Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Hatvanas szóló, 3 perces előny – Van der Poel majdnem átírt pár öröknek hitt rekordot

Bodnár Gergő

Frissítve 08/04/2024 - 11:50 GMT+2

Vasárnap minden idők leggyorsabb Roubaix-ját nyerte meg Mathieu van der Poel, aki 11 év után csinálta meg újra nagy tavaszi duplát. Nézzünk néhány érdekes statisztikát, amely azt követően született, hogy az Alpecin versenyzője kereken 3 perces előnnyel nyerte meg a 121. Paris-Roubaix-t.

Egy kockakő mindenek felett - Van der Poel sorozatban másodszor emelhette magasba a Roubaix-trófeát

A Van der Poel-Van Aert párharc egy évvel ezelőtt 2-1-re állt a nagy klasszikusokat illetően. Most, 2024 áprilisának elején ott tartunk, hogy Van der Poel már 6-1-re vezet, plusz ott az országúti és a cyclo-cross világbajnoki cím.
Vasárnap minden idők leggyorsabb Roubaix-ját nyerte meg az Alpecin-Deceuninck holland versenyzője, aki 11 év után csinálta meg újra nagy tavaszi duplát. Még messzebb kell visszamennünk az időben, hogy olyan versenyzőt találjunk, akinek ez világbajnoki trikóban sikerült. Nem, kivételesen nem Eddy Merckx az utolsó, hanem az 1962-es Rik Van Looy.
Durva belegondolni, de Fabian Cancellara 2010-ben még 39.6-os átlaggal nyerte a Roubaix-t, vasárnap a 48 perc hátránnyal utolsóként (és természetesen időlimiten túl) célba érkező Cyrus Monk 41.6-os átlaggal zárt. Nézzünk még néhány érdekes statisztikát, amely azt követően született, hogy Mathieu van der Poel kereken 3 perces előnnyel nyerte meg a 121. Paris-Roubaix-t.
2013 óta nem volt dupla
Mathieu van der Poel az első versenyző 11 év után, aki megcsinálta a Flandria-Roubaix duplát. Legutóbb ez Fabian Cancellarának sikerült.
Hatvankét év hosszú idő
Legutóbb 1962-ben volt példa arra, hogy valaki egy szezonon belül világbajnoki trikóban nyerje meg a Flandriát majd a Roubaix-t is. Akkor Rik Van Looy vitte véghez ezt a bravúrt.
Boonen volt az utolsó címvédő
Van der Poel a 2009-es Tom Boonen után az első versenyző, aki egymás után kétszer nyerte meg a Roubaix-t.
Majdnem hatvanas szóló
Andrei Tchmil 1994-es, 60 kilométer hosszú szóló szökése után Van der Poel vasárnapi győzelme minden idők második leghosszabb sikeres szökése a Roubaix-n. Az Alpecin versenyzője hivatalosan 59.7 kilométerrel a cél előtt indult el.
picture

Van der Poel begyújtotta a rakétákat, 60 kilométeres szólót nyitott a Paris-Roubaix-n

Csak Pogačar szólózott messzebbről
Nagy egynaposon (de nem az 5 nagy klasszikuson) Van der Poel 59.7 kilométeres szólója a második leghosszabb sikeres szökés 2000 óta. Nála messzebbről indulva csak Tadej Pogačar (2024, Strade Bianche) tudott nyerni szólóban.
Történelmet írt az Alpecin
Sanremo: Philipsen, Flandria és Roubaix: Van der Poel. Az Alpecin-Deceuninck a sportág történetének első csapata, amely egy szezonon belül megnyerte a három nagy tavaszi egynapost.
picture

Minden idők leggyorsabb Roubaix-ján álomszerű szólóval vert három percet a többiekre a világbajnok

Háromperces előny
Van der Poel 3 perces előnnyel nyerte a Roubaix-t, az elmúlt 25 évben nála nagyobb különbséggel (3.04) csak Johan Museeuw győzött 2002-ben.
Egyre közelebb Boonenhez
A Flandria-Roubaix-t duplát illetően 7 győzelemmel Tom Boonen vezeti az örökranglistát, őt követi Fabian Cancellara és Johan Museeuw hattal. Van der Poel vasárnap óta viszont már 5 győzelemnél jár ugyanúgy, mint Rik Van Looy, Eddy Merckx és Roger De Vlaeminck.
A hetedik duplázó
Van der Poel a második világháború óra a hetedik kerékpáros, akinek összejött a Flandria-Roubaix-t dupla. Előtte ez Raymond Impanisnak (1954), Fred De Bruynének (1957) Rik Van Looy-nak (1962), Roger De Vlaemincknek (1977), Peter Van Petegemnek (2003) Tom Boonenenek (2005, 2012) illetve Fabian Cancellarának (2010, 2013) sikerült.
forrás: L’Équipe, Twitter
Ha lemaradtál, itt vissza tudod nézni a teljes közvetítést:
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés