Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Pogačar: „Imádom a Strade Bianchét, itt kicsit újra gyereknek érezhetem magam”

Bodnár Gergő

Frissítve 01/03/2024 - 20:51 GMT+1

Nem szeretett volna beleragadni egy megszokott programba, ezért húzott egy váratlant és rámegy a duplára. Tadej Pogačar imádja a változatosságot, tavaly a Flandria jelentette számára az újdonságot, idén ez a verseny a Giro lesz. Pontosabban a Giro-Tour dupla, mert az olasz körverseny mellett Pogačar a sárga trikót is szeretné megnyerni.

A Lombardia királya – Tadej Pogačar így nyerte meg sorozatban háromszor az év utolsó klasszikusát

Már évek óta tervezgette a részvételét, de a sportigazgatókkal együtt ezen a télen jutottak el odáig, hogy igent is mondtak a Giróra.
Tadej Pogačar imádja a változatosságot, tavaly a Flandria jelentette számára az újdonságot, idén a Giro lesz ez a verseny. Egészen pontosan maga a dupla, mert 2024-ben a Touron is indul és természetesen mindkét háromhetesen győzni szeretne.
„Az elmúlt évek során többször felmerült, hogy elindulok a Girón, de most a vezetőség is támogatott. Fő a változatosság, szerintük sem lenne jó, ha minden évben ugyanazt a programot csinálnám, kellenek az új versenyek.”
A tavaly sorozatban harmadszor megnyert Lombardia óta nem ment élesben, de ez nála semmit nem számít. Jól ismeri a Strade Bianchét, 2022-ben egy emlékezetes, 50 kilométeres szóló után nyert, igaz, akkor még kevesebb volt a murvás szektor, mint szombaton lesz.
„Ezen a versenyen van minden, ami alapja a kerékpársportnak, épp ezért imádom. A Strade Bianchén kicsit újra gyereknek érezheted magad. Gyönyörű a környék, Toszkánába nagyon szívesen visszajönnék nyaralni, fekszenek nekem az emelkedők, folyamatosan káosz van a murvás utak miatt, én minden évben nagyon várom ezt a versenyt.”
A szombati egynapos jó teszt lehet a Giro előtt, mivel a Tour de France mellett az olasz körversenyen is lesz murvás szakasz.
„A csapat és én is úgy éreztem, hogy eljött a pillanat és most kell megpróbálni a Girót. Ezért is kezdek a szokásosnál később, bár nagy csúszásban azért nem vagyok. Lesz dolgom bőven, mivel két körversenyre kell felkészülnöm, és közben edzőtábor meg pályabejárás vár rám.”
Pogačar elmondta, pár Giro-szakaszt már személyesen látott, néhányat még személyesen is megnéz, de erre most simán lesz lehetősége, mivel a Strade Bianche után a Milánó-Sanremón (03.16) indul legközelebb.
picture

Tadej Pogacar (fotó:twitter.com/TamauPogi)

Fotó: Twitter

Mivel két Grand Touron láthatjuk ebben a szezonban, és ott a világbajnokság, a Vueltát idén biztosan kihagyja.
„Még a Girót sem nyertem meg, szóval szerintem a triplázásra vonatkozó kérdés elég korai. De azt korábban is mondtam, hogy egyszer szeretném megnyerni a rózsaszín trikót. Az olimpiai pálya viszont nem fekszik nekem, épp ezért nem is készülök rá különösebben, nekem a Giro és a Tour mellet a világbajnokság lesz a harmadik legfontosabb versenyem” - mesélte Pogačar az olasz Eurosportnak.
A szlovén versenyző nagyot vállalt, mivel Marco Pantani óta nem volt példa a duplára, pedig a közelmúltban pár igazán nagy név is próbálkozott. Sem Alberto Contador, sem Chris Froome nem járt sikerrel, igazából még az is ritka, hogy valaki egy erős Giro után dobogón zárjon Touron. Az utolsó, akinek ez sikerült, a 2018-as Froome volt, ő a rózsaszín trikó megszerzése után harmadik lett Thomas és Dumoulin mögött.
Az előző idényben a Roglič-Vingegaard duó zárt két GT-dobogóval, de Giro-Tour dupla nyilván más történet. A Tour de France-ra készülő nagy nevek egyébként szépen elkerülik egymást a tavasz során, az első olyan többnapos, ahol Vingegaard, Roglič és Evenepoel is elindul, a Baszk körverseny lesz.
Pogačar a Giro miatt alig látja majd a fő ellenfeleit, de a Liège-en azért összecsaphat Evenepoellal. Az viszont biztos, hogy a szlovén versenyzőnek nagyon más programja lesz tavasszal, mint a Tirreón induló Vingegaard-nak, akivel először a Touron találkozik.
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés