Meg kell felelni a szponzoroknak, lépést kell tartani a közösségi médiában, és közben versenyképesnek kell lenni a mezőnyben. Nem egyszerű feladat a kerékpárosok számára.
Egyre több élcsapat alkalmaz pszichológusokat, ugyanis a kerékpársport egyre komolyabb nyomás alá helyezi a versenyzőket.
„A tanulmányok azt mutatják, hogy az élsportolók nagyobb százalékban küzdenek valamilyen mentális betegséggel, depresszióval, szorongással, étkezési rendellenességgel, függőségekkel, mint az átlagemberek” – mondja Dr. Elisabetta Borgia, a Trek pszichológusa.
Tour de France
Roglic: „Hiszünk benne, hogy Pogacar verhető”
30/06/2022 17:01
A léc egyre magasabban van, a stressz is egyre nagyobb, és a kiégés állandó veszélyként leselkedik a versenyzőkre. A kerékpárversenyzés sokkal többről szól, mint az erőről és az állóképességről.
A Trek és az Ineos azon csapatok közé tartoznak, amelyek a versenyzőik mentális egészsége védelmében úgy döntöttek, a pszichológusok megkerülhetetlen részét képezik a szakmai stábnak.
Borgia szerepe eleinte nem volt jelentős, csak néha-néha volt rá szükség, mára ez megváltozott.
„Ahogy a sport változik és fejlődik, az én szerepem is egyre fontosabb. Manapság egy profi versenyzőnek rengeteg részletre kell odafigyelnie. Ezeknek mind jó irányba kell változniuk, különben a sportolók elbizonytalanodnak. Manapság nagyon nehéz a számukra, hogy mindent egyben tudjanak tartani.”

Giulio Ciccone

Fotó: Getty Images

Pernille Mathiesen néhány napja, Tom Dumoulin pedig néhány hete jelentette be a visszavonulását. Előbbi mentális problémákra, utóbbi az egyre növekvő nyomásra és kiégésre hivatkozott.
Egyre gyakoribb, hogy valaki szünetet tart a pályafutásában, megpróbál új élmények, új tevékenységek után nézni, mert úgy érzi, különben bedarálja őt az élsport. Így tett nemrégiben Lennard Kämna is.
„Meg kell felelniük a szponzoraiknak, dolgozniuk kell a kerékpáron elfoglalt pozíciójukon, az időfutam-menő képességükön, a törzsük stabilitásán, közben figyelniük kell a hidratációra, a testsúlyukra. Precíznek kell lenniük, és integrálniuk kell egy csomó mindent. Rengeteg a változó, és ha nem vagy egyensúlyban, összeomlassz.”
Rohan Dennis is sokat köszönhet pszichológusának, Dr. David Spindlernek, aki nélkül nem lett volna időfutam-világbajnok Harrogate-ben, 2019-ben.
„Állóképesnek kell lenni, kellenek a jó lábak, de ez nem elég. Hiába vagy fizikálisan a legerősebb, ha valami belül nem stimmel, a dolog nem fog működni.”
Borgia segít az önbizalom erősítésében, a versenyszorongás leküzdésében, de időnként családi és párkapcsolati témák is előjönnek.

Rohan Dennis

Fotó: Getty Images

„Alapból, ha minden rendben van, a célok felállításán és az azokra való összpontosításon dolgozunk. Ha gondok vannak, mélyebbre kell menni.”
A maximalista, könyörtelen hozzáállás különbözteti meg a győzteseket a többiektől. Ez a fajta szemléletmód azonban azzal is jár, hogy fogékonyabbak lesznek bizonyos mentális betegségekre.
Korábban tíz évig dolgoztam drog-, alkohol- és játékfüggőkkel. Meg kell mondjam, ezek az emberek nagyon sok hasonlóságot mutatnak a kerékpárosokkal. A legjobb versenyzők szenzációkereső személyiségek. Ez sokszor probléma tud lenn, főleg a visszavonulás után.
Egy modern kerékpáros manapság nem létezhet közösségi média nélkül. Sok csapat el is várja tőlük, hogy rendszeresen posztoljanak. Az a nyomás, hogy frissíteniük kell ezeket az oldalakat, nagy mértékben erősítheti a szorongásukat.
„A közösségi média komoly probléma manapság. A versenyzők nem tudnak pihenni, kikapcsolni. Az életük a folyamatos aktivitásról szól. Óriási a különbség ahhoz képest, ami 10 évvel ezelőtt volt.”
„Miközben egyre magasabb a színvonal, nem elég kiváló versenyzőnek lenniük, influenszerként is helyt kell állniuk. Posztolni kell a kerékpárodról, arról, hogy milyen jó az életed, még az offszezonban is csinálnod kell valamit.”

Sepp Kuss

Fotó: AFP

A nyomás még az edzéstervükkel kapcsolatos dolgokra is hatással lehet.
„Van, hogy mondjuk egy kemény verseny után csak egy laza edzést kell teljesíteniük, de ilyenkor is követniük kell a tervet. Aztán bekapcsolják a telefonjaikat, és látják, hogy a riválisaik 200 km-t mentek aznap, és sokaknak bűntudatuk lehet.”
Hamarosan minden csapatnál alapember lesz egy pszichológus.
„A csapatnak nincs pszichológusa, de alkalmanként biztosítanak számunkra szakembereket” – mondta Sepp Kuss, a Jumbo versenyzője. „Szerintem jó lenne, ha mindig készen állna valaki, hogy beszélgessen velünk.”
Régebben a masszőröket és a táplálkozási szakembereket is amolyan hóbortnak tartották bizonyos csapatoknál. Egy évtizeddel később ők már alapembereknek számítanak.
Tíz éve egy kerékpáros még nem nagyon mondta el, hogy pszichológushoz jár, azt hitték volna, hogy megőrült. Nagy lépés, hogy ma már egyre több csapat alkalmaz szakembereket, és a legtöbb versenyzőnek otthon is van saját pszichológusa. Nem kötelező, de egyre fontosabb.
via velonews
Kerékpár
Tom Dumoulin a szezon végén visszavonul
03/06/2022 13:47
Giro d'Italia
Történelmi győzelem: soha nem nyerte még meg ausztrál kerékpáros a Giro d'Italiát!
29/05/2022 15:50