Mathieu van der Poel hajnal négyig őrizetben volt, és bár versenyezhetett, az ügyének ezzel egyáltalán nincs vége.
A holland ahelyett, hogy csendesen aludt volna a mezőnyverseny előtt a szállodai szobájában, a rendőrségen töltötte az éjszakát, mert vitába keveredett két, állítólag zajongó tinilánnyal a szálloda folyosóján.
„Igen, ez így igaz” – mondta Van der Poel. „Volt egy kisebb vita. A szomszédok elég zajosak voltak, itt pedig eléggé szigorúak ezzel kapcsolatban. Hajnal négyig nem is kerültem vissza a szobámba, ami finoman szólva sem ideális. Sőt, kész katasztrófa volt az egész. De ezen már nem tudok változtatni, megpróbálom a lehető legtöbbet kihozni a dologból. Minimális alvással vágok neki a versenynek, talán az adrenalin segít majd.”
Kerékpár
Pogačar: „Nagyon jó lenne újra Bernal ellen versenyezni”
25/11/2022 - 17:30
Van der Poel rajthoz állt a versenyen, amelyen alapesetben az esélyesek közé tartozott volna, de nem egész 35 kilométer megtétele után feladta azt. Egy holland csapattársa próbált neki segíteni, de elég hamar hivatalossá vált, hogy kiszállt.

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

A rendőrség eleinte nem mondott konkrét nevet, csak annyit, hogy abban a szállodában került sor az incidensre egy férfi és a két tinilány között, amelyben a holland csapat is megszállt. Később megerősítették, hogy a veszekedésbe keveredett 27 éves férfi Mathieu van der Poel volt.
„Nagyjából este 10.40 körül Van der Poel szóbeli vitába keveredett egy 13 és egy 14 éves lánnyal” – mondta a rendőrség szóvivője. „A holland kerékpáros ezt követően meglökte a két lányt, akik közül az egyik a földre esett, a másik pedig neki a falnak, utóbbi a könyökén felszíni sérüléseket szenvedett.”
„Ezt követően értesítették a szálloda vezetését, ők pedig hívták a rendőrséget, akik letartóztatták a 27 éves versenyzőt. A vád kétrendbeli testi sértés.”
A rendőrség közleményéből kiderül, hogy azzal a feltétellel engedték szabadlábra a kerékpárost, hogy szeptember 27-én kedden meg kell jelennie a bíróságon. Az útlevelét bevonták, úgyhogy egy jó ideig még biztos, hogy Ausztráliában kell maradnia. Van der Poel később a Sporzának mesélte el a történteket az ő szemszögéből.
„Korán lefeküdtem aludni, de sok gyerek a folyosón valamiért úgy érezte, hogy muszáj folyamatosan kopognia az ajtómon. Néhány alkalom után elegem lett a dologból. Megkértem őket, igaz, nem túl szépen, hogy hagyják abba. Ezután kijöttek a rendőrök, engem pedig bevittek.”
Fontos kiegészítés, hogy Van der Poel a csapatfőnökének azt mondta, hogy hozzá sem ért a lányokhoz. A csapattársak közvetlenül a rajt előtt értesültek a történtekről.

Mathieu van der Poel

Fotó: Getty Images

„Eléggé bizarr történet, de nem is tudom pontosan, hogy mi történt” – mondta Bauke Mollema. „Nagy kár, mert megvolt a tervünk, hogy az érmekért harcoljunk. Én jól aludtam, nem hallottam semmit, igaz, én egy másik szinten voltam. Amikor az ember hall egy ilyen sztorit, azt gondolja, hogy ez egy vicc. Azonban gyorsan kiderült, hogy sajnos nagyon is komoly.”
„Öt perccel a rajt előtt mondta el, mi történt” – mondta Pascal Eenkhoorn. „Azt hittem, csak hülyül. Mi másik szinten voltunk, úgyhogy még reggelinél sem volt fogalmunk arról, mi történt. Ez egy baromi szar szitu, de remélem, jól végződik.”
Van der Poel egyébként megfázással küzdött ezért változtattak a szobabeosztáson.

Mathieu van der Peol

Fotó: Imago

„Úgy volt, hogy Jan Maasszal lesz egy szobában, de végül másik szintre került” – mondta Koos Moerenhout, a válogatott edzője. ”Sajnálom, hogy ez az egész így alakult.”
Megszólalt Christoph Roodhooft, Van der Poel sportigazgatója is.
„Mathieu este kilenckor ment aludni. Ezután kezdtek szórakozni a gyerekek, akikkel nem volt szülő. Miután harmadszor is bekopogtak az ajtaján, Mathieu kiment és rájuk szólt. Nem voltam ott, nem láttam az esetet, de nehezen tudom elképzelni, hogy meglökte volna a lányokat. Kedden megy a bíróságra, az, hogy bevonták az útlevelét, nem egy extra dolog, ez itt egy normál eljárás. Akár már kedden vissza is kaphatja.”
Via cyclingtips, cyclingnews, het nieuwsblad, HLN
Kerékpár
Van der Poel és Van Aert egy vagyonba kerül, de így is megéri megfizetni őket
16/11/2022 - 15:33
Kerékpár
Meleg, nyugi, belga társak és figyelő drónok – ez várja Evenepoelt a spanyol bringás paradicsomban
12/11/2022 - 17:00