A Movistar a bennmaradásért küzd, így fontosabbak az UCI-pontok, mint Valverde vágyai.
Egy világbajnoki keret összeállítása sohasem könnyű feladat. A szövetségi kapitányoknak nem egyszerűen annyi a dolguk, hogy kiválasszák országuk 6-8 legerősebb versenyzőjét, hanem az, hogy a kijelölt útvonalat, a különböző versenyzők erősségeit és a köztük lévő összhangot is figyelembe véve hozzanak létre egy győzelemre esélyes csapatot.
A szeptemberi időpont miatt a döntést gyakran a sérülések vagy a versenyzők fáradtsága is befolyásolja, ami szintén nem teszi könnyebbé a helyzetet. Idén pedig az egész folyamat még bonyolultabb lett.
Kerékpár
A két Giro-győzelmére a legbüszkébb, de biztosan nem lesz sportigazgató – Nibali lassan befejezi
01/10/2022 - 11:12
Zajlik ugyanis a küzdelem a bennmaradásért a WorldTourban, bő egy hónappal a szezon vége előtt pedig még mindig legalább 5 csapatot fenyeget a kiesés. Ezek a csapatok, bár a versenyzőik a világbajnokságon is nekik szereznének UCI-pontokat, nem akarják elküldeni őket a messzi Ausztráliába, mert ugyanezen idő alatt Európában 2-3 versenyen is rajthoz állhatnak.
Így gondolkodik például a Movistar is, ahol a spanyol válogatottságtól „tiltották el” a legjobbjaikat, köztük a szezon végén visszavonuló Alejandro Valverdét.
Az AS-nak Pascual Momparler spanyol szövetségi kapitány panaszolta el a nehéz helyzetet, amibe került.
„(Valverde) azt mondta, szeretne jönni, de nem kapott engedélyt. Aranburuval ugyanez a helyzet. Lazkanót már győzködtük egy ideje, ő a kanadai versenyekről érkezhet hozzánk.”
A Cofidisnél szintén a kiesésétől félve tartják vissza a legjobb spanyol versenyzőiket (Jesús Herrada, Ion Izagirre), míg az Ineos azért nem engedi el a Vueltán nagyot menő Carlos Rodriguezt, mert szeretné megnyerni az UCI pontversenyét a Jumbo előtt.
Ezen felül pedig ott vannak a fentebb már említett szokásos problémák: Pello Bilbao korán befejezi a szezonját, de egy hosszú idény végén Mikel Landa és Luis León Sánchez sem biztos, hogy kellően friss lesz ahhoz, hogy elfogadja a behívót.

Valverde nem lesz ott a vb-n, hogy átadja a stafétát a fiatal Ayusónak

Fotó: AFP

Így alig két héttel a világbajnokság kezdete előtt Momparler mindössze két névvel számolhat biztosan.
„Pénteken még egy olyan megbeszélésünk is volt, ahol el kellett döntenünk, hogy egyáltalán megyünk-e a vb-re vagy sem. Végül ott leszünk. Juan Ayuso és Marc Soler lesznek a kapitányaink, köréjük próbáljuk meg felépíteni a csapatot.”
Valverde jelenléte már csak Ayuso miatt is fontos lett volna. A 42 éves legenda karrierje során hétszer volt dobogós a vb-n, így hasznos és szimbolikus is lett volna, ha utolsó világbajnokságán át tudja adni tapasztalatait a nála több mint 20 évvel fiatalabb honfitársának, aki a következő években hasonlóan meghatározó versenyzője lehet Spanyolországnak.
Az ilyen esetek nyilvánvalóvá teszik, hogy az UCI kiesési rendszerének minden előnye ellenére megvannak a problémái. Momparler szerint ezt egyébként a nemzetközi szövetségnél is belátták, és mivel érdekük, hogy a vb-ken a legjobb versenyzők indulhassanak, újra fogják értékelni a szabályok bizonyos aspektusait. Persze, ez Valverde utolsó vb-indulásának lehetőségét már nem adja majd vissza.
Coppa Agostoni
Alig ismert holland bringás verte Valverdééket Olaszországban
30/09/2022 - 14:49
Országúti Világbajnokság
Valter Atiéknak fogalmuk nem volt, hol állnak a vb-n, Pogačar és van Aert kiakadt
28/09/2022 - 08:03