Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van der Poel: „A Roubaix-n vagyunk a legerősebbek, több kártyát is kijátszhatunk”

Kálmán Laci

Frissítve 06/04/2024 - 21:13 GMT+2

Mathieu van der Poel, a Paris-Roubaix címvédője és a múlt vasárnapi Flandria győztese szerint a Trek nagyon jó taktikával versenyzett, és eredményes is volt a legutóbbi klasszikusokon. Ugyanakkor azt állítja, hogy az Alpecinnek lesz a legerősebb sora a mai Roubaix-n, és úgy véli, három opciójuk is lesz a győzelemre. Esélyük van tehát arra, hogy elvigyék a szezon első három kiemelt klasszikusát.

A Flandriát neki találták ki, Van der Poel nagyon megverte a mezőnyt

A Flandria megnyerése volt a fő célom idén. Ezen felül minden csak bónusz.
Nem is olyan régen az Alpecin még egy alulról érkező csapat volt, amely oda-odacsapott a nagyoknak egy-egy győzelemmel. Mostanra azonban komoly erővé váltak a mezőnyben, olyannyira, hogy a klasszikusokon ők lettek azok, akiket meg kell verni.
Jasper Philipsen behúzta a Sanremót, Mathieu van der Poel pedig karrierje során harmadszor is győzött a Flandrián, így a csapat kettőből kettővel áll idén a kiemelt klasszikusokon. És még csak most jön a Roubaix, ahol tavaly ők ketten kettős győzelmet arattak.
Nem csoda, hogy a verseny előtti sajtótájékoztatón felszabadultan és önbizalommal telve nyilatkoztak a sajtó képviselőinek.
„Úgy gondolom, hogy a Trek az elmúlt időszakban megmutatta, hogy képes kiváló taktikával versenyezni” – mondta Van der Poel. „Viszont nekünk szerintem több olyan versenyzőnk van, akik alkalmasak jól menni a kockaköveken, tehát csapatként mi itt erősebbek vagyunk, mint a többi versenyen.”
Ha az Alpecin még a Flandrián nyújtott teljesítményét is képes lesz túlszárnyalni, komolyan feladja a leckét a többieknek. Múlt vasárnap elengedtek egy szökést a nap elején, aztán Silvan Dillier ment tempót elöl, majd semlegesítettek jó néhány veszélyes támadást. Van der Poel egyszer szakadt le néhány másodpercre a főmezőnytől, de gond nélkül felzárkózott, Gianni Vermeersch pedig visszahozta a támadni próbáló Mads Pedersent.
picture

Jasper Philipsen

Fotó: Getty Images

Aztán 45-tel a vége előtt Van der Poel megindult, és vissza se nézett a célig.
A holland rendkívül büszkén beszélt a csapattársairól a múlt vasárnapi Flandria kapcsán.
„Maximálisan elégedett vagyok a csapat teljesítményével. Hihetetlen munkát végeztek, uraltuk a helyzeteket, sosem pánikoltunk, és vasárnap is erre készülünk.”
Fantasztikus csapat épült a világbajnok köré, egy olyan csapat, melynek tagjai nem csak a kerékpáron értik meg egymást, hanem igazi barátság, sőt bajtársi szövetség van közöttük.
Szeretnék megismételni a tavalyi kettős győzelmet, aminek Van der Poel szerint a trekesek tehetnek leginkább keresztbe. Pedersenék az egész tavasz során igyekeztek jó sok emberrel elöl lenni a versenyeken, és közös erővel felőrölni a világbajnokot. Így nyerte meg a dán a Gent-Wevelgemet a holland előtt. Az Alpecin erre próbál majd reagálni.
„Gianni Vermeersch tavaly iszonyatosan erős volt, de talán túlságosan is buzgó az első csoportban. A Roubaix az egyik legkülönösebb verseny, bármelyik pillanatban történhet valami, akár a kockaköves részek között is. Gianni is simán ott lehet velünk úgy, hogy nem kell tempót mennie. Szóval több kártyát is kijátszhatunk.”
Felmerülhet a kérdés, hogy mi történik akkor, ha Van der Poel és Philipsen együtt érkezik meg a velodrome-ba, Vajon sprintelnek majd egymás ellen? Philipsen szerint egyértelmű a csapaton belüli leosztás, a címvédő azonban egy kicsit másképp fogalmazott.
Ha együtt érünk be, Jasper megy balra, én jobbra, és az győz, aki előbb áthalad a célvonalon. Ez a terv.
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

Philipsen szeretne visszaadni valamit abból a segítségből, amit csapattársától a Sanremón kapott.
„Természetesen egy ponton szeretném visszaadni. Miért is ne most vasárnap?!”
Van der Poel másként vélekedik erről.
„Amit tavaly tett értem a Roubaix-n, az bőven elég volt. Én nem azért csinálok valamit, hogy azt aztán később visszakapjam. Azért csináltam, mert akkor ez volt a legjobb megoldás. Fordított esetben ő is így tett volna.”
„Ugyanazt szeretnénk, mint tavaly, de ahhoz az is kell, hogy elkerüljön minket a balszerencse. Nehezebb verseny lesz, mint a Flandria, mert itt kevesebb pont van, ahol különbségeket lehet kialakítani.”
Semmi kétség, az Alpecin az esélyes vasárnap. Kettejükön kívül jó lehet Vermeersch, Søren Kragh Andersen és Dillier is. Utóbbi ráadásul 2018-ban volt már második is.
És ami a legjobb a számukra, hogy a két nagy győzelemnek köszönhetően lekerült róluk a nyomás. Szabadon versenyezhetnek vasárnap.
„A Flandria megnyerése volt a fő célom idén. Ezen felül minden csak bónusz.”
picture

Mathieu van der Poel

Fotó: Imago

A Roubaix szervezői úgy döntöttek, hogy a versenyzők biztonsága érdekében betesznek egy sikánt az Arenberg bejáratához. Az volt a cél, hogy a versenyzők lehetőleg kisebb sebességgel érkezzenek meg az egyik legfontosabb kockaköves szektorhoz.
Ez valami vicc?
Így reagált először Van der Poel. Véleményét később ugyan egy kissé finomította, de alapvetően nem másította meg.
„Úgy gondolom, hogy így most még inkább fontos lesz elöl lenni. Ez igazából nem egy sikán, hanem egy 180-fokos kanyar. Ha a teljes mezőny megérkezik ide, akkor 5-10 versenyző fogja tudni bevenni a kanyart, a többieknek le kell szállniuk a kerékpárról.”
„Nem sokkal biztonságosabb, de az jó, hogy gondolkodnak a megoldáson. Ez a szezon egyik legveszélyesebb pontja. Egy olyan sikánra számítottam, amely sokkal inkább megkönnyíti itt az áthaladást, mint ez a megoldás.”
picture

Mathieu Van Der Poel, Jasper Philipsen

Fotó: Getty Images

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés