Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Thomas és Sagan visszatért, akárcsak a korona

Bodnár Gergő

Publikálva 20/06/2022 - 12:42 GMT+2

Evenepoel még közepes formában is a világ egyik legjobb időfutam-menője, Sagan 18 hónap alatt harmadszor kapta el a koronavírust. Thomas megnyerte a svájci kört, Valter Ati 2018 januárja után adott fel újra egy versenyt. Ilyen volt a Tour de France előtti utolsó, igazán sűrű hét.

Geraint Thomas

Fotó: Getty Images

Michael Woods nyerte az Okcitán kört, amit Valter Attila az utolsó nap adott fel. Geraint Thomas az időfutamon előzte meg Sergio Higuitát, így övé lett a svájci körverseny, ahol - és erre nincs szebb szó – valósággal tombolt a koronavírus. Volt olyan nap, amikor 30-an szálltak ki egyszerre, köztük a sárga trikós Alexander Vlasov. A vírusnak Peter Sagan is áldozatul esett, másfél éven belül harmadszor.
Remco Evenepoel közben behúzta a svájci kör időfutamát, de egy elnézett szakasz miatt, messze nem elégedett a teljesítményével. És nem túl boldog Tim Wellens sem, akit nagyon csúnyán – utólagos kizárást érően – tartott fel Yves Lampaert, ami a Lotto versenyzőjének összetett győzelmébe került Belgiumban.

Valter Ati négy és fél év után adott fel újra egy versenyt

„Valószínűleg napszúrást kaptam. A szakasz elején még jók voltak a lábaim, de aztán teljesen megfőttem. Nem szokott velem ilyen történni, úgyhogy most nem tudom, mitől lehetett” – mesélte Valter Attila az Eurosportnak, még a szombati királyetap után.
„Számomra az volt a legrosszabb, hogy mindenhol maximumon nyomatták a legkondit, mert különben elviselhetetlen volt a meleg. Ment a buszban, a szállodában, mindenhol. Ettől eléggé bedurrant az arcüregem és a torkom is. Erre jött ma a napszúrás, szóval ’kellemes’ napom volt.”
Ati végül az Okcitán kör utolsó szakaszát nem is tudta befejezni, mivel nem érezte túl jól magát, így egy idő után jobbnak látta, ha kiszáll és nem nyomja tovább.
Nem jellemző rám a DNF, de vasárnap nem bírtam tovább, és tényleg teljesen kész voltam.
„Értelmetlen lett volna lenyomni a zárószakaszt, annyira rosszul éreztem magam, hogy talán el sem jutottam volna a célig. De higgyétek el, még így sem egyszerű beszállni a kocsiba. Szomorú is vagyok miatta, de nem volt más választásom.”
A négyszakaszos versenyt egyébként Michael Woods (Israel) nyerte, aki természetesen ott lesz a július 1-én rajtoló Touron.
picture

Valter Attila

Fotó: Eurosport

Thomas megvillant, de ki lesz az Ineos kapitánya a Touron?

Geraint Thomas 36 évesen is tényező lehet a Touron, ezt bebizonyította a tegnap befejeződött Svájci körversenyen. Az Ineos 36 éves versenyzője – miután a csapata a korona miatt elveszítette Simon Yates-et – smég imán megelőzte Higuitát az utolsó egyenkéntin, és elvitte a sárga trikót. Ami könnyen Vlasové is lehetett volna, csak ő szintén hazautazott egy pozitív teszt miatt.
Thomas győzelme után még érdekesebb lesz az Ineos felállása a Touron, hisz most szinte megmondhatatlan, hogy ki náluk a legjobb formában lévő versenyző.
"Roglic és Pogacar egyértelműen kiemelkednek a mezőnyből, ők fognak irányítani, rájuk kell figyelni” – mondta Thomas. „Nálunk a csapaton belül Yates és Martinez a két kapitány, én pedig próbálok élni az eséllyel, ha valamikor megkapom. Épp ezért a lehető legnyugodtabban fogok nekivágni a Tournak.”
picture

Geraint Thomas

Fotó: Getty Images

A koronavírus még nem tűnt el

A mezőny talán azt hitte, hogy már megszabadult a koronavírustól, de a svájci körön kiderült, ez nagyon nincs így. Mindössze 76-an értek célba, négy csapat kompletten hazautazott idő előtt. Adam Yates, Vlasov és Sagan a három legkomolyabb kiszálló, Sagan ráadásul másfél év alatt harmadszor futott bele egy pozitív tesztbe… Bár elmondása szerint most nincsenek tünetei, és teljesen jól van. Ettől még nem fejezte be a svájci kört, ahol tavaly szeptember után újra szakaszt tudott nyerni, így megvan az első Total-mezben szerzett győzelme.
A Tour szervezői máris bejelentették, hogy a korona miatt mindenkinek szigorúan be kell tartania az UCI protokollját, így valamennyi pozitív tesztet produkáló kerékpárosnak azonnal el kell majd hagynia a versenyt. Ha egynél több fertőzés van a csapaton belül, akkor a felek tárgyalni fognak a folytatásról, de ettől még a teljes visszalépés is opció lehet. Ne lepődjünk meg tehát, ha a Tour alatt minden csapat visszahúzódik a saját buborékjába, és a lehető legkevesebbet fog érintkezni a külvilággal.
Két nappal a koppenhágai nagy rajt előtt minden versenyzőt és stábtagot tesztelni fognak, remélhetőleg akkor már nem kapunk ennyi rossz hírt.

Wellens: Lampaert mozdulata az összetett győzelmembe került

Ritkán látható „vállazós-feltartós” mozdulatsorral próbálta megakadályozni a bónuszmásodpercek megszerzését Yves Lampaert a belga kör zárónapján, aminek utólagos kizárás, pénzbüntetés, de Quick-Step-győzelem lett az eredménye. Schmid nyerte az összetettet, de Wellens egy ideig biztosan nem fogja elfelejteni, hogy fél másodpercnél is kisebb különbséggel lett második.
„Igen, egyértelműen Lampaert miatt buktam el az összetettet. Csalódott vagyok, de azt hiszem elmondhatjuk, hogy mindent megtettünk a győzelemért. Az, hogy valakit utólag kizárnak, rajtam már nem segít” – mondta a 2. helyen záró Wellens.
"Én nem láttam a vállazást, nem tudom mi történt” – nyilatkozta Mauro Schmid, aki az időfutamon szerzett minimális előnye miatt húzta be a belga kört. „Természetesen egyik csapattársamtól sem kértem ilyesmit, de tényleg nem láttam az esetet. Egy biztos, mindkét sor mindent beleadott, hogy megszerezzük a sorsdöntő másodperceket.”
A Lampaert-féle vállazás egyébként annyira egyértelmű volt, hogy még Lefevere szerint is jogos volt a kizárás.

Evenepoel nyert, de mégsem elégedett

„Eléggé zavart a hőség az utolsó napon, de főleg a csütörtöki szakaszt sajnálom, amikor két percet veszítettem” – mesélte Evenepoel, aki 3 másodperccel megverte Thomast a vaduzi időfutamon, de az összetett dobogótól azért messze volt.
„Olyan szakaszon kaptam sokat, ami a szintrajz alapján tökéletes lett volna nekem. Viszont túlságosan nyugodtan álltam hozzá a befutóhoz, azt hittem, hogy a favoritok együtt maradnak, majd egy Matthews-típusú versenyző megy rá a sprintre. Ha egy fokkal bátrabb vagyok, és azt mondom a srácoknak, hogy vállaljuk fel a vezetést és kezdeményezzünk mi, soha nem kapok ennyitt. Szóval taktikailag mi rontottuk el azt a napot. Ebben feltétlenül javulnom kell a jövőben, mert egy olyan versenyző, mint Thomas, mindig agresszív és figyelmes, míg én még a hőségre sem voltam felkészülve. Rossz sisakot választottam, és jeget sem vettem fel, hogy hűtsem magam.”
Amit el lehetett rontani, azt én elrontottam, de ez is jó lecke lesz a jövőre nézve.
picture

Remco Evenepoel

Fotó: Twitter

Hazai pálya, és sima győzelem – Pogacar rendben van a Tour előtt

Öt szakaszból négyet az UAE Emirates versenyzője nyert, négy trikóból három az övék lett, Pogacar simán megnyerte az összetettet a szlovén körön, ahol nyugiban és hazai pályán készülhetett fel a Tourra.
Nyilván nem voltak olyan ellenfelei, mint Roglicnak a Dauphinén, de ettől ez még egy sima győzelem, a Majkával összehozott kő-papír-ollós befutó pedig még évek múlva is beszédtéma lesz.
„A formám jónak tűnik, a csapat ugyancsak, minden rendben, jól jött nekünk önbizalom terén ez a hét. A Tour teljesen más lesz, de hasonló mentalitással, ott is messzire juthatunk” – mondta Pogacar, aki trikókkal együtt már (!) 14 győzelemnél jár ebben a szezonban.
picture

Tadej Pogacar

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés