Népszerű sportok
Még több sport
Összes megjelenítése

„Jár a sok palacsinta Tratniknak” – Visma-dominancia és szülinapos győzelem az Omloopon

Kálmán Laci

Frissítve 25/02/2024 - 10:51 GMT+1

Szombaton rendezték az év első komoly egynapos versenyét, az Omloopot, elkezdődött tehát a tavaszi klasszikus szezon, amit már nagyon vártunk. A Visma dominálta a versenyt, bár nem teljesen úgy, mint azt előzetesen vártuk. Jan Tratnik nyerte a kétfős befutót az UAE versenyzője, Nils Politt előtt, míg a mezőnyhajrát Wout van Aert húzta be.

Visma-győzelem, de nem akárhogy: szlovén siker az Omloopon, van Aert is dobogós

Ez pályafutásom legnagyobb győzelme.
Ezt a 34. születésnapját pénteken ünneplő Jan Tratnik mondta az Omloopon szerzett győzelme utáni nyilatkozatában.
„Egy kicsit meglepett ez a győzelem. A srácok elöl hihetetlenül jó munkát végeztek. Azt nem mondom, hogy én tudtam pihenni a mezőnyben, de a tudat, hogy Wout, Matteo és Christophe ott vannak elöl, biztonságot adott és megnyugtatott.”
„A mezőny eléggé bizonytalan volt, néha kontrollálták a dolgokat, néha nem. Amikor utoljára felértek, nyomtam egy jó kis ellentámadást.”
A sprintben Tratniknak semmiféle problémája nem volt, szökevénytársa, Nils Politt ugyanis addigra teljesen elkészült az erejével.
„Az utolsó kilométeren voltak kétségeim, hogy én leszek-e a gyorsabb. De, amikor nagyon hamar megindult, tudtam, hogy a győzelem az enyém lesz.”
„Hogy ez-e a pályafutásom legnagyobb győzelme? Nos, igen, azt hiszem, ez. Hogy más szerepem lesz-e ezután a csapatban? Arról a sportigazgatót kellene megkérdezni” – mondta nevetve.
Wout van Aert „csak” a mezőnyhajrát nyerte meg, amivel összességében a harmadik helyen zárt, ettől függetlenül azonban boldogan emelte a karját a magasba a verseny végén. A 2022-es győztes maximálisan elégedett volt a csapat teljesítményével.
picture

Wout van Aert

Fotó: Getty Images

„Nagyon örülök annak, ahogy ezt a versenyt megnyertük. Én is nyerhettem volna, de a verseny előtt úgy voltunk vele, hogy van több versenyzőnk is a győzelemre. Bátran kezdeményeztünk, támadó szellemben versenyeztünk, és meg is lett érte a jutalmunk a végén.”
„Hogy mi történt 140 km-nél? Fura, hogy nem mutatta a tévé, de erős szél volt, próbáltuk kézbe venni a dolgokat, és a második vagy a harmadik nekifutásra lett egy szakadás a mezőnyben, és mi elöl találtuk magunkat öt versenyzővel. Onnantól kezdve végig fújt a szél, úgyhogy tudtuk, hogy a leszakadás ellen folyik majd a harc. Nagy előnyünk volt, hogy nekünk volt a legerősebb csapatunk.”
„Talán jobb lett volna forogni a fal lábáig, de helyette jött a támadás. Ki kellett játszani a kártyáinkat, de végig jól álltunk, mert tudtuk, hogy hátul is vannak embereink. Jó volt látni, hogy mennyire megértjük egymást. A fal után is a támadást választottuk, és nem hagyatkoztunk arra, hogy majd úgyis lenyomjuk azokat, akik visszaértek.”
Holnap jön a következő feladat, a Kuurne. Van Aert elégedett, bár úgy látja, azért van még miben fejlődni.
„Nem szabad komoly következtetéseket levonni a nyitóhétvégéből. A mai versenynek örülhetünk, mert látszott, hogy az embereink jó formában vannak. Ott tartunk, ahol tartanunk kell. A Kuurnén is erős csapatunk lesz, és ott még nehezebb lesz különbségeket kiharcolni, mert teljesen sík a befutó. De önbizalmat adott a mai sprint, úgyhogy alig várom. Elégedett vagyok, bár néhányszor eléggé a határon voltam. Van még miben fejlődni.”
Richard Plugge csapatfőnök mosolygósan nyilatkozott, különösen a csapatmunkával volt elégedett. Tratniknak pedig jöhet a megérdemelt jutalom.
Megint megmutattuk, milyen fantasztikus csapatmunkára vagyunk képesek. Jannak pedig jár a sok palacsinta, egy nagy tömb, tejszínhabbal, lekvárral és gyertyával.
picture

Jan Tratnik

Fotó: Getty Images

Arnaud De Lie jól ment végig a versenyen, bár végül csak tízedikként zárt. Ezzel természetesen nem volt elégedett.
„Nagyon nehéz verseny volt. Mindent megtettem, de tényleg nehéz volt, és a végén nem sikerült a győzelem. A fal előtt a Visma három emberrel is elöl volt, akik közül szerintem Jorgenson volt a legerősebb. Van Aert is jó volt, de nem annyira, mint vártam.”
„Két héttel ezelőtt mindenki azt gondolta, hogy nem vagyok jó formában, de aztán a Murcia után önbizalmat szereztem. Egyre jobb állapotban vagyok. Az emelkedőn én voltam a legerősebb, ami szintén azt bizonyítja, hogy rendben van a formám.”
A második helyet megszerző Nils Politt érthető módon egy kicsit csalódott volt.
„Másodszor lettem így második, de azért jó dobogóval kezdeni a szezont. A Visma rettentően erős volt. Tudtam a végén, hogy vannak mögöttem gyors srácok, úgyhogy végül is örülök a második helynek.”
Oliver Naesen végzett a negyedik helyen, aminek ő kifejezetten örült, főleg annak fényében, ami az éjszaka történt vele.
„Szeretem ezt a versenyt. Tízszer indultam, és ötször a top 10-ben végeztem. Éjjel kettőkor felébredtem, ami nem ad éppen szárnyakat az embernek, de nagyon akartam egy jó eredményt. Örülök, hogy ez sikerült is egy kemény verseny végén.”
„Ha ez a verseny előre jelzi, mi vár ránk tavasszal, akkor durván extrém versenyek jönnek. A topversenyzők már 140-nel a vége előtt támadtak. Az emberben mindig vannak kérdőjelek egy szezon előtt, most egészségesnek kell maradnom, el kell kerülnöm a bukásokat, és akkor szép tavasz vár rám. Ez az eredmény jelzi is, hogy még számolni kell velem.”
picture

Wout van Aert

Fotó: Getty Images

Még Naesennél is konkrétabban fogalmazott Tom Pidcock, aki végül a nyolcadik helyen zárt.
„A hajrá már a rajtnál elkezdődött. Az utolsó 45 percben pedig végig a határon tekertem. Teljesen elfogytam a végére. Végig a Visma uralt mindent, aztán jött Tratnik, akit egész nap nem is láttunk. Mégis mit lehet ezzel kezdeni?”
via Het Nieuwsblad, HLN, Sporza, Wielerflits
Csatlakozz a több mint 3 millió felhasználóhoz az appunkon
Legyenek mindig kéznél a legfrissebb sporthírek, eredmények, élő közvetítések
Letöltés
Cikk megosztása
Hirdetés
Hirdetés