Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

A fiatalon örök vesztes Van Aert éremhalmozó klasszissá érett

Kálmán Laci

Frissítve 22/09/2021 - 18:29 GMT+2

Nyilván nem örült az újabb ezüstnek, ugyanakkor az Eb-ken, vb-ken és olimpiákon nincs nála keményebb és eredményesebb versenyző.

Wout Van Aert

Fotó: AFP

Wout van Aert 14 alkalommal állt dobogón, ha sorra vesszük az elmúlt 16 világ-, és Európa-bajnokságot, valamint olimpiát. A fontos versenyeken mindig előhúzza magából az extraklasszist.

A számok elképesztőek. A nagy világversenyeken, legyen szó cyclocrossról vagy országútról, Van Aert indulása gyakorlatilag garancia az éremre. A 27 éves belga kiválóság az esetek 87.5%-ában dobogón végez. Vasárnap mégsem volt boldog, ami persze azért érthető.
„Ő egy bajnok. Őt nem érdekli az ezüst” – mondta Mathieu Heijboer, a Jumbo-Visma teljesítményért felelős tanácsadója.
Ráadásul ezüstből tele a padlás, van már neki kilenc a szekrényben. „A verseny után Wout hagyta, hogy az érzelmei beszéljenek. Csalódott volt. De pont ez az ő legnagyobb erőssége, hogy nem ragad bele az ilyesfajta negatív érzelmekbe.”
Ahogy az lenni szokott, vasárnap este átbeszélték a csapattal a történteket. Hibák után kutattak, de nem igazán találtak semmit.
„Ellenkezőleg. Wout gyorsabban vette a kanyarokat, sokszor meg is állt bennünk az ütő. A konklúzió tehát az lett, hogy elégedettnek kell lenni az ezüsttel, mert kihozta a versenyből, amit csak lehetett.”
„Wout néhány másodperc hátránnyal jött be másodiknak a szám specialistájához képest” – mondta a szövetségi kapitány Sven Vanthourenhout.
Persze nem volt boldog, pedig a jó hír az, hogy kiderült, elképesztően jó formában van. Rettenetesen egyben van, nem kell toldozgatni semmit.
Wout Van Aert
„Úgy mehet neki a mezőnyversenynek, hogy minden rendben van a fejében is. Gyorsan tud váltani. Nem lesz rosszkedvű vagy zsémbes a következő napokban.”
Most vasárnap megint ő lesz az egyik nagy esélyes. Ez nem volt mindig így. Volt idő, amikor elgörcsölte a fontos versenyeket. Ez még juniorkorában volt, meg a profivá válás kezdetén.
„Szabályos komplexusom volt a nagy bajnokságokkal szemben” – mesélte Van Aert. „Igazából elég komoly volt a gond. Mindent folyton elszúrtam, vagy valami mindig elromlott.”
Egyszerűen nem volt elég jó, vagy váratlanul kikapott a sprintben. De olyan is volt, hogy kizárták.
„Hosszú távon a kétségek sajnos bekúsznak a fejedbe, és folyamatosan az az érzés van benned, hogy nem fog menni.”
2015-ben aztán jött egy fordulópont. Mentora, Niels Albert tanácsára Van Aert elment egy mentális edzőhöz. Miután találkozott Rudy Heylennel minden megváltozott.
„Wout túlságosan is a győzelemre koncentrált, miközben magára a versenyzésre kellett volna összpontosítania” – mondta Heylen. „Mivel az rögzült a fejében, hogy minden elromlik, a legapróbb dolog is elegendő volt ahhoz, hogy kimozdítsa őt az egyensúlyából.”
Heylen erre a rossz beidegződésre ment rá. Megmutatta neki, mely pontokon hibás a gondolkodása. Megtanította neki, hogy fogadja el a balszerencsés, kellemetlen dolgokat, és koncentráljon a jó dolgokra. Egy kifejezést kellett ismételgetnie a fejében, afféle mantraként a 2016-os belga cyclocross bajnokságon. ’Tekerek és fókuszálok.’
Wout van Aert
A mantra működött. Van Aert hidegvérrel versenyzett és megnyerte első bajnoki címét. Az átok megtört.
Nem sokkal korábban mondták meg neki, hogy édesapjának vastagbélrákja van, amiből azóta szerencsére felépült. Wout rájött, ennél már nem lehet rosszabb.
„Tudtam, ha ezt most megnyerem, ilyen körülmények között, a saját városomban, ekkora nyomás alatt, akkor jöhet bármi.”
Amikor néhány évvel később megérkezett a Jumbo-Vismához, már egy érett, magabiztos versenyző volt.
„Mindig tudtuk, hogy iszonyatos akaraterő van benne. Ezt nem mi tanítottuk neki” – mondta Heijboer. „Amivel anno küzdött, mára az lett az erőssége. Nincsenek kétségei, semmi sem tudja őt kizökkenteni. Nagyon jól el tudja választani a fontos dolgokat a mellékesektől.”
„Példaként mondom, hogy múlt pénteken megkapta a rádióját az időfutamra a belga szövetségtől. Nem volt túl boldog, eléggé nehéznek találta. Megkért engem és Svent, hogy cseréljük ki. Megoldottuk a problémát, és többet nem is beszéltünk róla. Ismerek versenyzőket, akik sokáig fortyognak az ilyesmi miatt, és ezért rengeteg energiát veszítenek.”
Wout Van Aert
Ne legyen kétségünk, Van Aert rengeteg stressz és iszonyatos nyomás alatt versenyez.
„De nem bukik el, nem omlik össze. A fontos pillanatokban extrát tud nyújtani. Soha nem okoz csalódást, mindig hozza magát. Sőt, még többet is annál. Ettől klasszis egy klasszis. Azt bírom benne a legjobban, hogy akkor is beleteszi az extra munkát, amikor nincs a legjobb passzban. Így jön ki az a brutál jó statisztika.”
A mentális edző, Heylen úgy véli, előny számára, hogy fiatalon nem volt győztes típus.
Tudja, milyen kikapni. Utálja, de a vereségek erősebbé tették. Soha nem adja meg magát.
„A Van der Poellal folytatott csata is csak megkeményítette őt” – tette hozzá Heijboer. „Sosem adja fel. Amikor egy versenyző tudja, hogy már nem nyerhet, általában leereszt és lógatja a fejét. Vele azonban ez sosem történik meg.”
Ebben a hozzáállásban a mentális edzőjének komoly szerepe lehet. Heylen megtanította neki felosztani a versenyeket. Wout nem rajtban és célban gondolkodik, hanem kanyartól kanyarig.
„Ha azzal a gondolattal a fejedben állsz oda a versenyre, hogy most nyomnod kell elejétől a végéig, az mentálisan tarthatatlan” – mondta Van Aert.
De ha a cél mindig a következő kanyar után van, akkor a dolog már nem is olyan rossz.
via HLN
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása