Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

Van Aert: „Evenepoel és én is megtanultuk a leckét"

Bodnár Gergő

Publikálva 09/09/2022 - 12:25 GMT+2

Valter Attilához hasonlóan, jövendőbeli jumbós csapattársa, Wout van Aert is két kanadai egynapossal készül a világbajnokságra. Pénteken Québec-ben, vasárnap Montréalban áll rajthoz, aztán jöhet a szezon második felének fő célja, a világbajnokság.

Van Aert

Fotó: AFP

Akárcsak Valter Attila, Wout van Aert is két kanadai egynapossal készül az ausztráliai világbajnokságra. Atival ellentétben, a holland versenyzőnek várhatóan nem lesz több feladata ebben a szezonban, bár ha Ausztráliában megszerzi a vb címet, akár változhat is a programja.
Van Aert egy kifejezetten sikeres Tour után, már csak egy célra szeretett volna fókuszálni ebben az évben, így kihagyja az időfutamot, és Wollongonban kizárólag a mezőnyversenyen áll rajthoz.
Ahol ismét ott lesz mellette Remco Evenepoel. Aki majdnem biztosan, friss Vuelta-győztesként utazhat majd Ausztráliába.
Először indulsz Kanadában, így adja magát a kérdés: miért?
Én ezt a két egynapost csak a tv-ből ismerem, de a srácok mindig dicsérték a szervezést. Más itt a hangulat, mint Európában, mintha egy edzőtáborban lennénk, mindent együtt csinálunk. Nem mellesleg szerintem nekem fekszik mindkét versenyen.
És mi a célod?
A győzelemnél semmi nem képes jobban segíteni a a felkészülést.
Kanadából repülsz majd Ausztráliába?
Szerintem ez így okosabb, mint visszamenni Belgiumba. Több napot veszítenék, így viszont előbb érek oda, és gyorsabban átállok. Meg többet is tudok a helyszínen tekerni.
Azt mondják, hogy a wollongongi pályát neked találták ki.
Eddig csak neten láttam, de tényleg nagyon ígéretesnek tűnik. Viszont a valóság gyakran eltér attól, amit az elemzéseken meg a videókon látsz. Viszont van benne egy ezer méter hosszú, hét százalékos emelkedő, ami pont olyan, mint amiket Belgiumban szoktunk mászni az egynaposokon.
Van Aert
Úgy tűnik, hogy sok jó versenyző nem lesz ott a mezőnyben.
Igen, és ez elég furcsa, hisz most már sokaknak minden a bentmaradásról szól. Ilyen szempontból meg érthető a csapatok döntése. Ráadásul szerintem egész normális dolog, hogy amikor egy világbajnokságot ilyen messze rendeznek Európától, azok, akikben van egy kis kétség, inkább otthon maradnak. De kétségtelenül marad még elég motivált versenyző. Mi viszont erősek vagyunk, és ez megnyugtató.
Egy évvel a leuveni világbajnokság után még úgy gondolod, hogy nagyot hibáztatok?
Tavaly a kondimmal nem volt gond, top formában érkeztem a vb-re. Inkább az volt a baj, hogy elizgultam az egészet. Kicsit meglepett a franciák agresszivitása, és a verseny előrehaladtával egyre feszültebb lettem. Ez sok energiámat elvette, amit a döntőben is felhasználhattam volna. De mint tudjuk, ez nem sikerült. Viszont ebből is tudtam tanulni. Sőt, szerintem mindketten megtanultuk a leckét. Remco megint kerettag, vagyis profitálni kellene abból, hogy ketten vagyunk. Nem lenne jó megint minden erejét már a versenye elején elhasználnia.
A leuveni vb-n azért voltál stresszes, mert te jelentetted az egyetlen opciót a győzelemre?
Megbirkózom a vezetői szereppel meg a nyomással, ezzel nincs baj. De ahogy mondtam, tavaly már a kezdetektől fogva nagyon agresszív versenyt nyomtunk. Nem volt okos Remcót használunk arra, hogy sokat menjen elől. Maradhattunk volna mindketten a mezőnyben.
picture

Jonas Vingegaard

Fotó: AFP

Milyen most a kapcsolatod vele?
Teljesen jó, kölcsönösen tiszteljük egymást. Ami a tavalyi vb után ment a médiában, annak nem lett volna szabad megtörténnie. De hamar túltettem magam rajta, és most már nem látom jelét annak, hogy ne tudnánk együtt dolgozni. Mindannyian megtanultuk a leckét.
Kik lesznek a fő ellenfelek Wollongongban?
Hollandia mellett szerintem Pogacar miatt a szlovénokra is figyelni kell. Tadej már bőven bizonyította, hogy mire képes a hosszú egynaposokon. Plusz vannak olyan erős csapattársai, mint például Tratnik.
És Alaphilippe?
Idén már rengeteg kudarc érte, ráadásul kiesett a Vueltáról, bár ahogy hallom, a sérülései nem túl súlyosnak. A sok bukása miatt szerintem nem kezelik majd kiemelt esélyesként, és őt ezt nagyon szereti.
Mit gondolsz, mennyi hasznod származik abból, ha kihagyod az időfutam-világbajnokságot?
A Tour után már csak egy dologra kell koncentrálnom, és ez jó. Az időfutam előbb lett volna, kihagyok jó pár értékes edzésnapot, és Kanadába sem indulhattam volna. Az időfutamon meg Küng, Ganna vagy Bissegger miatt olyan ellenfeleim lennének, akiket csak ez a nap foglalkoztat, semmi más.
picture

Wout Van Aert

Fotó: AFP

Pár hónappal a Tour vége után, hogy gondolsz vissza arra a három hétre? Teljes siker volt?
Abszolút. Mindent megkaptunk, amit akartunk. Nekem volt piros rajtszámom, Jonasnak meg a pöttyös is összejött. Évek óta a Tour megnyerése volt a csapat célja, és végre összejött. De azért nem vártunk rá sokat, ez mindössze a harmadik próbálkozásunk volt.
Akkor előfordulhat, hogy jövőre esetleg más programod lesz, és nem mész a Tourra?
Nem mondom, hogy ez a forgatókönyv kizárt, mert tényleg jó lenne a Girót és a Vueltát is kipróbálni. De nekem nem lesz bajom azzal, ha nyáron is tekernem kell.
Biztosan a vb lesz az utolsó versenyed idén?
Igen, mivel már le is foglaltam egy ausztráliai nyaralást. Szóval kizárt, hogy a csapatnál még valahova beírjanak:)
És mi van akkor, ha világbajnok leszel?
Akkor keresek egy kritériumot Ausztráliában, hogy a közönség legalább egyszer láthasson a szivárványszínű trikóban.
Forrás: HLN.be
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés