Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Valóban könnyebb lenne a Roubaix a Flandriánál, mert lutri az egész?

Nagy Benjámin

Frissítve 16/04/2022 - 17:49 GMT+2

Az Ag2r belga klasszikus-menője, Oliver Naesen az egynaposokon nyújtott egyenletes teljesítményéről ismert, de nem a legjobb előjelekkel készült a vasárnapi Párizs-Roubaix-ra. A versenyről, az esélyeiről és a mezőnyben tapasztalható új, agresszív versenyzési stílusról is sajátos véleménye van.

Oliver Naesen

Fotó: AFP

Ondankbaar.

A flamand szó magyar fordításban hálátlant jelent, de Oliver Naesen sokkal inkább valamilyen érzéketlenségre, hiányra gondol, amikor ezt a kifejezést használja. Márpedig erre mostanság volt apropója az Ag2r belgájának.
A Rouleur interjújának időpontjában, a számára bukással és feladással záruló Dwars door Vlaanderen másnapján egy szálloda halljában ül, a testének bal oldala amortizált, és úgy érzi, a Flandriája veszélyben van. Végül a bal lábán tele kötésekkel mégis indulhatott, a 41. helyével és a győztes Mathieu van der Poel mögötti szűk másfél perces hátrányával nem is lehetett elégedetlen.
"Ez a sport része. Már jó ideje, két éve nem buktam ekkorát, de a szerencsés sorozat most véget ért. Mindig üzeneteket küldök a barátaimnak, akik megsérülnek egy-egy esés után, és most én kaptam üzeneteket. Sajnos ez a szokásos eljárás, megvolt a dráma. Igaz, kell némi dráma ahhoz, hogy aztán dicsőséget szerezz".
Nagyon fájdalmas lett volna kihagyni a Flandriát és a Roubaix-t. Már december 30-án az új Pirelli-gumikat teszteltük a kátyúkon, hogy lássuk, mi lenne a legjobb. Nem bírtam volna ki, ha az egész ment volna a kukába.
picture

Oliver Naesen

Fotó: AFP

Naesen tehát ott lesz a vasárnapi Párizs-Roubaix-n, ahol eddig hatszor indult. A legjobb eredménye egy 12. hely még 2018-ból.
„A Roubaix könnyebb, mint a Flandria, mert lutri az egész. A Flandrián a két-három legerősebb versenyző közül nyerhet valaki, de a Roubaix-n egy hosszabb szökés is hazaérhet, ami más klasszikusokra nem jellemző. Hatalmas a szerencsefaktor. Voltak évek, amikor a Flandrián dobogóra esélyesnek láttam magam, a Roubaix-n azonban nem, mert lehet, hogy jó lábaid vannak, mégis frusztráltan mész haza. Én ráadásul jobban szeretem a port, mint a csúszós sarat, tehát nagyobb lesz a tempó, mint tavaly, ami kedvezhet nekem.”
A felkészülésben azért volt némi lemaradása az ellenfelekkel szemben.
"Vannak klasszikus-menők, akik sokkal jobbak nálam, mert télen magaslaton edzenek, aztán szuperintenzív edzéseket végeznek, és emellett cyclocrossoznak. Nehéz megmondani, mi a kulcsa az edzéseknek, mert ki kell találnod, mi illik hozzád a legjobban. Az én erősségem mindig is a sok edzésből adódó következetesség volt, emiatt azt hiszem, a győzelem esélye bennem van.”
picture

Oliver Naesen AG2R

Fotó: AFP

A csapat munkájának szerepét viszont eléggé sajátosan látja a mezőny stílusának változása miatt.
„Szerintem egy ekkora klasszikuson, mint a Roubaix, a segítők szerepe nem olyan jelentős, mert a valódi verseny manapság már egyre korábban indul. Nem ritka, hogy száz kilométerrel a vége előtt is láthatunk támadásokat. Bevallom őszintén, utálom ezt az új, agresszív versenyzési stílust. (nevet) Nézőként nyilván szórakoztató, de sokszor azt kívánom, bárcsak lassítanának. A figyelmem, az intenzitásom mindig úgy nő, ahogy egyre kevesebb kilométer van a célig. Régebben mindig kaptunk egy második esélyt, mert gond nélkül utolértük a szökést, de mostanság semmiben sem lehetünk biztosak, ha mondjuk öt ember támad 120 kilométerrel a vége előtt".
Én mindig megszámolom a nyilaimat, és az utolsó szektorban lövöm ki a legerősebbet. A mai mezőnyben viszont úgy érzem, nem lehet a legjobbkor időzíteni, mert sokaknak van tartalék nyiluk. Ez egy hálátlan sport. Amikor belekerülsz egy negatív spirálba, jön a rossz érzés, de ha kijön a lépés, minden megváltozik. Nyilván a jó pillanatok miatt éri meg ez az egész.
Forrás: Rouleur
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés