Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Akinek nem számít, hogy újonc lesz – van der Poel kifejezetten várja az esős Roubaix-t

Bodnár Gergő

Publikálva 02/10/2021 - 16:00 GMT+2

A mezőny nagy része tart a rossz időtől, Mathieu van der Poel szerint azonban menő lesz egy esős Roubaix.

Mathieu van der Poel edzésen a 2021-es Paris-Roubaix előtt.

Fotó: AFP

A Paris-Roubaix elsősorban a tapasztalt kerékpárosok versenye. Az elmúlt harminc évben a győztesek kétharmada harmincéves vagy annál idősebb volt. Ahogy egy korábbi győztes, John Degenkolb fogalmazott: "A Roubaix egy mentális gyakorlat, ezt a versenyt fejben kell igazán bírni. A tapasztalat többet számít, mint bármelyik más klasszikuson."
Az újoncok nem sokszor nyernek Roubaix-t. Ez tény. Az utolsó debütáló győztes Germain Derycke volt, még 1953-ban. Mathieu van der Poel vasárnap az ő nyomdokaiba léphet. Először indul a Roubaix-n, de ennek ellnére ő az egyik legnagyobb favorit.
"Mathieu jó lesz, ez egyértelmű. Nála semmit nem számít az a tény, hogy újonc. Egy átlag versenyzőnek talán kellene 2-3 alkalom a kockaköveken, de neki nem" - mondja a 2017-es győztes, Greg Van Avermaet. "A vb-n jól ment, és ez már egy jel. Azóta meg eltelt pár nap, ami csak erősebbé tette. A cyclocross miatt előnyben lesz, különösen, ha esik az eső.”
Egy saras és esős Roubaix tényleg kedvezhetne neki, ebben Lars Boom sem kételkedik.
"Cyclocross versenyzőként nagy előnyöd van ilyen körülmények között" - mondta a korábbi holland versenyző, aki jelenleg edzőként Vas Blanka csapatánál, az SD Worx-nél dolgozik.
"Bízol magadban, a kerékpárkezelési képességedben, bizonyos mozdulatok ösztönből jönnek, és ez nagy előny. Mathieu meg technikailag hihetetlenül jó, az egyik legjobb a mezőnyben.”
Ennek ellenére a pozícionálás kulcsfontosságú lesz, különösen az első köves szektor előtt.
"A helyezkedésnél nincs fontosabb dolog a Roubaix-n. Annyi apró dolog történik a mezőnyben, hogy bármelyik pillanatban lemaradhatsz. Ha nem tekersz folyamatosan az első tízben, elfelejtheted a versenyedet. Igen, a rossz helyezkedés Mathieu-nél is játszhat, de ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy ő láthatóan nagyon erős. És gyakrabban tudja kijavítani a helyezkedési hibáit, mint bárki más."
Mathieu van der Poel edzésen a 2021-es Paris-Roubaix előtt.
A pályabejáráson csak az út szélén álltak a tócsák, szóval még nem tudom, milyen érzés csúszós macskaköveken kerékpározni. Majd vasárnap meglátjuk” – mondta van der Poel, aki 2019-ben kihagyta a Roubaix-t, hisz a csapata nem volt a meghívottak között.
Hallom, hogy sokan tartanak az esőtől, de én várom, szerintem menő lesz.
"Persze, nem árt némi óvatosság, de egy Roubaix-n amúgy is tudni kell kerékpározni. Cyclocrossosként talán előnyben leszek, rossz az út, sok a kátyú, de ha 150 ember mellett tekersz, akkor nem tudsz mindent befolyásolni. Arra nekem sem lesz kihatásom, hogy mások mit csinálnak előttem. Bár szerintem eső ide vagy oda, a Roubaix-n amúgy is sokat számít a szerencsefaktor.”
via HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása