A negyedik olimpiáján szereplő Parti András a 32. helyen fejezte be a tokiói játékok hegyikerékpáros versenyét, melyben a brit szupertehetség Thomas Pidcock diadalmaskodott.

A 14-szeres magyar bajnok Parti a 2008-as pekingi olimpián 23., öt éve Rióban 24. lett, míg a 2012-es londoni játékokon bukott és nem ért célba. Az utazás előtt az MTI-nek azt mondta: ezúttal az első húszba kerülésnek nagyon örülne, azzal már boldog lenne.
A 3,85 kilométer hosszú, mintegy 150 méternyi szintkülönbséget tartalmazó körpályát hétszer kellett teljesítenie a 38 versenyzőnek. A 38 éves Parti a mezőny hátuljában kezdte meg a 28,25 kilométeres távot.
Országúti Világbajnokság
Van der Poel szerint nem kizárt az együttműködés közte és Van Aert között
26/09/2021 08:07
Az előzetesen a nagy esélyesek közé sorolt Mathieu van der Poel az első körben bukott egy köves részről ugratás közben. A holland kerékpáros szakaszt nyert a Tour de France-on, és hat napon keresztül viselte az összetettben élen állónak kijáró sárga trikót, ám ennek elvesztése után feladta a francia országúti körversenyt és a számára az év fő eseményének számító olimpiai hegyikerékpáros versenyre koncentrált. Az elesés után hosszan ült a földön, majd egyperces hátránnyal vágott neki az élcsoport üldözésének, ám egy óra elteltével feladta a viadalt.

Van Der Poel óriásit bukott a mountain bike versenyen

A negyedik kör elején Thomas Pidcock indult meg a négyfős élbolyból, egyedül a világkupában élen álló svájci Mathias Flückiger tudta tartani vele a lépést, ám két körrel a cél előtt egy apró hiba miatt lemaradt. Így Pidcock végül rendkívül magabiztos előnnyel ért be elsőként, még arra is volt ideje, hogy a célegyenesben egy brit zászlóval ünnepeljen. A 22. születésnapját pénteken ünneplő Pidcock a legfiatalabb aranyérmes lett hegyikerékpárban, a szakág első brit érmét szerezte, egyúttal a második olimpiai bajnoki címet nyerte az Ineos Grenadiersnek, miután csapattársa, az ecuadori Richard Carapaz diadalmaskodott szombaton az országúti kerékpáros mezőnyversenyben.
Másodikként Flückiger ért célba. A harmadik helyről a másfél körrel a cél előtt jó támadást indító cseh Ondrej Cink defekt miatt maradt le, így a bronzot a hajrában támadó spanyol David Valero Serrano szerezte meg a riói bajnok svájci Nino Schurter előtt.
Parti András 10:19 perc hátránnyal a 32. pozícióban zárta élete negyedik olimpiáját.
Kedden a 19 esztendős, három szakágban is jeleskedő Vas Blanka teker majd a női terepversenyben.
Eredmény:
férfi hegyikerékpár, olimpiai bajnok:
  • Thomas Pidcock (Nagy-Britannia) 1:25:14 óra
  • 2. Mathias Flückiger (Svájc) 20 másodperc hátrány
  • 3. David Valero Serrano (Spanyolország) 34 mp h.
  • ...32. Parti András 10:19 p h.
Forrás: MTI
Olympic Games
Százszor elmondták neki, mégis benézte – van der Poel bukással zárta az olimpiai montiversenyt
27/07/2021 11:35
Tour de France
Van der Poel hűségével hálálja meg az áldozatokat és a szabadságot
05/07/2021 10:31