Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van der Poel nem a vb-pénzből gazdagszik meg, de enélkül is eurómilliomos

Szabó Bence

Frissítve 11/08/2023 - 10:11 GMT+2

Mathieu van der Poel a glasgow-i világbajnokság megnyerésével egy évre megszerezte a szivárványszínű trikót, ennek azonban közvetlenül jóval kisebb anyagi hasznát látja, mint gondolnánk. Közvetve viszont annál többet. A holland pedig eddig sem panaszkodhatott a pénzügyekre, hála a csapatának, a személyes szponzoroknak vagy a téli cyclo-cross versenyeknek. Itt vannak a részletek.

Harmincnyolc év után holland arany, Van der Poel az új világbajnok!

Mennyi pénzt nyer egy világbajnok? Jóval kevesebbet, mint azt a többség gondolná.
Nyilván nem ez az első vagy legfontosabb kérdés, ami egy emberben felmerül egy friss világbajnokkal kapcsolatban, de azért nem is elhanyagolható, hogy milyen pénzdíjban részesül az országúti mezőnyverseny győztese egy világbajnokságon. Aki Tour de France-hoz hasonló léptékű összegre számít, csalódni fog. Míg Jonas Vingegaard pár hete 500 ezer eurót keresett a Tour megnyerésével, addig Mathieu van der Poel jóval kevesebbet a glasgowi győzelmével. Egészen pontosan 8 ezer eurót.
Ez a pénz még azokhoz a nagy klasszikusokhoz képest is elenyésző, amiket a holland sztár ebben a szezonban megnyert. Egy Sanremo-győzelem 20 ezret, egy Roubaix-elsőség 30-at hoz a konyhára. Ráadásul míg ezek mellé bónuszok is járhattak Van der Poel profi csapata, az Alpecin részéről, addig a holland szövetség nehéz anyagi helyzete miatt prémium még a világbajnoknak sem jár.
Akkor Van der Poelnak világbajnoki trikóban kopik majd fel az álla? Nyilván nem, a belga sajtó pedig elég alaposan utánajárt, hogy miért.
Elsőnek persze ott van az Alpecintől kapott fizetése. Ugyan az ilyen listákat mindig érdemes egy jó adag kétkedéssel kezelni, de az olasz Calcio e Finanza friss összegzése szerint a holland évente két millió eurót tesz zsebre a csapatától, és ne legyen kétségünk, ez a szerződés tartalmaz bónuszokat is a hasonló nagy győzelmek esetére. Ráadásul a vb cím akár új szerződést is érhet Van der Poelnak, nyilván emelt összeggel.
Egy elég tisztességes szelet a friss vb-győztes megélhetéséből viszont nem az országúthoz köthető. A cyclo-cross gazdasági rendszere nagyban épül arra, hogy a legnagyobb sztárok komoly rajtpénzeket kapnak a szervezőktől, így Van der Poel is simán elkér versenyenként 10-15 ezer eurót. Plusz ugye a győzelmi díjak, amiket rendre szép számmal gyűjt. A HLN korábbi számítása alapján a kettő együtt a legjobb évében, 2019-20 telén összesen 389,460 eurót jelentett számára.
picture

Mathieu van der Poel, nyomában Wout van Aert

Fotó: AFP

Minden más bevétel a legtöbb országban nem lenne publikus, Van der Poel esete viszont sajátságos. A holland versenyző ugyanis Belgiumban született, jelenleg is ott él, személyes bevételeit pedig egy cégen (VDP Sports) keresztül szerzi, aminek adózási adatai a belga szabályok miatt teljesen nyilvánosak.
Mivel a céget még 2015-ben jegyezték be, ezáltal egészen jól nyomon követhető lényegében a sztár egész karrierje. Már az első évben 130 ezer euró fölötti profitot termelt, később pedig még a koronavírus által sújtott 2020 és 2021-es években is összejött 4-600 ezer. Az abszolút rekord viszont az előző pénzügyi év volt, ahol az adózás utáni profit is millió feletti összegre (egészen pontosan 1,044,888) jött ki. Összességében a nyolc év alatt pedig bő 2,8 milliós vagyont halmozott fel.
És hogy mire költi ezt a pénzt? Például sportautókra. Van der Poel a már visszavonult Tom Boonenhez hasonlóan nagy rajongója a kocsiknak, a gyűjteményében van Mercedes-AMG G 63 és Porsche Cayman GT4 RS is, mindkettő 200 ezer eurónál is többe kerül manapság. Furikázni pedig még egy ennél is exkluzívabb autóval, Lamborghini Urus Sv-vel szokott, igaz ezt „csak” kölcsönbe kapja a márka antwerpeni kereskedésétől.
Szóval hiába nem gazdagszik meg a vb-pénzből, Van der Poelt azért nem kell sajnálni.
Forrás: HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés