Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Sagan: "Régebben léteztek íratlan szabályok a mezőnyben, most csak anarchia van"

Bodnár Gergő

Publikálva 02/03/2022 - 17:28 GMT+1

Öt versenynap, és semmi extra. Nagyjából így lehet összefoglalni Peter Sagan eddigi teljesítményét a TotalEnergies versenyzőjeként. Persze, nem ígért ő azonnal győzelmeket, jól láthatóan még alakul a formája. Egyébként is, Sagan nemrég elkapta a koronavírust, ami kicsit bekavart a felkészülésébe, és elmondása szerint a szezon számára majd csak a Tirrenón kezdődik.

Peter Sagan (Fotó: teamtotalenergies.com)

Fotó: Other Agency

Peter Sagan a quick-stepes szerződésajánlatokról, belga riválisokról és íratlan szabályokról.

Hogy tetszik az új csapatod?
Minden szuper, mintha egy WT-sornál lennék, nem hiányzik semmi. Mondjuk a franciám még nem az igazi.
Mennyire zavart meg, hogy január elején megint elkaptad a koronavírust?
Csak 4 napot voltam a közös edzőtáborban, szóval keveset láttam a srácokat, de a múltkori rosszabb volt. Most 3 napig éreztem magam gyengének, és összesen 10 napot hagytam ki.
Ott voltál hétvégén mindkét egynaposon, és már 10 éve annak, hogy először nyertél Belgiumban. Emlékszel még a De Panne-on ki vezette fel neked a sprintet?
Oscar Gatto lehetett, de annyi belga versenyen voltam, hogy már keverem őket.
Bodnar volt. Az a Maciej Bodnar, aki most is a csapattársad. Mintha egy változatlan kis csoporttal hoznád le az egész pályafutásodat.
Igen, Bodnar mellett Oss is ide tartozik, minannyian jó barátok vagyunk és régen ismerjük egymást. De például Vivianival is kiváló a kapcsolatom, mégsem megyünk együtt. Szerintem jó olyanok mellett tekerni, akikben megbízhatsz. Ők például egy csapatváltásnál is biztos pontot jelentenek, velük könnyebben megy a beilleszkedés. Ha eljössz valahonnan, jól tudod, mit hagysz ott, de egy új helyzet mindig kicsit bizonytalan.
És jó dolog mindig ezzel a brigáddal mozogni? Lefevere pont ezért mondott nemet rád.
Igen, ő ’Peter-csoportról’ beszélt, pedig nekem nincs saját csoportom, senki nem a tulajdonom, simán csak szeretem, ha mellettem vannak. Igaz ez a asszisztensemre és a szerelőmre is. Régebben mindenki máshogy állította be a bicómat, most viszont már 7 éve nem kellett hozzányúlnom. De szó nincs arról, hogy velük beszélek, vagy csak rájuk hallgatok. Nyilván bárki megmasszírozhat a csapatból.
picture

Peter Sagan (Fotó: teamtotalenergies.com)

Fotó: Other Agency

Kevesen tudják, de pályafutásod során már kétszer lemaradtál a quick-stepes szerződésről.
Sőt, igazából háromszor, mert a tinkoffos időszak után is megkerestek, de ugyanaz volt a helyzet, mint legutóbb: ”sok embert akarsz magaddal hozni és magas a fizetésed”. Először még fiatalon kerestek meg, de nem mondtak konkrétumokat. Mondjuk nem is számítitottam nagy névnek. A Liquigas sokkal határozottabb volt, nem akartak egyből a WT-ban versenyeztetni, és azonnal adtak nekem egy U23-as szerződést. A Quick-Step kivárt volna, nem léptek, én viszont szerettem volna gyorsan dönteni.
És mit szólsz a fiatal szlovák tehetség, Martin Svrcek választásához? Aki még tőled is tanácsot kért, aztán aláírt a Quick-Stephez.
Ahogy én tudom, két ajánlata volt, az egyik a belgáktól érkezett, én pedig azt mondtam neki, hogy ha jó egynapos menő szeretne lenni, őket kell választani. Sehol máshol nincs olyan tapasztalat, mint náluk. Ha egy hegyimenőnek kellett volna tanácsot adnom, valószínűleg mást mondok.
Régen Boonen és Gilbert, aztán Greg Van Avermaet, most meg Wout van Aert. Elég sok belga ellenfeled volt az évek során. De mindenkivel sikerült jó kapcsolatot kialakítanod?
Nekem soha senkivel nem volt rossz viszonyom, mindenkivel el tudtam beszélgetni. Egyszer egyébként a kaliforniai körön, véletlenül hátulról beleszálltam Boonenbe, de egy sima versenybaleset volt. Nagyon lefagytam, mert elég fiatal voltam, és mindig is felnéztem Tomra. Még aznap este elnézést kértem tőle.
És a Van Aert-os eset a 2020-as Touron?
Soha nem akarta velem megbeszélni a dolgokat, nem jött oda hozzám. Én már élesben, a bicón elmondtam neki, mit gondolok, nem fogok az újságokban üzengetni.
Nem lenne értelme?
Nem igazán, abból csak félreértések születnek. Meg kell tanulni kezelni a sajtót, nekem se ment elsőre. Emlékszem, régen nem értettem, hogy Cancellara miért beszél annyit rólam, és miért üzenget. Később csak mosolyogtam magamban. Éreztem, hogy azért csinálja, mert tart tőlem. Volt idő, amikor csak az idősebb versenyzők magyaráztak, akik korábban letettek valamit az asztalra. Manapság a fiatalok nem tisztelnek semmit.
picture

Peter Sagan (Fotó: teamtotalenergies.com)

Fotó: Other Agency

Ezt hogy érted?
Régen léteztek íratlan szabályok, most csak káosz van. Ott van például a pisiszünet kérdése. Nehogy azt hidd, hogy figyel rád valaki, amikor félreállsz sárga trikóban. Simán betámadnak és menés van. Rendben, a Roubaix hajrájában ne állj félre, de gusztustalan, ami a mezőnyben megy. Egyesek, még félre sem húzódnak, hanem a csoport közepén pisilnek. Néha egyszerre többen. Képzelheted, mi van akkor, ha pont a környéken tekersz. Szerintem ez undorító, az UCI helyében biztos büntetném. Nem mondok neveket, de mennyiből tartana kihúzódni az út szélére?
A 2010-es Tour Down Underön ismerhettünk meg, amikor egy bizonyos Lance Armstronggal tekertél szökésben. Ő 39 éves volt akkor, te meg fiatal tehetség. Gondolkoztál akkor azon, meddig lenne jó profiként tekerni?
Szerintem én soha nem beszéltem arról, hogy konkrétan hány éves koromig szeretnék versenyezni. Ha jól tudom, a fiatal Boonen egyszer azt mondta, hogy 30 évesen már nem akar a mezőnyben lenni, aztán 36 éves koráig maradt. Szóval a válaszom annyi, hogy fogalmam sincs, majd meglátjuk.
(nieuwsblad.be)
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés