Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Aert: „Bele sem merek gondolni, milyen győzelmi mutatóm lenne, ha nincs Van der Poel”

Bodnár Gergő

Frissítve 08/08/2023 - 20:01 GMT+2

Napjaink két legjobb egynapos-menője először a 2012-es koksijde-i cyclocross-világbajnokságon állt együtt a dobogón. A vasárnapi volt a hatodik egymás elleni vb-meccsük, amit Van der Poel a kicsúszása ellenére is nagy fölénnyel nyert. A bukásban sérült cipőért már roeselare-i kerékpáros múzeum is bejelentkezett.

Harmincnyolc év után holland arany, Van der Poel az új világbajnok!

Ugyanolyan idősek, mindkettőjüknek a cyclo-cross jelenti a nagy szerelmet, és mindketten fantasztikusan jó egynapos-menők, így már számtalanszor összecsaptak.
Mathieu van der Poel pályafutása elképzelhetetlen lenne Wout van Aert nélkül, fordítva mindez úgy lehet igaz, hogy Van Aert karrierje tele lenne komoly győzelmekkel, ha nincs a holland versenyző. Több mint tíz éve jelentenek egymásnak extra motivációt.
Először a 2012-es koksijde-i világbajnokságon álltak együtt a dobogón, és összesen hat olyan vb-t hoztak össze, ahol ketten meccseltek az aranyért. Ebben már a vasárnapi glasgow-i országúti mezőnyverseny is benne van, ahol Van der Poel másfél percet adott a mezőnynek az emlékezetes kicsúszása ellenére.
Még az sem zavarta meg, hogy a bukás miatt megsérült a stoplija, az egyik csattja leszakadt, ő csak nyomta tovább. Pedig ez olyan nehezítő körülmény lehetett volna (főleg egy sprint esetén), ami akár el is döntheti a vb-t. Van der Poel azonban nem úgy tekert a hajrában, mint akinek gondja lenne a cipőjével.
Amiért egyébként már be is jelentkezett a roeselare-i kerékpáros múzeum, Van der Poel azonban egyelőre eltette magának emlékbe. Ugyanúgy, mint a kiszakadt mezét.
picture

Amikor bemondjuk, hogy Van der Poel nem szokta elnézni a kanyarokat... és kicsúszik

Egy múzeumot lassan azért ő is nyithatna. Igazán 2018-ban koncentrált rá az országútra, azóta hozott össze 45 profi győzelmet. Nyert már két Flandriát, Roubaix-t, Sanremót, Amstelt, szakaszt a Touron és a Girón.
„Bele sem merek gondolni, milyen győzelmi mutatóm lenne, ha nincs Mathieu” – mondta a vasárnapi mezőnyverseny után Van Aert, aki a legmegbízhatóbb statisztikák szerint egynaposon eddig 28 alkalommal, cyclocross-versenyen pedig 128-szor ment Van der Poel ellen.
Nyilván igazán a győzelmek számítanak, de a 156 közös versenyükből Van der Poel 112-szer zárt előrébb.
A Poulidor kapcsán sokszor elővett "örök második" kijelentés nyilván erős túlzás Van Aert esetében, de ettől még tény, a számára fontos egynaposokon már 50 alkalommal volt második.
A vb mellett csak idén a Sanremón, a Flandrián és a Roubaix-n kapott ki Van der Poeltól, ami nem minden esetben jelent második helyet, de legtöbbször pont a holland versenyző miatt nem nyert.
Komoly egynaposon ebben az évben csak egyszer, az E3 Classicon nyomta le Van der Poelt (meg Pogačart), mondjuk az egy kifejezetten emlékezetes sprintre sikerült.
„Wout valamennyit biztosan szomorkodni fog az elszalasztott világbajnoki cím miatt, de nem lehet csak az eredményeket nézni. Azokat nem tudod irányítani. Az edzéseidet és a motivációdat ellenben igen” – mondja Jens Van Lier sportpszichológus.
picture

A 2012-es, junior cyclocross-vb dobogósai: Van der Poelé lett az arany, Van Aert itt is második

Fotó: AFP

„Woutnak nem szabad csak a Van der Poel elleni statisztikáit figyelnie. A különbségeket sokkal tágabban kell értelmeznie. Ő erősebb az időfutamban, és a Touron is megmutatta, hogy a hegyekben sokkal jobban teljesít Van der Poelnál. Emellett a nehéz szakaszokon kifejezetten hasznos tud lenni a csapata számára.
Michael Jordan egyszer azt mondta, hogy nem a bedobott kosarak száma a legfontosabb, hanem az, hogy milyen gyorsan tudsz felállni egy meccset eldöntő hiba után. Ez a mentalitás az, ami valakit igazi élsportolóvá tesz. Van Aert pedig erős karakterrel rendelkezik, nem szenved "ezüstkomplexusban". Ő egy született győztes, és mindig is az lesz. Pontosan tudja, hogy Glasgow már elúszott, de bőven lesz még esélye nagy versenyeket nyerni.”
Van der Poelnak meg bőven lesz ideje összehozni egy saját múzeumot, csak előbb rendezni kellene a gyűjteményt. Mert a papa, Adrie van der Poel elmondása szerint a családi házukban rengeteg emlék és trófea megtalálható, csak nem egy helyen, hanem össze-vissza.
A 2023-as év akár külön falat is kaphatna, hisz amennyiben Mathieu szombaton megnyeri a monti-vb-t, egyszerre három szakágban lesz nála a világbajnoki trikó.
picture

Sanremo, Roubaix, világbajnoki arany: Van der Poel történelmet írt Glasgow-ban

Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés