Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Egy kicsit féltem, amikor megindultam” – Pogačar érinthetetlen volt a Strade Bianchén

Kálmán Laci

Frissítve 02/03/2024 - 19:25 GMT+1

Brutális formában kezdte a szezonját Tadej Pogačar, aki őrületes fölénnyel, külön ligában tekerve nyerte meg életében másodszor a Strade Bianchét. A verseny előtt elmondta, hogy bő 80-nal a vége előtt meg fog indulni, és tartotta is a szavát, a győzelméhez egy pillanatig sem fért kétség. Valter Attila mindent megtett, ám ezúttal nem fért be a top 10-be.

Pogačar UFO-üzemmódban nyerte a Strade Bianchét, Valter Attilának küzdős versenye volt

Tadej Pogačar érinthetetlen volt a Strade Bianchén, egész egyszerűen nem evilági, amilyen szinten uralta az egész versenyt.
A szlovén szuperman győzelmét semmiféle veszély nem fenyegette, a második helyért ment csak a küzdelem Toms Skujiņš és Maxim Van Gils között. A csatából a lett került ki győztesen, a gyilkos meredekségű Via Santa Caterinát ugyanis ő bírta jobban.
Pogačar a verseny utáni interjúban azonnal megkapta azt a kérdést, amely valószínűleg sokakban felmerült. Mármint, hogy miért vállalkozott a 80 kilométeres szólóra.
„Nem tudom. A verseny az elejétől kezdve nagyon gyors volt, úgyhogy elég sokan le is szakadtak elég hamar” – mondta a győztes. „Nem hiszem, hogy erre bárki számított. Amikor odaértünk a Sante Mariéhez gyakorlatilag jégeső volt, iszonyatos körülmények. Nem nagyon voltak már tartalékok a csoportban, nagyjából 25-en voltunk.”
„A csapat jó munkát végzett, hogy keménnyé tegye a versenyt. Volt egy pillanat, amikor nem láttam semmit, tiszta sár volt a szemüvegem, úgyhogy gondoltam, elindulok. Tudtam, hogy hosszú lesz, de amikor volt egy kis előnyöm, akkor már tudtam, hogy végig fogom vinni. De tény, egy kicsit féltem, amikor megindultam.”
„A verseny elején jól éreztem magam, a csapat fantasztikusan dolgozott, de tudtam, hogy nagyon kemény verseny lesz. Amikor nagyon esett, kifejezetten jól éreztem magam, és úgy voltam vele, hogy akkor nyomjuk, menjünk szólóban."
„A szezon első versenye mindig nehéz mentálisan, sosem tudod, milyen állapotban vagy. Az idén nagyon jól sikerült a felkészülésem. Megérte a kemény munka a télen.”
picture

Azt hittük, Pogacar csak viccel, hogy a világ végén már támadni szeretne - aztán megindult

Azt is megkérdezték Pogačartól, hogy mit gondol, ez a verseny lehet a hatodik nagy klasszikus, ő azonban kitérő választ adott.
„Ez egy gyönyörű verseny, az egyik legnépszerűbb. Megvan a maga vonzereje. Nyugodtan lehet az egyik legszebbnek és az egyik legnehezebbnek tekinteni.”
A szlovénnek volt néhány kedves szava a barátnőjéhez, Urška Žigarthoz is.
Neki nagyon komoly szerepe van a sikereimben, sokkal komolyabb, mint azt bárki gondolná.
"Nélküle nem lennék erre képes. Nagyban megkönnyíti az életemet, mert ő is profi, érti, mit csinálok, és mennyi munkát teszek bele. Néha a saját céljait is félreteszi, hogy engem támogasson. Próbálom ezt viszonozni.”
Tim Wellens, sokat dolgozott a háttérben a kapitányáért, azt mondja, nem lepte meg, hogy Pogačar ekkora fölénnyel győzött.
„Ez volt az egyik forgatókönyv, amiről beszéltünk a verseny előtt” – mondta Wellens. „Szó volt róla, hogy Tadej majd itt támad, aztán meglátjuk, mennyien maradnak.”
Konkrétan senki sem maradt, úgyhogy a szlovén egyedül nyomta le a maradék 80-at.
„Az, hogy ilyen kapitánya van az embernek, az fantasztikus. Ahogy teker, az elképesztő, ráadásul az én formám is rendben van, úgyhogy ez önbizalmat ad.”
picture

Földönkívüli dominancia – Pogačaré a Strade Bianche, Valter Attila hatalmasat küzdött

Nagyot ment a Lotto, hisz Maxim Van Gils a harmadik, Lennert Van Eetvelt pedig a tizenegyedik helyen zárt.
„Én próbálkoztam, éreztem, hogy nincs jó napom, azt viszont láttam, hogy Maximnak igen, úgyhogy próbáltam érte dolgozni” – mondta Van Eetvelt. „Sok volt még hátra, amikor megindult Pogacar után. Megint kiderült, hogy jó csapatunk van, erős versenyzőink vannak, úgyhogy nagy évünk lehet. Pogacar elképesztő, döbbenetesen erős, messziről megcsinálta. Maxim jobb volt ma, úgyhogy alap volt, hogy érte dolgozok. Nagyon nagy eredmény a számunkra, hogy a Stradén dobogósok lettünk.”
A Vismából Valter Attila, Christophe Laporte és Sepp Kuss is többször mutatta magát elöl, végül Laporte a 10., Attila a 19. helyen jött meg. Attila nagyon nagyot harcolt, többször is leszakadt, de aztán új erőre kapott, és amennyire tudott, mindig visszazárkózott.
„Nem ilyen eredményért jöttünk” – mondta Grischa Niermann, a Visma sportigazgatója. „Egyszerűen nem voltunk elég jók ma. Ennyire talán lehetünk őszinték. Christophe-nak azért elég jó versenye volt, és csak befért a top 10-be. A körülmények nem könnyítették meg a dolgunkat, de a Strade minden évben egy kemény verseny, ezt tudtuk. Egyértelmű, hogy a legjobbak végeztek elöl ma.”
Nézd vissza itt a közvetítést magyar kommentárral:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés