne nagy meglepetés Riejanne Markus vagy Marlen Reusser jó szereplése sem.
Utóbbi két versenyzőt összeköti, hogy mindketten hazájuk bajnokai időfutamban. Ez a szakág pedig idén végre szerepet kap a női Touron is, hiszen a verseny egy 22 kilométeres egyenkéntivel zárul majd Pauban. Nagyon hasonló útvonalon, mint amin Julian Alaphilippe a 2019-es Touron emlékezetes győzelmet szerzett.
De hogy ne az időfutam döntse el az összetettet, arról a korábbi szakaszok gondoskodnak. Főleg a királyetapnak szánt hetedik szakasz, ahol az alig 90 kilométeres távon a legendás Col d'Aspin és Tourmalet emelkedőit is megmássza a mezőny. De az előtte lévő napok sem ígérkeznek könnyűnek egyáltalán, egyszerű mezőnyhajrát ránézésre szinte egyik szakasz sem tartogat. A nehézséget pedig nemcsak a rövidebb, de gonosz emelkedők, hanem a nagy meleg és a lehetséges oldalszél is növeli majd.
Minden adott tehát, hogy egy végig kiélezett, izgalmas versenyt lássunk, ami egyben Van Vleuten legendás pályafutásának méltó utolsó csatája is lehet egy kemény kihívóval szemben.

A verseny mind a nyolc szakaszát élőben közvetítjük az Eurosport 1-en, a műsort pedig reklámok nélkül is lehet követni az Eurosport.hu-n és az Eurosport applikációban! A közvetítés vasárnap 12:00-kor indul, a további napokon pedig legtöbbször 15:00-kor kezdünk.
picture

Van Vleuten utolsó tánca - Tour-címvédésre készül a holland legenda

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés